Презентація "Страви на різдво"

Про матеріал
Навчальна презентація може бути використана на уроках трудового навчання (технології) у 8 класі за модулем "Кулінарія".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Страви на Різдво (7січня) Різдво Христове - це головне свято християн, яке має свої кулінарні традиції. Різдвяний стіл повинен бути простим і скромним. У цей день закінчується великий сорокаденний піст, тому на стіл дозволено подавати будь-які страви з м'яса і молочних продуктів. На Різдво віруючі відзначають не тільки народження Христа, а й зняття харчових обмежень. Основні традиційні страви, які подають до столу на Різдво: кутя та узвар — господарі цього святкового дня; качка або гусак, фаршировані яблуками; запечена індичка; голубці з м’ясом і рисом ; риба в будь-якому вигляді; холодець; ковбаси; паштети; салати; випічка з сиром; млинці та млинці з начинкою; пряники; пироги з капустою, грибами, маком, родзинками.

Номер слайду 2

Кутя Кутя – обрядове блюдо (особлива зернова каша). Готують її з немеленої пшениці, рису, вівса або ячменю та солодкої добавки – меду, цукру, родзинок, варення, цукатів, сухофруктів, маку,горіхів.

Номер слайду 3

Узвар із сухофруктів Сушені яблука – 100 г Сушені груші – 100 г Чорнослив – 100 г Родзинки – 50 г Мед – 3/4 стакана Вода – 5 л

Номер слайду 4

Качка з яблуками Складові: качка — 1 шт. яблуко — 8 шт. сік лимона — 1 ст. л. рослинна олія сіль, перець чорний мелений часник — 1 головка

Номер слайду 5

Голубці  Голубці — страва української кухні. Страва готується з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м'яса, рису чи гречки, кукурудзяних чи пшоняних круп, картоплі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів.

Номер слайду 6

Холодець

Номер слайду 7

Домашня ковбаса

Номер слайду 8

Пиріжки

Номер слайду 9

Млинці

Номер слайду 10

Що загорнути в лаваш: 5 кращих варіантів начинки Лаваш з шинкою і сиром Лаваш – 1 лист Шинка – 200 г Вершковий сир – 100 г Помідор – 1 шт. Листя салату – 1 пучок Кріп – 1 пучок

Номер слайду 11

Лаваш з копченим лососем Лаваш – 1 лист Лосось – 300 г Огірок -1 шт Авокадо – Ѕ шт. Вершковий сир – 250 г Масло з ікри – 250 г Петрушка – 1 пучок Зелена цибуля – Ѕ пучка

Номер слайду 12

Лаваш з куркою, яйцем і салатом Куряче філе – 1 шт. Бекон – 3-5 шт. Яйця – 2 шт. Лаваш – 2 листи Сир твердий – 50 г Цибуля-порей – Ѕ шт. Листя салату – 2-3 шт. Сіль і перець – за смаком Майонез – 4 ст.л. Гірчиця – 1 ч.л. Зернова гірчиця – 1 ч.

Номер слайду 13

Лаваш з тунцем і кукурудзою Лаваш – 1 лист Тунець – 2 банки Кукурудза – 1 банка Майонез – за смаком Авокадо – 1 шт. Сік лимона – Ѕ шт. Шпинат – 100 г Сіль і спеції – за смаком

Номер слайду 14

Лаваш з індичкою Лаваш – 1 лист Копчена індичка – 100 г В’ялені томати – 5 шт. Салат «Айсберг» – 1 лист Вершковий йогурт – 125 г Огірок – 1 шт. Часник – 2 зубчики Кріп – 1 пучок Зелена цибуля – 1 перо

Номер слайду 15

Солодкі ідеї на свято: 5 десертів, які можна подати у стаканчиках. Ніжний вершковий десерт в стаканчику Вершки 33% – 200 мл. Свіжа малина (або будь-які інші ягоди) – 1 скл Цукор – ⅓ скл. Печиво – 6 шт. М’ята для прикраси Цукрова пудра для прикраси

Номер слайду 16

Чізкейк в стаканчиках 300 г заморожених лісових ягід 150 г цукру 250 г вершків (33-35%) 250 г сиру маскарпоне або Філадельфія 100 г подрібненого печива 50 г розтопленого вершкового масла

Номер слайду 17

Десерт “Три шоколади” в стаканчику Вершки 30-33% – 430 мл молоко – 130 мл жовтки – 4 шт. желатин – 10 г цукор – 40 г білий шоколад – 40 г молочний шоколад – 40 г чорний шоколад – 40 г

Номер слайду 18

Кольорове желе шарами в стаканчику  Для кожного шару розведіть желе окропом, як зазначено на упаковці. Перемішайте, щоб порошок добре розчинився. Краще починати з одного кольору. 2. До половини желе додайте 1/2 склянки сметани або йогурту, перемішайте. Розлийте вершковий шар по стаканчиках і приберіть в холодильник. В іншу половину желе, того ж кольору, додайте 3 ст. л. води і відкладіть в сторону. 3. Коли перший шар застигне, вилийте зверху другий шар. Після застигання повторіть процес для інших пакетиків желе.

Номер слайду 19

Домашня панакота  вершки, жирністю від 18 – 33 % – 500 мл; молоко – 100 мілілітрів; стручок ванілі або ванільний цукор – 1 шт.; желатин – 25 г; цукор – 2-3 ст.л. або за смаком; свіжа або заморожена полуниця -200 г

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
2 листопада 2021
Переглядів
1376
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку