Презентація "Старовинні одиниці вимірювання"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів із маловідомими одиницями вимірювання величин та сприяє виробленню навичок приблизному оцінюванні величини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи знаєте ви, що ...

Номер слайду 2

Що таке стадія... Стадія виникла у Вавілоні і дорівнювала відстані, що проходить людина від появи першого промінця до того моменту, коли увесь сонячний диск опиниться над горизонтом. Цей час приблизно дорівнює 2 хвилинам. Протягом цього часу людина може пройти від 185 до 195 м.

Номер слайду 3

Що таке карат... Мірою ваги - каратом, користувалися ще давньоарабські та єгипетські ювеліри і аптекарі. Вони помітили, що висушене насіння рожкового дерева карубі однакове за вагою і 1000 насінин важать приблизно від 160 до 210 г. Боби зі стручків цього дереватемно-зеленого кольору називали кірат, а пізніше карат. Їх використовували як зручні гирки для зважування алмазів, золота, коштовного каміння і під час точного дозування ліків.

Номер слайду 4

Чому тиждень семиденний... Таку міру увели близько 325 року до н.е. у Візантії, де християнство стало державною релігією. До цього тиждень у Римській імперії був 8-денним. Кожний восьмий день вважався базарним. Назви днів тижня у багатьох мовах походили від назв планет.

Номер слайду 5

Що таке ярд чи аршин... Таку міру встановив англійський король Генріх І, який звелів зробити залізну лінійку, довжина якої - відстань від кінця його середнього пальця до кінчика носа. Аршин запозичений у турецького народу і дорівнював приблизно 71 см.

Номер слайду 6

Що таке дюйм, п’ядь...“Дюйм” голландською означає “великий палець”, тобто спочатку ця міра обиралась як ширина великого пальця, що дорівнює 25,4 мм,. У дюймах і дося вимірюють товщину труб, автомобільних шин, тощо.“П’ядь” - відстань між максимально розширеними великим і малим пальцями - 17,78 см.

Номер слайду 7

Чому доба 24годинна... Такий поділ було введено у Греції за часів Аристотеля (ІV ст. до н.е.). До цього греки ділили як день так і ніч на 3 вахти. Поділ циферблата на 12 частин було введено у ХVІ ст. чесь-угорським королем Рудольфом ІІ, який був ще й астрономом.

Номер слайду 8

Згодиться для визначення відстані до... Людське відрізняє на відстані 5 км - невеличкий будинок,2 км - вікна у будинку, 3 км - димар на даху, 1 км - стовбури дерев, окремі стовпи,700 м - рухи людини, 60 м - очі людини,270 м - квіти і частини одягу, 100м - риси обличчя, кисті рук

pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
817
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку