Презентація"STEM- овіта:практичне заняття"

Про матеріал
Презентація створена для учнів початкової школи.Вона містить іструкції для виконання практичного заняття"Будуємо вежу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“STEM - освіта: практичне заняття. Підготувала вчитель початкових класів Балецька Віра Іванівна

Номер слайду 2

Наш девіз:

Номер слайду 3

S -Science, (природничі науки )Т- Technology, (технологія ) Е - Engineering, (інжиніринг)М - Mathematics - (математика).

Номер слайду 4

STEAM S-Science, (природничі науки) Т -Technology, (технологія) Е - Engineering, (інжиніринг) А - Arts, (мистецтво) М - Mathematics (математика)

Номер слайду 5

Головна мета STEM-освіти:це реалізація державної політики з урахуванням нових вимог Закону України «Про освіту» задля: посилення розвитку науково-технічного напряму в навчально-методичній діяльності на всіх освітніх рівнях; створення науково-методичної бази для підвищення творчого потенціалу молоді й професійної компетентності науково-педагогічних працівників.  

Номер слайду 6

Чого навчає STEM-освіта?критично мислити;спостерігати;проектувати;опрацьовувати дані (включаючи комп’ютерну обробку): аналізувати, робити висновок;проводити експерименти та лабораторні роботи;створювати інтерактивні моделі;конструювати.

Номер слайду 7

Як навчати?Фокусувати увагу на формування практичних знань,умінь і навичок. Пріоритетний метод – це метод проєктів. Користуватися науково-популярними каналами, посиланнями,відео. Користуватися LEGO(стимулювання допитливості і підтримка інтересу до навчання і пошуку знань, мотивація до самостійних досліджень, створення простих приладів, конструкцій тощо. )

Номер слайду 8

Практичне заняття »Будуємо вежу»Вежа, башта – висока вузька споруда, що має спеціальне призначення, висота якої значно перевищує розміри основи. Основні відмінності вже від інших високих будівель – відсутність розтяжок (консульна конструкція, що закріплена тільки в основі) і невеликий внутрішній об’єм, іноді весь об’єм вежі зайнятий лише сходами. Як побудувати вежу?Підказка. Менша основа використовуватиме менше цегли, але башта буде менш міцною, чим вище ви зробите. Більша основа використовуватиме більше цегли, але зробить її міцнішою у міру зростання. . Багато веж та хмарочосів починають звужуватися, досягаючи вершини.

Номер слайду 9

Практичне завдання » Вежа»(робота в групах, або парах)Етапи роботи: Перший етап: дослідження (збір інформації, скориставшись QR- кодами та друкованими підказками), аналіз. Другий етап: проектування, побудова( напрям Т-(технології) та E-(інженерії). Будуємо вежу з LEGO, Lego-system або магнітного конструктора та інші)Третій етап: презентація ( повідомити в якій країні, в якому місті сконструйована вежа вказати цікаві факти про вежу(напрям S- природничі науки ). Поміряти висоту вежі (напрям М-математика)

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Ейфелева вежа. Вежа названа на честь свого творця — архітектора Густава Ейфеля. Цікаво, що сам Ейфель називав її просто "300-метрова вежа". Інша, народна назва — "Залізна леді"Висота вежі разом із новою антеною становить 324 метри. На момент її відкриття (1889 рік) висота становила 312 метрів Понад сорок років Ейфелева вежа залишалася найвищою спорудою у світі. Вежа складається з трьох поверхів, вони розташувалися на висоті: 1 поверх — 57 м; 2 поверх — 115 м; 3 поверх — 276 м. Перед архітектором Ейфелем стояло завдання побудувати вежу, яка б виконувала роль вхідної арки паризької Всесвітньої виставки 1889 року. Терміни були стислі — всього два роки. А такі складні споруди до того часу не зводилися. Але впоратися з завданням архітекторові вдалося: для цього він розробив і застосував особливі методи будівництва. Зокрема, Ейфель вирішив зібрати вежу як конструктор і застосовував, здебільшого, вже виготовлені частини. Він велів на цих частинах заздалегідь просвердлити отвори для заклепок і навіть закріпити дві третини від 2,5 млн заклепок, які потрібні були для вежі. Щоб підняти металеві частини архітектор використовував високі крани, а коли конструкція переросла їх по висоті, роботу перейняли спеціально сконструйовані Ейфелем мобільні крани. Вони рухалися по рейках, прокладених для майбутніх ліфтів.. Гюстав Ейфель врахував всі можливі ризики. Він розумів, що для його дітища головну загрозу представляє вітер. Тому і придумав особливу конструкцію вежі, через яку безперешкодно проходять потоки повітря і сушать її поверхню після дощу. Спорудження витримало всі випробування. Під час урагану 1999 року швидкість вітру перевищувала 200 кілометрів на годину. Однак верхівка вежі відхилялася всього на 19 сантиметрів. Всього на зведення вежі було витрачено 7,8 млн франків. Величезні гроші, але вони окупилися в перші ж роки — тільки за перші шість місяців роботи виставки подивитися "залізну даму" прийшли понад два мільйони відвідувачів. У наступні роки потік туристів не вщухав. У вежі є свій власний запатентований фірмовий "коричневий-Ейфелевий" колір, схожий на бронзу. Але перш ніж визначитися з кольором, вежу багато разів перефарбовували в різні кольори, від жовтого до червоно-коричневого. Раз на сім років, 25 малярів-верхолазів протягом 18 місяців перефарбовують вежу. На її нове "плаття" йде 60 тонн фарби. Зараз Ейфелева вежа повністю перетворилася з сірої конструкції, в гордо освітлений з усіх боків символ Парижа. Вперше освітлення на ній включили в 1889 році, в день її відкриття — тоді воно складалося з 10 тисяч газових ліхтарів, двох прожекторів і встановленого на верхівці вежі маяка, світло якого було забарвлене в синій, білий і червоний — кольори національного прапора Франції.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Київська телевежа. Ки́ївська телеве́жа — суцільнометалева просторова ґратована висотна споруда висотою 380 метрів, побудована в 1968–1973 роках у Києві з метою трансляції радіо та телебачення. Це найвища решітчаста вільностояча конструкція світу та найвища споруда України. Телевежа розташована у Києві на Сирці. Поруч — Бабин Яр, станція метро Дорогожичі. Будівництво почалось 1968 року, 30 липня1973 башню було відкрито. Маса металоконструкцій вежі — 2700 т. Телевежа цілком складається зі сталевих труб різного діаметра. Нижня частина вежі (база) складається з чотирьох нахилених ґратованих опор, що підтримують призматичну ґратовану частину. У центральній частині вежі розташована вертикальна труба діаметром 4 метри. Вона слугує шахтою ліфту та плавно переходить в антенну частину. На вежі встановлено два ліфти, один з яких працює до позначки 200 метрів, а другий — 329 метрів. На позначках 80 і 200 метрів знаходяться дві технічні споруди. Особливістю конструкції київської телевежі є те, що для монтажного з'єднання трубчатих елементів вежі не використовувалися болти чи заклепки. Усі монтажні з'єднання виконані шляхом електрозварювання. Будівництво вежі здійснювалося унікальним методом надбудови «з гори до низу»без використання підіймальних кранів та ґвинтокрилів. Усі металоконструкції виготовлено в Українській РСР, проєктні, монтажні та будівельні роботи здійснені також силами радянських інженерів. Висота антен вежі забезпечує для трьох 50-кіловатних передавачів метрового та дециметрового діапазонів передачу якісного телесигналу на відстань до 90-110 кілометрів. Цікаво, що безпосередньо під телевежею розташована так звана "мертва зона", прямий сигнал туди не потрапляє, тільки відбиті, і щоб «подивитися телевізор», потрібно шукати місце, де антена «зловить» сигнал. Рекорди: Перша у світі суцільнометалева вежа. Найвища споруда України. Найвища вільна ґратована (решітчаста) телевежа у світі. Друга найвища у Європі вежа після Останкінської телевежі (Москва, Росія). Друга за висотою телевежа у світі на момент спорудження (1973 рік). Десята за висотою телевежа у світі на 2012 рік.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Хмарочос «Бурдж Халіфа»Хмарочос "Бурдж Халіфа" є найвищою будівлею у світі та став рекордсменом у багатьох категоріях. Ця будівля є візитівкою Об'єднаних Арабських Еміратів та міста Дубай. Урочисте відкриття найвищого у світі хмарочоса відбулося 4 січня 2010 року в Дубаї. Заввишки споруда сягає 828 метрів. При цьому вона налічує 163 поверхи. Витрати на будівництво вежі й справді були неймовірними, адже сягнули 1,5 мільярда доларів. Від самого початку хмарочос спроєктували за концепцією "міста в місті". У ньому є власні газони, бульвари й навіть парки. Проєкт належить американському архітектурному бюро Skidmore, Owings and Merrill, яке до цього розробляло проєкти не однієї відомої будівлі як у США, так і за їхніми межами. Автором проєкту став архітектор Едріан Сміт. Саме йому належить проектування хмарочоса Цзінь Мао в Китаї. Однак ця будівля сягає заввишки лише половини "Бурдж Халіфи". Цього ж разу перед архітектором було просто неймовірне завдання, адже вежу відразу планували збудувати найвищою у світі. Проектовану висоту до останнього дня тримали в таємниці. Таке рішення прийняли на той випадок, якщо в іншій країні спланують побудувати вищий хмарочос. Тоді в проєкт "Бурдж Халіфи" могли б внести зміни й таки вибороти першість. Зрештою "Бурдж Халіфа" виріс на 828 метрів, 180 з яких було відведено шпилеві. Чому будівництво вежі було особливим. Загалом будівництво хмарочоса тривало 6 років. Щотижня будівля зростала на 1 – 2 поверхи, над зведенням яких кожного дня працювали 12 000 робочих. Відповідно до кінцевих підрахунків, на спорудження витратили 320 тисяч кубічних метрів бетону та понад 60 тисяч тонн сталевої арматури. Бетон для вежі також був особливий, адже температура в Дубаї може сягати понад 50 градусів. З тієї ж причини бетонну суміш укладали лише вночі, а в розчин додавали лід. Також під час будівництва вирішили спроєктувати симетричну форму будівлі, щоб зменшити дію розгойдування від вітру. Загальна площа "Бурдж Халіфи" сягає розмірів 17 стандартних футбольних полів. Також уся споруда оснащена спеціальними тонованими панелями з термостійкого скла, які оберігають приміщення від надмірного нагрівання. Цікаво! Миття скла хмарочоса – безперервний процес, адже щоб повністю вимити поверхню потрібно витратити 3 місяці. Наразі "Бурдж Халіфа" – основний елемент ділового центру Дубая. Зокрема, всередині будівлі розміщені:готель,квартири,торгові центри,офіси. Також там є 3 окремі входи: в апартаменти, в офісні приміщення та в готель. Для чого збирають дощову воду. Ще одним цікавим рішенням у проєкті хмарочоса було встановлення системи збору дощової води. Клімат в Дубаї дуже сухий, а незначні опади є лише в зимовий період, але через інтенсивне охолодження будівлі створюється велика кількість конденсату.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Пізанська вежа. Пам’ятка Пізанська башта − одна з найбільш інтригуючих історико-архітектурних пам’яток нашого світу, розташована в Італії. Вона знаходиться в однойменному місті. Спочатку Пізанська вежа була задумана вертикальною, але вже на ранніх етапах будівництва почала хилитися на південний захід. Будівництво цього архітектурного шедевру тривало майже два століття. Висота Пізанської вежі – пам’ятки Італії становить 55 метрів від постаменту і 58,36 метрів від землі. Всього в башті 8 поверхів. У головної визначної пам’ятки Пізи знаходиться сім дзвонів, налаштованих на музичні ноти. Пізанська башта важить приблизно 14,453 тонни. Площа фундаменту цієї пам’ятки становить 285 км2, а тиск на землю одно 497 к. Па. Нахил цього архітектурного дива оцінюється приблизно в 10%, а зміщення центру тяжіння на фундамент складає 2,3 метра. Пізанська вежа – головна визначна пам’ятка Італії, має циліндричну форму, оточена галереєю з арками та колонами і увінчана дзвіницею. Центральна частина пам’ятки Пізанської вежі є по суті порожнистим циліндром, зовнішня сторона якого облицьована тесаним каменем з білого і сірого вапняку. Внутрішня сторона цієї незвичайної пам’ятки також облицьована обробленим вапняком. В районі кладки між двох стін проходить спіральні сходи з 293 сходинок, що ведуть до шостої грі. Будівництво Пізанської вежі почалося 9 серпня 1173 року. В 1182 році був закладений перший камінь дзвіниці Святої Марії в цій пам’ятці Італії. Будівництво четвертого поверху Пізанської вежі було перервано в 1185. У 1198 році була документально підтверджена установка першого дзвоника на Пізанську вежу. У 1231 році було знайдено мармур, який використовували для облицювання Пізанської вежі. У 1260 році будівництво Пізанської вежі очолив Джованні ді Сімоне.1178 споруда майбутньої головної пам’ятки зросла до сьомого поверху. В цей час була проведена корекція осі Пізанської пам’ятки, в результаті чого вона прийняла увігнуту форму. Через цього будівельні роботи цієї пам’ятки були знову припинені. Джованні Пізано – керівник будівництва – однієї з найбільш відвідуваних туристичних місць Італії – виміряв нахил Пізанської вежі в 1292 році. Нарешті, в 1360 Томмазо Пізано завершив будівництво Пізанської вежі – однією з найпопулярніших визначних пам’яток Італії, спорудивши дзвіницю в рамках останньої геометричної корекції.Ім’я архітектора легендарної вежі Італії досі невідома. Причина нахилу Пізанської вежі все ще залишається загадкою. Проте недавні дослідження показали, що спровокувати нахил Пізанської вежі могло просідання ґрунту, що складається в основному із покладів глинистої породи, – саме ця версія вважається найбільш розумним поясненням нахилу Пізанської вежі – однієї з найбільш інтригуючих історико-архітектурних пам’яток

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую всім за увагу!

pptx
Додано
13 січня 2022
Переглядів
534
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку