Презентація "Спрощення в групах приголосних".

Про матеріал
Публікація містить презентацію до уроку української мови в 5 класі за темою "Спрощення в групах приголосних". За допомогою неї учні дізнаються про таке мовне явище як спрощення, навчаться вимовляти і писати слова, в яких відбулося спрощення в групах приголосних. За допомогою різноманітних вправ, таких як: Гра "Упіймай помилку", вправа "Із ключем", виправ помилки в тексті, "Математичний тест" навчаться розпізнавати орфограму і пояснювати написання, спираючись на правило.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організаційний момент. Мабуть, усім вам відомий вірменський актор театру та кіно Фрунзик Мкртчян. - Спробуйте чітко вимовити це прізвище. Чи легко було це зробити? Чому?

Номер слайду 2

Коли приголосні збігаються, Вони важко вимовляються. Через те у нашій мові Випадають звуки в слові. Якщо звуки випадають СПРОЩЕННЯМ це називають.

Номер слайду 3

Спрощення в групах приголосних

Номер слайду 4

Юний друже! Вивчивши цей урок, ти дізнаєшся про таке мовне явище, як спрощення в групах приголосних ; навчишся вимовляти і писати слова, в яких відбулося спрощення, розпізнавати орфограму і пояснювати написання, спираючись на правило.

Номер слайду 5

Українська мова є однією з наймилозвучніших мов світу. Милозвучна вона тому, що їй властиве чергування приголосних і голосних звуків (зокрема прийменників у-в, сполучників і-й), а також спрощення в групах приголосних. Що ж таке спрощення?

Номер слайду 6

Поняття спрощення Іноді при творенні нового слова або його зміні виникає досить складний для вимови збіг кількох приголосних звуків. Тоді в цій групі один із звуків випадає, і вимова слова стає легшою, а мовлення – милозвучним. Випадання одного із звуків у групі приголосних називають спрощенням. Наприклад, вимовляємо [ чесний], а не [честний], бо звук [т] випадає.

Номер слайду 7

Вимова і письмо Спрощений у вимові приголосний, як правило, не позначаємо й на письмі. Групи, у яких відбувається спрощення Приклади [ждн] → [жн] [здн] → [зн] [стл] → [сл] [стн] → [сн] [слн] → [сн] [рдц] → [рц] тиждень – тижневий проїзд – проїзний щастя – щасливий перстень – персня масло – масний сердець - серце

Номер слайду 8

Винятки Спрощення не відбувається у словах кістлявий, хвастливий, пестливий, зап’ястний, хворостняк, шістнадцять, шістсот, шістдесят. Спрощення не відбувається у словах іншомовного походження: контраст - контрастний, баласт – баластний, аванпост – аванпостний, форпост – форпостний , компост – компостний…

Номер слайду 9

Значення слів іншомовного походження Контрастний – протилежний. Баласт – додатковий вантаж на судні для надання стійкості. Аванпостний – передовий військового посту. Форпостний – передовий. Компост – природне добриво.

Номер слайду 10

Гра «Упіймай помилку» Знайди і поясни, у яких словах допущено помилки. Совістний, доблесний, областний, радісний, шістнадцять, хрустнути, шістсот, баластний, проїздний.

Номер слайду 11

Запиши слова в дві колонки: в першу ті, в яких є спрощення приголосних, в другу – в яких його немає. Пристрас…ний, у мерех…ливому, контрас…ний, хвас…нути, кількіс…ний, у доблес…ному, запʼяс…ний, знавіс…нілий, радіс…ний. Ключ. Підкресліть у кожному слові другу букву – прочитаєте словосполучення.

Номер слайду 12

Іванкові пустощі Іванко повинен був придумати словосполучення із словами, в яких відбувається спрощення приголосних. Такі слова із словника він виписав, а далі … По телевізору почався цікавий фільм, й Іванко, одним оком дивлячись телевізор, написав: проїзний вовк, пісний учень, обласні смуги, безжалісний квиток, срібний суд, добросовісний суп, полезахисні змагання, чесний перстень. Виправте помилки !!!

Номер слайду 13

Математичний тест У поданих реченнях знайти слова, у яких відбулося спрощення. Використовуючи умовні арифметичні знаки (+ у слові приголосний не випадає, - у слові приголосний випадає), записати відповіді. 1. На крилах радісних вітрів спадає листя яворів. 2. Минув мені рік шістнадцятий, сімнадцятий починає. 3. Ллє небо жовтня запізнілі сльози. 4. Ой про нашу чесну справу буде мир гриміти. 5. Ой на стрункій та високій осині листя пестливо тремтить. 6. Хвастливий хлопець ніколи не стане гарним парубком.

Номер слайду 14

Запиши слова в дві колонки: 1) ті, в яких не треба вставляти букви д, т, к; 2) ті, в яких треба вставити букви д, т, к. Швидкіс..ний, якіс..ний, улес..ливий, осві..читися, хвас..ливий, контрас..ний, щас..ливий, блис..нути, аген..ство, волейболис..ці, заїз..ний, їж..жу, учас..ник, заздріс..ний, ус..ний, випус..ник, стис..нути, щотиж..ня, студен..ський, студен..ство, очис..ний, скатер..ка, буревіс..ник, п`я..десят. Якщо ти правильно виконав завдання, то з других букв записаних слів прочитаєш закінчення вислову В.Сухомлинського «Дорожить людина тим, у що вона…»

Номер слайду 15

Сьогодні на уроці Я…

Номер слайду 16

Домашнє завдання Вивчити правила п.31. Виконати вправу 236. Напишіть листівку другові з привітанням, використовуючи слова: щасливий, радісний, чесний, добросовісний. *

Номер слайду 17

Дякую за увагу! До зустрічі! Лукяненко Э.А. МКОУ СОШ №256 г.Фокино

ppt
Додано
19 квітня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку