Страви на Різдво (7січня) Різдво Христове - це головне свято християн, яке має свої кулінарні традиції. Різдвяний стіл повинен бути простим і скромним. У цей день закінчується великий сорокаденний піст, тому на стіл дозволено подавати будь-які страви з м'яса і молочних продуктів. На Різдво віруючі відзначають не тільки народження Христа, а й зняття харчових обмежень. Основні традиційні страви, які подають до столу на Різдво: кутя та узвар — господарі цього святкового дня; качка або гусак, фаршировані яблуками; запечена індичка; голубці з м’ясом і рисом ; риба в будь-якому вигляді; холодець; ковбаси; паштети; салати; випічка з сиром; млинці та млинці з начинкою; пряники; пироги з капустою, грибами, маком, родзинками.
Номер слайду 2
Кутя Кутя – обрядове блюдо (особлива зернова каша). Готують її з немеленої пшениці, рису, вівса або ячменю та солодкої добавки – меду, цукру, родзинок, варення, цукатів, сухофруктів, маку,горіхів.
Номер слайду 3
Узвар із сухофруктів Сушені яблука – 100 г Сушені груші – 100 г Чорнослив – 100 г Родзинки – 50 г Мед – 3/4 стакана Вода – 5 л
Номер слайду 4
Качка з яблуками Складові: качка — 1 шт. яблуко — 8 шт. сік лимона — 1 ст. л. рослинна олія сіль, перець чорний мелений часник — 1 головка
Номер слайду 5
Голубці Голубці — страва української кухні. Страва готується з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м'яса, рису чи гречки, кукурудзяних чи пшоняних круп, картоплі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів.
Номер слайду 6
Холодець
Номер слайду 7
Домашня ковбаса
Номер слайду 8
Пиріжки
Номер слайду 9
Млинці
Номер слайду 10
Що загорнути в лаваш: 5 кращих варіантів начинки Лаваш з шинкою і сиром Лаваш – 1 лист Шинка – 200 г Вершковий сир – 100 г Помідор – 1 шт. Листя салату – 1 пучок Кріп – 1 пучок
Номер слайду 11
Лаваш з копченим лососем Лаваш – 1 лист Лосось – 300 г Огірок -1 шт Авокадо – Ѕ шт. Вершковий сир – 250 г Масло з ікри – 250 г Петрушка – 1 пучок Зелена цибуля – Ѕ пучка
Номер слайду 12
Лаваш з куркою, яйцем і салатом Куряче філе – 1 шт. Бекон – 3-5 шт. Яйця – 2 шт. Лаваш – 2 листи Сир твердий – 50 г Цибуля-порей – Ѕ шт. Листя салату – 2-3 шт. Сіль і перець – за смаком Майонез – 4 ст.л. Гірчиця – 1 ч.л. Зернова гірчиця – 1 ч.
Номер слайду 13
Лаваш з тунцем і кукурудзою Лаваш – 1 лист Тунець – 2 банки Кукурудза – 1 банка Майонез – за смаком Авокадо – 1 шт. Сік лимона – Ѕ шт. Шпинат – 100 г Сіль і спеції – за смаком
Солодкі ідеї на свято: 5 десертів, які можна подати у стаканчиках. Ніжний вершковий десерт в стаканчику Вершки 33% – 200 мл. Свіжа малина (або будь-які інші ягоди) – 1 скл Цукор – ⅓ скл. Печиво – 6 шт. М’ята для прикраси Цукрова пудра для прикраси
Номер слайду 16
Чізкейк в стаканчиках 300 г заморожених лісових ягід 150 г цукру 250 г вершків (33-35%) 250 г сиру маскарпоне або Філадельфія 100 г подрібненого печива 50 г розтопленого вершкового масла
Номер слайду 17
Десерт “Три шоколади” в стаканчику Вершки 30-33% – 430 мл молоко – 130 мл жовтки – 4 шт. желатин – 10 г цукор – 40 г білий шоколад – 40 г молочний шоколад – 40 г чорний шоколад – 40 г
Номер слайду 18
Кольорове желе шарами в стаканчику Для кожного шару розведіть желе окропом, як зазначено на упаковці. Перемішайте, щоб порошок добре розчинився. Краще починати з одного кольору. 2. До половини желе додайте 1/2 склянки сметани або йогурту, перемішайте. Розлийте вершковий шар по стаканчиках і приберіть в холодильник. В іншу половину желе, того ж кольору, додайте 3 ст. л. води і відкладіть в сторону. 3. Коли перший шар застигне, вилийте зверху другий шар. Після застигання повторіть процес для інших пакетиків желе.
Номер слайду 19
Домашня панакота вершки, жирністю від 18 – 33 % – 500 мл; молоко – 100 мілілітрів; стручок ванілі або ванільний цукор – 1 шт.; желатин – 25 г; цукор – 2-3 ст.л. або за смаком; свіжа або заморожена полуниця -200 г