Презентація "Стежками рідного краю"

Про матеріал
Презентація створена до відкритої виховної години "Стежками рідного краю" згідно реалізації Національної програми учнівського виховання молоді ( ціннісне ставлення особистості до історичних, культурних та духовних надбань рідного краю)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

стежками рідного краю

Номер слайду 2

Село Карпилівка

Номер слайду 3

Карпилівка, як “деревня”, єпархіально підлегла Понебелю, з’являється у записі з 1798 року під іменем “Карпилово”. Три роки опісля, громадою освячено придорожній хрест і капличку. А ще через 2 роки є вість про велику пожежу лісу в “Карпиловском имении”. У 1815 році при “Карпиловской дороге” знайшли побитого чоловіка. Назва Карпилівка пішла від особового наймення Карпило, яке в свою чергу похідне від імені Карпо (з грецького карпос -”плід”). За народними оповідями,тут, де Карпилівка, був колись великий став, де розводили карпів. Сюди перед великими святами приходили околишні люди купувати, вимінювати на свій товар рибу. А відав цим ставом якийсь Карпило. Він тут розбудувався і став родоначальником Карпилівки. На даний момент Карпилівка є великим селом зі своєю інфраструктурою. У селі є ЗОШ І-ІІст., будинок культури, ФАП, сільська бібліотека, пошта, 4 магазини, чудова природа і багата історія. Тут також знаходиться фермерське господарство “Калина”.

Номер слайду 4

Краєвиди села Карпилівкиppt_x

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ppt_x

Номер слайду 7

ЦЕРКВА СВЯТИХ ПЕТРА І ПАВЛАЗаснована у 2000р. Офіційно відкрита у 2011р. Побудована спільними зусиллями мешканців села Карпилівки та меценатів.ppt_x

Номер слайду 8

Номер слайду 9

“Тече вода з-під явора…”

Номер слайду 10

Будинок культуриppt_x

Номер слайду 11

Народний ансамбль української пісні “Червона калина”Заснований у 1991р. Керівник: Якимчук Ольга Василівна . Ансамбль бере активну участь у міжнародних конкурсах “Коляда”,“Древлянські джерела”, “ Піснірідного краю”, етнофестивалі “Бурштиновий шлях”. У вересні 2012р. ансамбль вчетверте підтвердив звання народного. Ансамбль бере активну участь у культурному житті села, зокремастало традицією проводити тематичні свята “Свято полуниці”,“Мені сорочку мати вишивала”, проведення свята “Івана Купала”.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ПОШТА БІБЛІОТЕКА

Номер слайду 14

Фермерське господарство “Калина”

Номер слайду 15

МАГАЗИНИ

Номер слайду 16

Хрест пам’яті воїнам ОУН-УПА

Номер слайду 17

КУРГАН – пам’ятка архітектуриppt_x

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Найкраще місце відпочинку - ліс

Номер слайду 20

Дари рідного лісуppt_x

Номер слайду 21

Чарівна зима у селі Карпилівка

Номер слайду 22

ppt_x

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Село Понебель

Номер слайду 25

На схід від Карпилівки, неподалік автотраси Рівне – Луцьк розкинулося село Понебель. Як топонім Понебель засвідчений з 1561р. Тоді це була маєтність Федора Чаплича-Шпанівського. Назва села – унікальна. У ній приховане старовинне ім’я, де “поне” – префікс – “тому що”, “з тих пір”, а “бел” – частина від дієслова “быти” – бути із значенням “проростати”, “множитися”, що в комплексі звучить: “Нехай з тих пір твориться рід”. У 1767р. на кошти княгині Стецької та громади села збудовано церкву Святої Параскеви, яка діє й досі. У селі Понебель народився Михайло Андрійович Тучемський (5.09.1872 – 23.04.1945) – церковний публіцист, краєзнавець, був викладачем школи при Почаївській Лаврі.

Номер слайду 26

Річечка ЖИВЕЦЬ

Номер слайду 27

Церква СВЯТОЇ ПАРАСКЕВИ

Номер слайду 28

ppt_x

Номер слайду 29

Хрест, що ставиться на роздоріжжі

Номер слайду 30

Ставки

Номер слайду 31

Номер слайду 32

ПОДОЛИ

Номер слайду 33

Село Михайлівкаppt_x

Номер слайду 34

Історія села Михайлівки. Перша згадка про село датується 1887 роком. Тоді в “Михайловском лесу” на зрубі продавали на вивіз будівельно-паливну деревину. Чехи мали тут Дім молитви, крамницю, паровий млин. У 20 столітті довколишні угіддя належали поміщикові Володимирові Соболевському, який був одружений на українці Ользі. Назва села походить від його першого поселенця Михайла, “Міхала” по-місцевому, який мав тут курінь, а згодом – лісничівку. Після другої світової війни село залишили поляки та чехи. Натомість сюди почали прибувати українці-забужанці. Зокрема: родини Качанів, Внуків, Парасьонів, Дедюхів, Пеньонжиків, Пайонків, Доменюків. Восени 1992 року село мало 30 дворів, 108 мешканців, колгоспну бригаду, ферму. З відродженням України до Михайлівки споруджені дорога та газогін, прокладено телефонну мережу.

Номер слайду 35

Хатинки у селіppt_x

Номер слайду 36

Природа навколо Михайлівки

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

ppt_x

Номер слайду 42

Курган у селі Михайлівка

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Поховання чеських поселенцівppt_xppt_x

Номер слайду 45

Карпилівська ЗОШ І-ІІ ст.

Номер слайду 46

Історія заснування рідної школи. Карпилівська ЗОШ І-ІІ ст. була занована у 1958 році. Навчальний заклад очолив випускник Рівненського учительського інституту Євген Антонович Лещук. У школі було обладнано з двома відділеннями майстерню, зразкові дослідні ділянки, створено кролеферму, пришкільні спортмайданчики. З ініціативи директора було закладено фруктовий сад, який і досі радує школярів своїми плодами. Палкий прихильник української пісні, Євген Антонович створює шкільний учнівський та учительський хорові колективи. Сам, володіючи прекрасними вокальними даними, співає і керує ними. Пізніше цю добру справу подовжила вчителька школи Тетяна Олександрівна Бляхарчук. Першими педагогами школи були: Євген Антонович і Таїсія Степанівна Лещуки, Іван Григорович і Ванда Миколаївна Холденки, Марія Олексіївна Ляхович, Володимир Сергійович Завадський, Марія Дмитрівна Клим’юк, Василь Кирилович Козак-Богуцький, Ростислав Іванович Дедюх. Починаючи з 1979 року, школу очолювали Василь Копель, Василь Олексійович Рудич, Павло Гнатович Свиридон, Анатолій Всеволодович Яковчук, Марія Євгенівна Костюк, Андрій Миколайович Столярець. Зараз навчальним закладом керує Любов Анатоліївна Юрчук. За останні роки більш ніж удвічі збільшилася наповненість ЗОШ, змінився і її статус – вона стала школою І-ІІ ступенів.

Номер слайду 47

Випускне фото 1960-1961 навчального року (першовипуску) фіксує усього 10 учнів. Ось вони: Лещук Марія, Пивовар Богдан, Овчарук Олександр, Сидорчук Василь, Бояр Параскева, Василенко Тетяна, Качан Євгенія, Костюк Олександр, Доменюк Євген, Дмитрук Лідія.

Номер слайду 48

Фотоальбом Карпилівської ЗОШppt_x

Номер слайду 49

Номер слайду 50

ppt_x

Номер слайду 51

ppt_xppt_x

Номер слайду 52

Сучасний вигляд рідної школи

Номер слайду 53

Педагогічний колективppt_xppt_x

Номер слайду 54

Номер слайду 55

ppt_x

Номер слайду 56

Шкільний сад

Номер слайду 57

Краса ялинppt_x

Номер слайду 58

Спортивні майданчикиppt_x

Номер слайду 59

Спортивний зал

Номер слайду 60

Їдальня

Номер слайду 61

МИ ДУЖЕ ЛЮБИМО СВОЄ РІДНЕ СЕЛО, РІДНУ ШКОЛУ, РІДНИХ ВЧИТЕЛІВ!

pptx
Додано
9 листопада 2019
Переглядів
1073
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку