Презентація: "Німеччина, 1918 - 1939 роки".

Про матеріал
Презентація з ілюстраціями та картосхемами з теми. Для використанні на онлайн уроках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які особливості розвитку Німеччини (1918 – 1939 роки)?

Номер слайду 2

Німеччина 1918 – 1939 рр. Людські втрати - 2 млн загиблими та 4 млн осіб пораненими. Понад 1 млн. опинилися в полоні. Обсяг промислового виробництва впав до 57% довоєнного показника. Кількість кваліфікованого робітництва становила 25% довоєнного рівня.Із 1916 р. у Німеччині діяла обов'язкова трудова повинність для чоловіків із 16 до 60 років. Видатки на війну досягли 186 млрд марок. Стрімко зростали податки, внутрішні й зовнішні позики, інфляція. Почастішали страйки й демонстрації, які проводили під гаслами: «Кінець війні!», «Геть уряд!».

Номер слайду 3

Німецька (Листопадова) революція 1918—1919 pp. розпочалася повстанням військових моряків у місті Кілі. Вони були обурені спробою командування кинути флот в останній бій.

Номер слайду 4

Ф. Еберт проголосив республіку. Канцлер (прем’єр – міністр) Макс Баденський, заявивши про зречення кайзера Вільгельма II, передав владу соціал-демократу Фрідріху Еберту.

Номер слайду 5

На початку 1919 р. за допомогою армії, поліції, загонів добровольців-фронтовиків усі виступи лівих було придушено й проведено вибори до Установчих зборів, в місті Веймар. Влітку 1919 р. було прийнято так звану Веймарську конституцію. За конституцією президент, депутати обох палат обиралися громадянами Німеччини. Наявність двох палат була обумовлена тим, що Німеччина складалася з окремих, відповідно самостійних суб’єктів державності (земель) від яких і обиралися депутати до Рейхсрату. Президент призначав Уряд та його голову (Канцлера).

Номер слайду 6

Втрата територій, величезний обсяг репарацій призвів до глибокої економічної кризи. Окупація Францією та Бельгією Руру, втрата контролю над Саарським вугільним басейном погіршила ситуацію. Німеччину охопила гіперінфляція.

Номер слайду 7

1919 - утворилася Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини (НСДАП) «Нацисти».1921 - її фюрером (вождем) став Адольф Гітлер. Уряд Г. Штреземана зміг утримати ситуацію під контролем. Реальна заробітна плата знизилася до 40% довоєнного рівня. Безробіття сягнуло 6 млн осіб. Країну охопили численні протести, організаторами яких були комуністи та нацисти.

Номер слайду 8

1923.8. ХІ – нацисти здійснили спробу захопити владу в Баварії. А. Гітлер і його прибічники взяли в заручники відвідувачів пивної в Мюнхені (звідси назва «Пивний путч»), висунули вимоги розпустити уряд і провести «національну революцію». Наступного дня поліція розігнала демонстрацію на вулиці Мюнхена й заарештувала лідерів заколоту. А. Гітлер опинився у в'язниці, де написав працю «Майн кампф» («Моя боротьба»).

Номер слайду 9

1924 – 1929 - стабілізація економічної ситуації. Запровадження «плану Дауеса» полегшило становище країни. До 1929 р. Німеччина отримала 11 млрд доларів кредитів. Було докорінно модернізовано виробництво, яке в 1929 р. досягло 117% довоєнного рівня. Серед населення швидко поширилося підприємництво. Німеччина посіла друге-третє місця у світі в автомобільній, авіаційній та хімічній промисловості. На 1929 р. німецька економіка становила 10% у світовому виробництві та 12% у світовій торгівлі. Заробітна плата зросла на 60%. За роки економічної кризи 1929—1933 рр. падіння виробництва в країні досягло 58%. Уряд підвищив податки на товари першої необхідності, зменшив пенсії й позбавив допомоги безробітних, що не досягли 21-річного віку. Така політика викликала серед німецького населення невдоволення.1932 - на дострокових парламентських виборах за нацистів проголосувало 33% виборців. 33 % віддала голоси лівим партіям. 1933.20.І - президент П. фон Гінденбург, запропонував А. Гітлеру посаду рейхсканцлера — голови уряду.

Номер слайду 10

У лютому того ж року сталася пожежа в будинку рейхстагу. У підпалі звинуватили комуністів. Комуністичну пресу й зібрання заборонили, уряд А. Гітлера отримав надзвичайні повноваження. Щоб здобути більшість у рейхстазі, нацисти провели нові вибори. Вони отримали 43,9% голосів виборців.

Номер слайду 11

1934.30. VІ - «ніч довгих ножів». За наказом А. Гітлера війська СС (охоронні загони НСДАП) фізично знищили керівників СА (штурмовиків). 1934 - після смерті президента П. фон Гінденбурга А. Гітлер, залишаючись головою уряду, зосередив у своїх руках повноваження президента й головнокомандувача. А. Гітлер став одноосібним правителем Німеччини, посівши посади фюрера і рейхсканцлера. Поширення набуло гасло: «Один народ, одна держава, один вождь». За адміністративною реформою вони ліквідували земельні парламенти й органи місцевого самоврядування та передали владу призначуваним чиновникам. До початку 1934 р. було заборонено незалежні профспілки та всі політичні партії, крім НСДАП. Було створено таємну державну поліцію гестапо, яка здійснювала контррозвідувальну діяльність, політичне переслідування й кадрове забезпечення.

Номер слайду 12

В економіці Третього рейху було запроваджено розгалужену систему державного регулювання. Її становили імперське міністерство господарства, галузеві міністерства й організація промислового господарства, до якої входили колишні спілки підприємців. Високий рівень централізації виробництва було здійснено завдяки примусовому створенню картелів. У власність держави перейшли всі підприємства, конфісковані в євреїв під час «аріїзації» промисловості. Профспілки було ліквідовано, а замість них створено Німецький робітничий фронт. Керівників підприємств оголосили «фюрерами трудових колективів», а контроль над трудовими відносинами передали «опікунам праці», яких призначала держава. У сільському господарстві за законом «Про спадкові двори» створили стан бауерів-землевласників арійського походження. Бауерам було заборонено ділити, продавати й закладати свою, власність.1935 - Німеччина досягла докризового рівня виробництва, а до 1939 р. значно його перевищила. Безробіття було ліквідовано.

Номер слайду 13

1935. - прийнято «Нюрнберзькі закони», що позбавили єврейське населення країни німецького громадянства й заборонили їм обіймати державні посади.1938.9-10. ХІ - «кришталева ніч». Представники нацистів здійснили величезний єврейський погром, під час якого було пограбовано тисячі єврейських крамниць. 1939. - єврейське населення почали виселяти до гетто. Для впливу на масову свідомість населення вперше у світі було створено Міністерство інформації і пропаганди, яке очолив Йозеф Геббельс. Його мету він визначив так: «Дайте мені засоби масової інформації, і я перетворю народ на стадо худоби». Нацисти розробили чимало методів впливу на суспільну свідомість через радіо, пресу, кіно, масові заходи тощо, які використовують і сьогодні в недемократичних державах.

Номер слайду 14

1935. - до складу Німеччини за результатами плебісциту увійшла Саарська область. 1938. - здійснено аншлюс (приєднання) Австрії та розчленування, за умовами Мюнхенської угоди, Чехословаччини. Остання була змушена передати Третьому рейху Судетську область, у якій проживало переважно німецьке населення, а згодом Богемія й Моравія перейшли під протекторат Німеччини.

pptx
Додано
29 березня 2023
Переглядів
1483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку