Презентація "Стежками рідного селища"

Про матеріал
Презентація допомагає учням усвідомити важливість вивчення історіїї рідного селища, знайомить з визначними місцями та спорудами, розвиває творчу уяву.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Моє рідне селище

Номер слайду 2

Сторінками історіїПерша згадка про Березну (Березой) датована 1152 роком Згідно зі стародавніми переказами, назва населеного пункту пішла від березових лісів, які росли навколо першого поселення в цій місцевості.

Номер слайду 3

Поблизу селища знайдені римські монети II ст., а також курганний могильник і городище Замковище періоду Київської Русі (Х — ХІІІ ст.), які були залишками міста Березоя. З ХІ ст. Березой входив до складу Чернігівського князівства.

Номер слайду 4

Герб. З першої половини XVII ст. відомий герб Березни: у блакитному полі зелена береза. В 1767 р. сотник Я. Сахновський додав малюнок власної печатки, що складався із схрещених шаблі, стріли і зірок. Це зображення було взяте за основу герба, затвердженого в 1782 році. Він був уніфікований в 1857 р. й існував до 1917 р. На поч. XVII ст. Березна дістала Магдебурзьке право.

Номер слайду 5

Церкви. В містечку нараховувалося 6 церков. Найбільш відома з них — Вознесенська, побудована в 1761 році ніжинським майстром П. Шолудьком. Вона була дерев'яна, з п'ятьма банями, хрещата у плані, на шипах, споруджувалася без застосування пилки і гвіздків. У 1875 р. була розмальована Г. Симоненком арабесками. В 1893 році в інтер'єрі орнаментовано бані й позолочено карнизи. Визначним мистецьким твором 2-ї пол. XVIII ст. був багатоярусний різьблений іконостас. На жаль, ця церква не збереглася. Була знищена більшовицькою владою в 1929–1930 роках.

Номер слайду 6

На сьогодні в Березні збереглася Петропавлівська церква 1767. Та частково перебудована Покровська.  Благочинний в Менському районі Василь Дендак з великою відповідальністю ставиться до відродження храмів.

Номер слайду 7

Цікаві факти. А розпочалася слава березинців, як стверджує легенда, ще в 18 ст. Розповідають люди, що колись проїздила через Березне цариця Катерина, а там була велетенська калюжа, і застряла в ній карета цариці. Але тут звідки не візьмись, з’явилися місцеві хлопці, що не барячись витягли карету з царицею з багна. Зраділа цариця, подякувала їм гречно, та не проїхала вона і версти, як відпали в карети колеса. Місцеві хлопці виявляється повитягали, коли визволяли з багна, всі цінні запчастини, а замість них швиденько поставили різний непотріб.– Гарні люди але Березинці, – мовила вона.

Номер слайду 8

У 18 столітті у Березні відбувалися щорічні три великі ярмарки: літній – на Вознесіння, другий наприкінці серпня – на Успення, третій у грудні на Миколу. Кожний ярмарок працював два дні. Крім ярмарків що відбувалися протягом двох століт двічі на рік влаштовувались торжки перед Великоднем і Різдвом Христовим.

Номер слайду 9

Війна. В період тимчасової німецько-фашистської окупації гітлерівці закатували і розстріляли понад 100 мирних жителів. 1200 чоловік билися з ворогом на фронтах Великої Вітчизняної війни, з них 650 за мужність і відвагу нагороджені орденами й медалями. П. І. Лишафаю присвоєно звання Героя Радянського Союзу. 600 чоловік віддали життя за свободу, незалежність Батьківщини.

Номер слайду 10

Славні імена. Г. Г. Верьовка — український радянський композитор, художній керівник і головний диригент Державного українського народного хору

Номер слайду 11

 Уродженцями Березни є: П.І. Лишафай – підполковник, Герой Радянського Союзу; А. Ф. Гребень – український лірник; І. П. Товстуха – радянський державний і партійний діяч; Г. Г. Верьовка – український композитор, хоровий диригент і педагог; І. М. Корбач - журналіст і письменник, лауреат обласної премії ім. М. М. Коцюбинського; М. П. Молодший – Народний майстер України випалювання та інкрустації по дереву соломкою; М. Й. Колесник – відомий художник-живописець

Номер слайду 12

У 1995 р. відкрито і діє перше в сільській місцевості на території України “Співоче поле”

Номер слайду 13

Рідна школа. Березнянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів носить ім‘я А. Бурковського-рік заснування 1958 рік;-перший випуск-1959рік.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
17 серпня 2019
Переглядів
614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку