Презентація :"Становлення історичної науки"

Про матеріал
Презентація показує процес становлення історії як науки . В розвитку історичної науки вирізняють два періоди. Перший тривав дуже довго: від найдавніших спроб розповісти про події минулого до середини XVIII ст називають той період донауковим. Науковий період у дослідженні минулого розпочався наприкінці XVIII — на початку XIX ст. - саме тоді з’явилися осередки професійних істориків. Вони розробили наукові методи аналізу історичних джерел, заклали підвалини галузей історії,: археології, спеціальних історичних дисциплін .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Становлення історичної науки

Номер слайду 2

ЕТАПИ РОЗВИТКУ ІСТОРИЧНОЇ НАУКИЗ давніх-давен люди прагнули описати історію, переповісти й передати нащадкам важливі події, життя видатних людей, досвід своїх предків і сучасників. Із плином часу обсяг історичних знань дедалі збільшувався. Розширювалося коло історичних джерел, за допомогою яких дослідники відтворювали минуле. А, оскільки людство постійно розвивалося, то й історична наука також невпинно розвивалася. У розвитку історичної науки вчені виокремлюють два етапи: донауковий і науковий.

Номер слайду 3

Визначте, що спільного, а що — відмінного між історичними дослідженнями донаукового і наукового періодів розвитку історії як науки

Номер слайду 4

Пам’ятник давньогрецькому історикові Геродоту у ВідніПам’ятний знак Несторові Літописцю, авторові літопису «Повість минулих літ», у КиєвіКого увічнено в зображених пам’ятниках? Що ви дізналися з попередніх уроків про роль цих діячів для розвитку історії як науки?

Номер слайду 5

Історія - це наука про розвиток людства. Попри те що знання про минуле накопичувалися віддавна, наука історія досить молода.

Номер слайду 6

Традицію розповідати про минуле започаткував Геродот, який у дев’ятьох книгах своєї «Історії» вперше подав загальний опис відомого тоді світу. Геродот

Номер слайду 7

Висвітлюючи перебіг греко-перських війн, він розповів про краї та народи, які воювали з персами.

Номер слайду 8

«Батьком історії» Геродота назвав римський оратор Цицерон. Цицерон. Геродот. Відтепер будеш «Батьком історії»

Номер слайду 9

Геродот вважається першим відомим дослідником українських земель. У четвертій книзі своїх «Історій» він помістив географічний та етнографічний описи території сучасної України, яку тоді населяли скіфи. Саме завдяки праці Геродота ми багато знаємо про побут і звичаї скіфів, а також жителів грецьких міст-держав у Північному Причорномор’ї. Він також розповів про похід перського царя Дарія І на скіфів.

Номер слайду 10

З книги Геродота «Історії» Після здобуття Вавилона Дарій вирушив у похід на скіфів...... Скіфи... вирішили не давати одразу відкритого бою, ...поступово відступаючи і відбиваючи ворогів [персів], засипати криниці і джерела, що траплятимуться на їхньому шляху, а також підпалити всю траву... Коли нарешті Дарій опинився у великій скруті, скіфські царі довідалися про це і послали вісника з дарами до Дарія: птаха, мишу, жабу і п’ять стріл... зробив висновок про те, що дари означали таке: «Якщо перси, ви не станете птахами і не полетите високо в небо, або мишами і сховаєтеся в землю, або жабами і не пострибаєте в болота, то ви не повернетеся до себе, вас загублять оці стріли». [Невдовзі Дарій зі своїм військом відступив.].

Номер слайду 11

Які знання з давнього минулого України дає нам карта?Складіть легенду до запропонованої карти.

Номер слайду 12

РОБОТА ІЗ ЗОШИТОМ Ст. 36. Завд 1, 2, 3-4.

Номер слайду 13

У Давньому Римі до написання історичних творів долучалися навіть імператори - зокрема Юлій Цезар. Юлій Цезар

Номер слайду 14

Традиції Геродота розвивали римські історики Тит Лівій, Тацит, Светоній та інші. Тит Лівій. Тацит. Светоній

Номер слайду 15

Чому правителі держав часто опікувалися створенням історичних оповідей, а часом і самі бралися за цю справу?

Номер слайду 16

Найдавнішим літописним твором, що зберігся до нашого часу, є «Повість минулих літ». Роботу над текстом літопису в 1113 р. завершив легендарний монах Києво-Печерського монастиря Нестор. У літописі знаходимо оповіді про діяння князів, життя різних верств суспільства, історію встановлення відносин Русі-України з іншими країнами і захисту держави від ворогів. Літописець був надзвичайно освіченою людиною. Чи погоджуєтеся ви з переконанням Нестора щодо значення книжок у житті людини?

Номер слайду 17

Прочитайте початок літописної розповіді про княгиню Ольгу (Текст 1) та статтю про неї з довідкового історичного видання (Текст 2). Ст. 99 – 100

Номер слайду 18

ХТО ТАКІ ЛІТОПИСЦІ ТА ЯКА ЇХНЯ РОЛЬ В ІСТОРИЧНИХ ОПИСАХ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬЗбиранню згадок про давні часи та збереженню історичної пам’яті велику увагу приділяли за княжої доби — часів Русі-України і Королівства Руського (IX—XIV ст.). Історичні твори того часу називаються літописами. Літописці збирали й досліджували всі доступні джерела: твори своїх попередників-літописців, зарубіжні хроніки, Святе Письмо, житія святих, усні перекази та легенди, власні спостереження. Саме тому літописи є дуже цінним джерелом для вивчення історії тих часів. Про важливі події історії козацької України (XVI—XVIII ст.) оповідають козацькі літописи. Найвідомішими з козацьких літописів є «Літопис Самовидця», Літопис Григорія Граб’янки та Літопис Самійла Величка.

Номер слайду 19

Прочитайте уривок із «Повісті минулих літ» і визначте, яку історичну інформацію розповідає автор: Коли ж поляни жили осібно і володіли родами своїми, — то було [між них] три брати: одному ім’я Кий, а другому — Щек, а третьому — Хорив і сестра їх — Либідь. І сидів Кий на горі, де нині узвіз Борич, а Щек сидів на горі, яка нині зветься Щековицею, а Хорив — на третій горі, од чого й прозвалася вона Хоривицею. Зробили вони городок [і] на честь брата їх найстаршого назвали його Києвом, і був довкола города ліс і бір великий, і ловили вони [тут] звірину. Були ж вони мужами мудрими й тямущими і називалися полянами.

Номер слайду 20

Літописи (від слів «у літо») — оповіді, у більшості з яких події викладено в хронологічній послідовності за роками

Номер слайду 21

Розгляньте ілюстрацію і поясніть, у чому полягає цінність Літопису Самійла Величка як історичного джерела. Сторінки Літопису Самійла Величка

Номер слайду 22

Науковий період Науковий період у дослідженні минулого розпочався наприкінці XVIII — на початку XIX ст. - саме тоді з’явилися осередки професійних істориків. Вони розробили наукові методи аналізу історичних джерел, заклали підвалини галузей історії, зокрема археології, спеціальних історичних дисциплін тощо.

Номер слайду 23

Микола Костомаров. Володимир Антонович. Михайло. Грушевський

Номер слайду 24

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
8 лютого
Переглядів
267
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку