Презентація: "США в 1918 - 1939 роках"

Про матеріал
В презентації в стислій формі з ілюстраціями викладено матеріал з цієї теми. Можна використовувати під час онлайн уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ (1918-1939)Економіка США розвивалася за законами «вільної конкуренції та приватної власності, де кожний власник «змагався» на ринку товарів та послуг. Держава не втручалася в економічні відносини. ВІЛЬНА ЕКОНОМІКАПеріод між двома світовими війнами складався з періодів:1918-1921 – криза;1922-1929 – піднесення "проспериті" ("процвітання");1929-1933 – криза, «Велика депресія»;1934-1939 – стагнація.

Номер слайду 2

Демократична партія створена в кінці ХVІІІ ст. на противагу проанглійським силам. На сьогодні, партія представляє інтереси фінансової олігархії. Республіканська партія створена у 1854 році. На сьогодні, партія представляє інтереси промислової олігархії.

Номер слайду 3

1912 – президентські вибори виборов кандидат від республіканської партії Вудро Вільсон. За часи В. Вільсона 16 поправкою до конституції було введено прогресивний податок. Доход в 3 тис доларів обкладався податком в 1%, 500 тис. – 6 %. З цього часу сенаторів не призначають законодавчими зборами штатів, а обирають на виборах.

Номер слайду 4

США в повоєнний період закріпили за собою становище економічно наймогутнішої країни світу. Війна сприяла піднесенню економіки. Загальний чистий прибуток монополії в 1914—1919 рр. досяг 33,6 млрд доларів. США видобували 50 % вугілля, 66 % нафти, виробляли 3/5 чавуну й сталі та 85 % автомобілів у світі. Значно зріс експорт капіталів. На початку 1920-х рр. державні військові позички США іншим країнам досягли 11 млрд доларів. За період війни вдвічі зросли приватні інвестиції США за кордоном. Країна перетворилася з боржника на найбільшого світового кредитора. Демократична партія і президент В. Вільсон оголосили в 1917 р. курс на здобуття «світового лідерства». Його шляхом реалізації стала програма «14 пунктів». За рішеннями Паризької конференції 1919 р., США не отримали жодної з мандатних територій, а в роботі Ліги Націй провідне становище посіли Франція та Велика Британія. Республіканці, заявили про свою опозицію до уряду, дотримувалися позицій ізоляціонізму та заперечували ратифікацію Версальського договору й участь країни в діяльності Ліги Націй. Республіканці виступали за політику «свободи рук» для США, сподіваючись, що зростання військово-політичної могутності забезпечить перевагу США над європейськими державами. Боротьба між ізоляціоністами та експансіоністами. У березні 1920 р. Версальський договір не був ратифікований, і стало зрозуміло, що зовнішньополітичний курс В. Вільсона зазнав краху.123курс на здобуття «світового лідерства»

Номер слайду 5

1919 – прийнята ХVІІІ – поправка до Конституції США, якою було введено «сухий закон». Але, розквіт горілчаної мафії змусив уряд в 1933 році відмовиться від заборони.1920 – прийнята ХІХ поправка до Конституції США, в якої жінкам було надано виборче право. Влітку 1920 р. в США розпочалася глибока економічна криза, що швидко поширилася на промисловість та сільське господарство. Кількість безробітних у 1921 р. досягла 5,7 млн осіб. Ціни на сільськогосподарську продукцію знизилися у 3—4 рази, що спричинило розорення багатьох фермерських господарств. Невдоволенням владою в суспільстві вміло скористалися республіканці, що здобули перемогу на президентських виборах 1920 р.1920 - на чергових президентських виборах перемогу отримали представник республіканської партії Воррен Гардинг (1921-1923).1923. VІІІ – В. Гардинг помер. Невдовзі піднялася газетна кампанія у звинуваченні його друзів у зловживанні службовим становищем, які вкрали великі суми з державного бюджету. Своєю смертю президент уникнув процедури імпічменту. За Конституцією США посада президента перейшла до віце – президента США К. Куліджу. Основу його політики становила опора на великій капітал. Адміністрація президента скорочувала податки на прибутки підприємців.

Номер слайду 6

Доба «проспериті» («процвітання») 1922—1929 рр. У 1922—1929 рр. у США відбувався бурхливий розвиток промислового виробництва. Країна стала виробляти 44 % промислової продукції на Заході. Цей період отримав назву «проспериті» («процвітання»). Запроваджувалися нові виробничі технології. На автомобільних заводах Генрі Форда в Детройті розпочалося масове виробництво конвеєрним методом. Завдяки цьому лише в 1927 р. було вироблено 15 млн автомобілів. Через два роки США почали виготовляти 5/6 світового обсягу виробництва автомобілів. На підприємствах набув поширення такий спосіб організації виробництва, як тейлоризм. Він ґрунтувався на поділі праці й раціональній системі рухів, що сприяли підвищенню ефективності праці. Крім автомобільної, найбільш інтенсивно в цей період розвивалися машинобудівна, електротехнічна, хімічна й авіаційна галузі. Дедалі більшу роль відігравали об'єднання акціонерів товариств і корпорацій — своєрідні форми колективного бізнесу. До 1929 р. корпорації об'єднали близько половини фабрик і заводів країни.1924, 1929 – прийнято закони, які обмежували прийом емігрантів в США.

Номер слайду 7

До 1929 р. корпорації об'єднали близько половини фабрик і заводів країни. У 1920-х рр. на найбільшій у світі Нью-Йоркській фондовій біржі спостерігався справжній бум, пов'язаний із купівлею та продажем акцій. Усі прагнули придбати акції, щоб потім їх продати з вигодою. Зовнішній блиск доби «проспериті» приховував чимало проблем. Економічне піднесення не торкнулося цілої низки галузей. Сільське господарство перебувало в затяжній кризі. У країні налічувалося 1,5—2 млн безробітних.

Номер слайду 8

1930 – уряд США зміг перемогти ріст організації Ку-клукс-клан.1928 – на виборах переміг республіканець – Герберт Гувер (1929-1933).1929. 29. Х – початок «Великої депресії»В цей день на Нью–Йоркській біржі відбулося падіння акцій відомих фірм. Невдовзі криза охопила всі сфери економіки. Рівень безробіття сягнув в 1933 році 25 % всього працездатного населення.

Номер слайду 9

1933-1945 – президент Ф. Д. Рузвельт. На виборах в листопаді 1932 року перемогу отримав кандидат від Демократичної партії Ф. Д. Рузвельт. Його політика «Нового курсу» включала: Заборона використовувати золото для розрахунків, накопичень та інших фінансових операцій та встановлено державний курс долара;Прийняття закону про поліпшення становища у сільському господарстві (ААА - The Agricultural Adjustment Act) який зобов’язував виробників сільськогосподарської продукції не виробляти продукції більш ніж встановлено міністерством сільського господарства. Всі витрати власнику буде відшкодовувати держава;Законом про відбудову національної економіки (НІРА - The National Industrial Recovery Act) впроваджувалося "Кодекси чесної конкуренції", передбачалося обмеження монопольного становлення;Створення надзвичайного федерального управління суспільних робіт;В бавовняній промисловості встановлювалося мінімальний розмір зарплати;Законом Вагнера власникам заборонялося обмежувати діяльність профспілок;Була створена система соціального забезпечення. Ф. Рузвельт замість «вільної економіки» впровадив модель «керованої економіки», коли держава втручалася в економічні процеси задля суспільного блага. Для збереження заощаджень ми купуємо долари, американці масово почали скуповувати золото. Для уникнення перевиробництва держава встановила обмеження. Ф. Рузвельта газети звинувачували в посяганні на демократію, називали його диктатором!Заборонялося встановлення цін нижче визначених державою. Держава створювала робочі місця для подолання безробіття. Держава підтримувала робітників у їх боротьбі із власниками підприємств.

pptx
Додано
26 березня 2023
Переглядів
1025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку