Презентація " Стилістичні можливості омонімії, синонімії, антонімії та паронімів".

Про матеріал
Здобувачі освіти розрізняють багатозначність і омонімію, а також називають стилістичні можливості омонімії, синонімії, антонімії , з'ясовують роль паронімів в сучасних стилях української мови та основні стилістичні функції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стилістичні можливості омонімії, синонімії, антонімії та паронімів. Кондратюк Людмила Олександрівна Вчитель української мови та літератури. Вечірньої (змінної) школи № 20 м. Києва

Номер слайду 2

Прочитайте анекдот і з’ясуйте, за допомогою якого мовного явища досягається в ньому комічний ефект.- Алло! А Сергія можна?На жаль, ні. Він на дачі. А я не знав, що він має дачу?Та ні, він на дачі свідчень. У писемному мовленні, зокрема в нормативно-правових документах, уживають стале словосполучення давання свідчень, наприклад: давання свідчень у прокуратурі.

Номер слайду 3

Слова, однакові за звучанням, але  різні за значенням, називаються  омонімами. Око (орган зору) — око (давня міра ваги). Вити (протяжно голосити) — вити (сплітати щось). Відмінності між омонімами і багатозначними словами. Багатозначні слова пов'язані між собою спільним прямим значенням.   Багатозначні слова є спільнокореневими. До багатозначних слів можна підібрати загальний синонімічний ряд. Ключ (скрипковий, замковий, гайковий, зграя птахів)Омоніми не пов’язані між собою будь-яким загальним значенням. Омоніми мають різні корені, що збігаються тільки за формою написання. Омоніми не мають спільних синонімів. Лава (дошка на стояках, на яку сідають) — лава (розплавлена маса); порох (пил) — порох (вибухова речовина) —  спільних синонімів немає.

Номер слайду 4

Існують омоніми повні і неповні. До повних відносимо слова, що є омонімами незалежно від форми слова: чайка (птах) — чайка (човен), коса (знаряддя праці) — коса (заплетене волосся). Неповні стають омонімами лише тоді, коли одне або обидва слова набувають певної форми чи в поєднанні з іншими словами: брати (дієслово у неозначеній формі) — брати (родичі); сонце (світило) — сон це (поєднання іменника й частки), Мишко (скорочено від Михайло) — мишко (звертання до миші). Інколи значення омоніма можна розрізнити за наголосом: Ірис (квітка) — ірис (цукерки), замок (укріплення) — замок ( пристрій для замикання чогось).

Номер слайду 5

Неповні омоніми поділяються :

Номер слайду 6

Пароніми - це слова, близькі за звучанням, але різні за значенням: Ефектний – який приводить до потрібних результатів, наслідків, дає найбільший ефект. Ефектний – який справляє сильне враження, ефект; розрахований на створення ефекту. Пароніми передусім використовують для створення каламбургів у публіцистичному, художньому і розмовному стилях. Навмисне зближення паронімів в одному контексті з певною стилістичною настановою називають парономазією: Любіть травинку і тваринку, і сонце завтрашнього дня! (Л. Костенко)Змішування паронімів створює комічний ефект, тому й використовується в каламбурах: Прийомний син барона був баран (Л. Костенко). Звукова близькість паронімів іноді призводить до помилкового їх уживання, найчастіше безпідставно вживають одне замість одного з таких пар:музичний – музикальниймісто – місце

Номер слайду 7

Знайдіть у поданому тексті омоніми і визначте їх тип. З’ясуйте за тлумачним слоником омонімічне значення виділеного слова. Одразу ж за нашою вулицею стоять, як Дунай, молоді коноплі й соняшники, за ними темно виткнулася церковня, ще далі, біля самого неба, диркає деркач, а в небі виблискує Віз. Він зовсім був би схожий на звичайнй віз, аби хтось начепив на нього колеса, хоча б змайстровані дідусем (М. Стельмах). З’ясуйте, яку стилістичну роль відіграють пароніми в поданому тексті. За людей піп моле. За попа люд меле. Магнат, як магніт, кожен добре знає: Сей залізо, а той золото притягає.(І. Величковський)

Номер слайду 8

Антоніми - це протилежні за значенням слова. Вони належать до однієї частини мови і , як правило, різнокореневі (блідий – рум’яний), рідше – однокореневі (склеїти – розклеїти). Найбільше антонімів серед іменників, прикметників і дієслів, і зовсім мало – з-поміж займенників ( усі – ніхто) і службових частин мови ( в – до; і – а). Виділяють так звані контекстуальні антоніми, які набувають протилежних значень лише в певному контексті. Звання козаче, а життя собаче (Нар. тв.). На антонімії заснована стилістична фігура антитеза, яка заснована на різкому протиставленні думок, явищ, рис характеру, поведінки героя з метою посилення від сказаного. Ми в раї пекло розвели (Т. Шевченко).

Номер слайду 9

Синоніми - це тотожні або близькі за значенням слова (різні за написанням і вимовою): заклякнути – задубіти – заледеніти – закостеніти – закоцюбнути – заціпеніти – змерзти. Синоніми поділяються на:

Номер слайду 10

Прочитайте уривок із повісті М. Стельмаха «Гуси-лебеді летять», визначте в ньому синоніми. Укажіть, яку стилістичну роль вони відіграють. Ну, а яке потiм було сум’яття, ви, напевне, догадуєтесь: спершу з мене вибивали дурування i примовляли, який я бузувiр, опришок, урвиголова, харциз, каламут i навiть химород. Та я не дуже цим i журився, бо не раз чув, що такого добра бракувало не тiльки менi, але й дорослим. I в них теж чогось вискакували клепки, розсихались обручi, губились ключi вiд розуму, не варив баняк, у головi лiтали джмелi, замiсть мiзкiв росла капуста, не родило в черепку, не було лою пiд чуприною, розум якось втулявся аж у п’яти i на в’язах стирчала макiтра…

Номер слайду 11

Домашнє завдання: Дібравши до слів іти й бігти синоніми, складіть і запишіть з ними речення.

pptx
Додано
2 жовтня
Переглядів
1
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку