Презентація "Спротив триває! 10 річниця окупації Криму"

Про матеріал
Презентацію можна використати на уроках історії України, а також на виховних годинах, відзначення 10 річниці спротиву окупації Криму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Спротив триває!» 10 річниця окупації Криму

Номер слайду 2

20 лютого 2014 року розпочалась збройна окупація Криму. Саме цю дату Верховна Рада визнала офіційно початком тимчасової окупації Кримського півострова. Чому вона стала можливою? Чому ще у 2006 році Росія була загрозою для України, а вже в 2010-му воєнну доктрину країни переписали? Що доповідала розвідка? Чому не розгледіли загарбницькі апетити Путіна?

Номер слайду 3

На Тузлі відреагували, а у 2014-му – ніДовга і повзуча анексія Криму почалася задовго до 2014 року. Росія готувалась до цього кроку з 1992 року. Тоді Верховна рада Росії визнала указ президії Верховної ради СРСР 1954 року, яким Крим було включено до складу Української РСР, таким, що не має юридичної сили.

Номер слайду 4

«Ця денонсація – це був виклик на державному політичному рівні Російської Федерації до України. На жаль, на нього відреагували не так, як було потрібно. Потренувалися на зриві навчань «Сі Бриз», потім Тузла, Грузія. Те що відбулося в Криму у лютому-березні 2014 року, – це кінцева фаза, активна фаза операції, яка тривала фактично з моменту незалежності України»,

Номер слайду 5

Мітинг Російської громади Криму в Сімферополі, 2005 рік

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Хронологія20 лютого 2014 року. Дата початку збройної агресії, зафіксована пізніше в українському законодавстві (також фігурує на відомчій медалі Міноборони Росії «За повернення Криму»).

Номер слайду 9

24 лютого 2014 року. Кораблі ВМФ РФ, які здійснювали охорону морської акваторії в районі проведення Сочинської олімпіади, прийняли на борт в Новоросійську «зелених чоловічків» (російські військовослужбовців без розпізнавальних знаків ЗС РФ, яких використовували для захоплення адміністративних будівель та блокування українських військових частин на території АРК та Севастополя), бойову техніку та взяли курс на Севастополь.

Номер слайду 10

26 лютого 2014 року. Мітинги під Верховною Радою АРК: один – проросійських організацій з вимогою автономії у складі Росії (близько 2 тисяч учасників), інший – місцевих українських патріотів і кримських татар за територіальну цілісність України (5–10 тисяч учасників).

Номер слайду 11

27 лютого 2014 року. Російські військові без розпізнавальних знаків заблокували будинки парламенту та уряду АРК у Сімферополі.

Номер слайду 12

28 лютого 2014 року. Верховна Рада Автономної Республіки Крим під дулами автоматів російських військовослужбовців з 31-ї десантно-штурмової бригади ЗС РФ проголосувала за проведення так званого «референдуму про статус Криму», призначила представника партії «Русское единство» Сергія Аксьонова головою уряду Криму.

Номер слайду 13

Початок березня 2014 року. Окупаційні підрозділи вимкнули трансляцію українського телебачення.

Номер слайду 14

16 березня 2014 року. Відбувся так званий референдум про статус Криму, який суперечив Конституції України й основоположним нормам міжнародного права та не був визнаний міжнародною спільнотою. Зрежисований Росією захід бойкотували кримські татари та проукраїнське населення півострова.

Номер слайду 15

25 березня 2014 року. Захоплено останню військову частину, що тримала український прапор в Криму, – тральщик ВМС «Черкаси». Автономна Республіка Крим і Севастополь повністю окуповані ЗС РФ.

Номер слайду 16

Мітинг 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради АР Крим.

Номер слайду 17

Російські військові в аеропорту Сімферополя, 28 лютого 2014 року.https://www.youtube.com/shorts/Q2 Dwx. Uef9l. U

Номер слайду 18

Цьогоріч 26 лютого відзначатимемо 10 років проти окупації Криму. Цей день для відзначення героїзму та мужності громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території АРК і м. Севастополя, у відстоюванні територіальної цілісності України встановлено Указом Президента України від 26 лютого 2020 року № 58.

Номер слайду 19

"І буде весна": Укрпошта випустить блок марок, присвячений 10 річниці війни в Україні

Номер слайду 20

“Захоплення аеропорту “Бельбек”. Севастополь, 2014 рік”Це пам’ятна фотографія війни, яку розпочала РФ ще у 2014-му році з окупації Криму. Автором світлини є польський фотограф Kуба Камінський/PAP, якому дивом вдалося приховати зображення від росіян. Завдяки цьому цей знімок побачив весь світ. Світлина посіла перше місце в конкурсі Grand Press Photo 2014

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Спротив триває! Крим- це Україна!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сілаічева Юлія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
20 лютого
Переглядів
3270
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку