Презентація "Статево-віковий склад населення світу й України. Тривалість життя населення" 8 клас

Про матеріал
Данна презентація розглядає питання статевого складу населення і від чого воно залежить, що таке віковий склад та які його характерні риси, що таке тривалість життя і від чого вона залежить в різних регіонах світу та Україні. Учні мають змогу пригадати що таке природний приріст, кількість населення України та з якою метою здійснюється демографічна політика
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Статево-віковий склад населення світу й України. Тривалість життя населення

Номер слайду 2

Статевий склад населення. Статевий склад є однією з найважливіших характеристик населення. Найбільше він впливає на демографічну ситуацію, зокрема на народжуваність, від якої залежить існуюча і прогнозована кількість населення. Відомо, що в усіх країнах хлопчиків народжується більше, ніж дівчаток (у середньому 106 на 100). Із часом ці показники згладжуються, досягаючи у віці 30—35 років рівності. Потім відбувається збільшення частки жінок, яке досягає максимуму в старшому віці (мал. 1). Це відмінності між окремими регіонами і країнами, які стосуються становища жінки в сім’ї й суспільстві, тривалість і рівень життя населення, демографічна політика та історичні події. Так, диспропорції в статевому складі багатьох країн, у тому числі в Україні, пов’язані з воєнно-політичними подіями та міграційними процесами. Тому, як і інші демографічні показники, статева структура населення різних регіонів і країн істотно відрізняється.

Номер слайду 3

Майже в 140 країнах світу жінок більше, ніж чоловіків. Проте за кілька останніх десятиліть кількісне переважання чоловіків дещо зросло. У першу чергу це досягається за рахунок азіатських країн: Саудівська Аравія на 100 жінок припадає 119 чоловіків, Індія на 100 жінок 108 чоловіків,Китай та Пакистан на 100 жінок 106 чоловіків,Малайзія та Іран на 100 жінок 103 чоловіка. Середньосвітовий показник — 100 жінок/101 чоловік. В Україні в середньому на 100 жінок припадає 86 чоловіків. При цьому спостерігаються регіональні відмінності: менші статеві диспропорції в деяких областях західної частини України: Закарпатська область на 100 жінок припадає 92,9 чоловіка (найвищий показник у країні), Львівська область на 100 жінок 90,1 чоловіка, Івано-Франківська область на 100 жінок 89,3 чоловіка. Найбільша диспропорція: Чернігівській області — 83 чоловіка на 100 жінок, Харківська область – 84,8 чоловіка на 100 жінок,Київська область — 85,9 чоловіка на 100 жінок.

Номер слайду 4

Тривалість життя населення. Середня очікувана тривалість життя у світі у 2020 р. Склала 72,7 року. Від 2000 до 2020 р. вона підвищилася на 5,5 року. Причому збільшення відбулося у всіх регіонах. У Європі очікувана тривалість життя становить 78 років. Найбільш високими є показники в Західній Європі: - Ісландії, - Швеції, - Франції, - Норвегії У Латинській Америці середній показник складає Тут за цим показником відстає тільки найбідніша держава Америки — Гаїті. В Азії середній показник тривалості життя становить . Найдовше живуть у - Японії - СінгапуріТривалість життя 82-83 роки74 роки73 роки. Тривалість життя 83-84 роки

Номер слайду 5

Тенденції, характерні для всього світу, знайшли відображення і в Україні: якщо у 2000 р. середня очікувана тривалість життя становила 68 років, то у 2020 р. — майже 72,3 року. У всіх областях України, крім Закарпатської, у міських поселеннях тривалість життя приблизно на два роки вища, ніж у сільських. Особливістю України, як і низки інших держав Центральної Європи, є значно більша (на 10 років) середня тривалість життя жінок порівняно із чоловіками (77,1 та 67,6 років відповідно). На показник очікуваної тривалості життя впливають такі чинники: - рівень матеріального забезпечення, - стан системи охорони здоров’я, - екологічна ситуація тощо.

Номер слайду 6

Віковий склад населення. Віковий склад (структура) — важлива характеристика населення. Її аналіз дає змогу передбачити кількість трудових ресурсів та людей пенсійного віку, потребу в дошкільних дитячих закладах і закладах освіти тощо. Цей показник залежить від: - народжуваності, - смертності, - тривалості життя. У свою чергу, від вікового складу залежить багато демографічних показників, що стосуються природного руху населення. Так, із підвищенням частки населення старшої вікової групи зменшується народжуваність, а смертність збільшується.

Номер слайду 7

Цей розподіл є основою для оцінки біологічної «молодості», «зрілості» або «старості» суспільства (мал. 2).

Номер слайду 8

Населення світу в цілому майже зріле (середній вік становить близько 30,5 року). Проте окремі регіони вражають «молодістю»: - Африка (наприклад, середній вік у Нігері — 16 років, в Уганді — 17 років). - Інші наближаються до «старості», передусім це країни Європи та Японія (мал. 3). Наприклад, середній вік населення Німеччини — 47 років, Японії — майже 48 років. У 2020 р. у світі населення - молодшого віку складало 26%, - середнього — 61%, - старшого — 13%. Докладну інформацію про склад населення світу та окремих країн можна отримати на підставі аналізу статево-вікових пірамід.

Номер слайду 9

Статево-вікові піраміди відображають у відсотках співвідношення чоловіків і жінок різного віку у вигляді стовпчикових діаграм. Ліворуч від осі графіка позначено кількість чоловіків, праворуч — жінок (мал. 4). За допомогою статево-вікових пірамід можна отримати інформацію про співвідношення кількості чоловіків та жінок, а також інформацію проте, скільки людей кожної вікової групи проживає в країні та який ресурсний потенціал. Слід відзначити специфічні особливості вікової структури міського й сільського населення. Відплив молодих людей до міст призводить до того, що частка осіб старшої вікової групи в сільській місцевості, як правило, вища, ніж у містах. Процес «старіння» населення світу викликає цілий комплекс проблем і потребує перспективного економічного й соціального регулювання в більшості країн, у тому числі в Україні. За віковим складом населення Україна входить до групи держав Центральної Європи. Для них характерне поступове зменшення частки населення молодшої вікової групи (середній показник — від 14 до 16%), відносно стабільна середня вікова група (61—64%), збільшення частки старшої вікової групи (21—26%). В Україні три області (Рівненська, Закарпатська та Волинська) мають частку населення молодшої вікової групи більшу, ніж у старшої (19—20% проти 17—18%). В інших адміністративних одиницях кількість населення молодшої вікової групи менша за кількість старшої. В окремих випадках різниця суттєва: так, у Сумській 13% проти 24%, у Чернігівській —13% проти 27%.

Номер слайду 10

Домашня робота§ 44 Виконати практичну роботу у зошиті

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Vystavnaya V.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 квітня 2021
Переглядів
14561
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку