Презентація "Stem-освіта та гендерні стреотипи"

Про матеріал
Stem-освіта без гендерних стереотипів - запорука успішого майбутнього здобувача освіти. Ґендерна рівність є фундаментальним правом та необхідною умовою досягнення цілей зростання та демократії. Певна нерівність продовжує існувати і може поглиблюватися, якщо освіта, навчання та культура продовжуватимуть поширювати ґендерні стереотипи. Матеріал на заявлену тему має на меті: розкрити складові гендерно-чутливої культури в закладі освіти; надати поради викладачам щодо гендерно-чутливих дій в групі (класі); акцентує увагу на стратегії залучення батьків до гендерно-чутливого підходу в закладі освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«STEM- освіта та гендерні стереотипи»

Номер слайду 2

Що ж таке STEM?

Номер слайду 3

STEM-предмети. Географія Хімія (Екологія)Біологія. Фізика. Математика (Алгебра, Геометрія, Економіка)Інформатика (Технології, Трудове навчання)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Перехід від «звичайної» освіти до STEM- освіти

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Гендерність в STEMНині рівень зайнятості жінок в STEM-сфері залишається низьким - в США, як і в Україні, вони складають лише 25% працівників, у Великобританії – 13%. Рівень представництва жінок на керівних посадах ще менше. Чому існують такі диспропорції?За даними ресурсу girlswhocode.org 74% дівчат середньої школи висловлюють інтерес до інженерії, науки та математики. Але тільки 0,3% вибирають комп’ютерну науку як основну, коли вони потрапляють до коледжу. Опитування Microsoft, проведене в Європі у 2017 році, показало, що дівчата цікавляться STEM у віці 11 років, але потім втрачають цей інтерес у віці 15 років.

Номер слайду 10

Рівень популярності серед дівчат STEM-спеціальностей у закладах вищої освіти є вкрай низьким: в середньому нараховується 29,5% дівчат серед всіх студентів, які навчаються за STEM-напрямами. Зайнятість в галузі науки, техніки, інженерії та математики загалом зросла на 79% з 1990 року, з 9,7 млн. до 17,3 млн. осіб (дослідження Pew Research Centre), проте частка жінок зменшилася: у 1990 році 32% працівників комп’ютерних професій були жінками; сьогодні частка жінок знизилася до 25%.

Номер слайду 11

Причини низької зацікавленості дівчат STEM- освітою. Недостатньо прикладів успішних у STEM-кар’єрі жінок;недостатній рівень стимулювання педагогів до вивчення STEM дисциплін;незначні можливості отримання практичного досвіду;існування певних стереотипів стосовно рольових функцій жінок у сім’ї тощо.

Номер слайду 12

Складові гендерно-чутливої культури в навчальному закладі

Номер слайду 13

{BDBED569-4797-4 DF1-A0 F4-6 AAB3 CD982 D8}Форми для використання у групіГендерно-чутливий підхід Розробляйте та використовуйте групові завдання з елементами командоутворення для покращення впевненості студентів у своїх силах. Зважайте на гендерну складову таких команд та використовуйте чоловічі та жіночі приклади. Уникайте розподілу на команди виключно за статтю. По черзі запитуйте відповіді у дівчаток та хлопців. Спробуйте крім звичайного опитування призначити відповідального студента чи студентку, які будуть готувати доповідь на певне заняття. Слідкуйте за тим, щоб у ролі експертів з доповідями виступали як хлопці, так і дівчата на паритетних умовах. Час від часу переглядайте свої навчальні матеріали – додавайте нові приклади, які б враховували гендерно паритетну представленість жінок та чоловіків, пояснювали історичні чинники гендерної нерівності тощо. Для того аби збалансувати вже існуючі навчальні матеріали та гендерну представленість жінок та чоловіків у певних ролях та професіях, що історично склалось в українських підручниках, заохочуйте студентів до читання додаткової літератури. Використовуйте гендерно-збалансовані приклади. Постійно змінюйте ролі та завдання, в тому числі позааудиторні , між хлопцями та дівчатами. До позааудиторного читання включайте літературу написану як чоловікам, так і жінками, використовуйте більше сучасних прикладів та візуальних матеріалів. ПОРАДИ ВИКЛАДАЧАМ ЩОДО ГЕНДЕРНО-ЧУТЛИВИХ ДІЙ У ГРУПІ:

Номер слайду 14

СТРАТЕГІЇ ЩОДО ЗАЛУЧЕННЯ БАТЬКІВ ДО ГЕНДЕРНО-ЧУТЛИВОГО ПІДХОДУ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ

Номер слайду 15

Злови STEM-хвилю ВИКЛАДАЧІ #go_STEМити

pptx
Додано
22 червня 2021
Переглядів
755
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку