Презентація "Способи та засоби удобрення ґрунту"

Про матеріал
Даний матеріал познайомить учнів із способами та засобами удобрення грунту та за рахунок чого покращується якість ґрунтів. Презентація стане у пригоді вчителю для проведення уроків народознавства у 7 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи та засоби удобрення ґрунту. Дідук Л. Т., вчитель –методист, вищої кваліфікаційної категоріїМокрокалигірська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Мокрокалигірської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області Народознавство7 клас

Номер слайду 2

Які головні умови досягнення високих врожаїв сільськогосподарських культур на присадибних ділянках та на полях?За рахунок чого покращується якість ґрунтів?

Номер слайду 3

Оптимальний ріст рослин залежить від кліматичних факторів (світловий, тепловий, водний, атмосферний режими), забезпеченості поживними речовинами, а також від структури та кислотності ґрунтів, вмісту в них гумусу та інших властивостей. Всі ґрунти мають запас поживних речовин, але більша їх частина знаходиться в малодоступній формі. Тому для кращого живлення рослин в ґрунт вносять добрива.

Номер слайду 4

Традиційний аграрний процес передбачає систему підживлення ґрунтів із залученням органічних добрив. В добу Київської Русі з метою накопичення органічних добрив поширилося стаціонарне утримання худоби вдома. Підтвердженням регулярного внесення гною в ґрунт у давнину було трипілля.

Номер слайду 5

У ХІХ ст. в господарствах було два способи підтримання родючості ґрунтів:1. за рахунок регулювання часу експлуатації земельних ділянок, визначення черговості висівання відповідних культур.2. внесення в ґрунт добрив та покращення структури в наслідок обробітку.

Номер слайду 6

Удобрення городів. Гній. Попіл. Добрива

Номер слайду 7

Удобрення полів. Літня оранка з перекинутою трав’яною масою для перегною

Номер слайду 8

Глибока оранка. Підрізання і знищення бур’янів

Номер слайду 9

Добрива — органічні й неорганічні речовини, які застосовують для поліпшення умов живлення культурних рослин з метою підвищення врожаю й поліпшення його якості. Добрива поділяють на прямі (такі, що містять безпосередньо елементи живлення рослин) та непрямі (покращують властивості ґрунтів, наприклад, гіпс, вапно).

Номер слайду 10

Добрива За складом розрізняють:мінеральні добрива,органічні добрива,органо-мінеральні добрива:природні — сапропель,штучні — торфоаміачні, торфомінеральноаміачні та ін.,бактеріальні добрива,зелені добрива (свіжа зелена маса переважно бобових рослин, запахувана в ґрунт для збагачення його органічними речовинами).

Номер слайду 11

Органічне добриво- гній;- послід птахів;- фекалії;- мул;- відходи деревопереробних фабрик (тирса, кора дерев тощо);- торф;- рослини-сидерати;- компост;- золу;- кісткове борошно;- перегній;- комплексну органіку.

Номер слайду 12

Коров’як

Номер слайду 13

Послід птахів - цінне сильнодіюче добриво

Номер слайду 14

Мінеральні добрива - джерело різних поживних елементів для рослин. Азотфосфоркалійкальціймагнійсірка залізо

Номер слайду 15

Складання системи удобрення ґрунту для всієї сівозміни і неухильне її виконання виявляється більш ефективним та виправданим економічно, ніж орієнтація на удобрення культур одного року. Необхідно не допускати надмірних доз внесення добрив, котрі можуть виявитися не лише неефективними, але й призвести до зменшення врожаю сільськогосподарських культур, накопичення в них нітратів та токсичних елементів, а також до зниження якості, в тому числі при збереженні товарної продукції (картопля, овочі, фрукти та ін.).

Номер слайду 16

Вплив на навколишнє середовище. Зростаючі обсяги застосування добрив у сівозміні (особливо при отриманні низьких врожаїв) мають наслідки забруднення навколишнього середовища. Основні його причини: значні втрати добрив на шляху завод — поле; змив добрив з поверхні полів у водойми; вилуговування по профілю ґрунтів ліофільних елементів та надлишкове їх накопичення в орному шарі за рахунок його переудобрювання; неправильна експлуатація тваринницьких комплексів та ін.

Номер слайду 17

Використана література та джерела. Українське народознавство С. Павлюк, Г. Горинь, Р. Кирчіва, «Фелікс», Львів, 1994р.https://uk.wikipedia.org

pptx
Додано
22 лютого 2019
Переглядів
1995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку