Презентація "Спостерігаю за написанням слів із префіксами роз-, без-"

Про матеріал
Презентація з української мови для 3 класу на тему ""Спостерігаю за написанням слів із префіксами роз-, без-" за автором Катерина Пономарьова, Любов Гайова. Розроблено Садурською В.Л.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Мовний дешифрувальник «Яке слово заховалося?»

Номер слайду 3

ПРЕФіКС

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Без ? дозволу. Без ? страшний

Номер слайду 6

БЕЗСТРАШНИЙВІДВАЖНИЙМУЖНІЙХОРОБРИЙСМІЛИВИЙ

Номер слайду 7

Він могутній, наче дуб,Дуже довгий носить чуб,Серце він хоробре має,Україну захищає . Як називали командувача козацьким військом?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Богдан Хмельницький —гетьман (командувач)вчився старанно, знав польську та латину, французьку та турецьку мови. Був безстрашний, завжди йшов до своєї мети. Грав на бандурі. Любив міцну каву. Мав велику фізичну силу і високий зріст. Хмельницький мав двох синів і чотирьох доньок. Розкрив свою душу, зумів дати всім українцям віру в свою державу і силу боротися за неї до переможного кінця.

Номер слайду 10

Михайлівський собор. Софійський собор. Яке місто в Україні названо на честь Б. Хмельницького?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Два префікси РОЗ- і БЕЗ- мають секрет: Безмежний, бездомний. Розкривати, розпитати. У кінці префіксів роз-, без- завжди пишеться «З»!

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Бе – змежний без - межний. Ро – змовляти роз - мовляти. При переносі не можна відривати від префіксів роз-, без - букву «З» або залишати з ними першу букву від кореня.

Номер слайду 16

Гра «Я тобі – ти мені» (Утвори слова з префіксами роз- або без- )хмарабезхмарнийкидатирозкидатисипати розсипати. Серцебезсердечний

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Добери до поданих слів спільнокореневі з префіксом роз- або без- за зразком У словах на межі префікса і кореня може відбуватися збіг однакових приголосних звуків, який позначається подвоєнням. Звучний беззвучний. Земельний безземельний. Зброяроззброїти

Номер слайду 19

Домашнє завдання – с.57, вправа,7 Настав зимовий ранок. На чистому небі з’явилось яскраве сонячне коло. Його промені ковзнули по великих засніжених просторах. Раптом зірвався жорстокий вітер. Він хитав віти дерев, руйнував снігові замети. Це був справжній бешкетник. Спиши текст, замінивши виділені слова синонімамиз довідки. Познач префікси у вставлених словах.

Номер слайду 20

РЕФЛЕКСІЯ

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку