Презентація "Стругання деревини. Інструменти для стругання деревини"

Про матеріал

Презентація призначена для ілюстрування на етапі вивчення нових знань під час вивчення модуля "Технологію ручної обробки деревини" в 7 класі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стругання деревини. Інструменти для стругання деревини. Трудове навчання7 клас

Номер слайду 2

Стругання - один з технологічних процесів обробки конструкційних матеріалів. У його основу покладено принцип дії клина. Під дією прикладеної до інструмента сили різець заглиблюється в матеріал, перерізає волокна, відокремлюючи при цьому від заготовки частинки у вигляді стружки. Необхідну для різання силу прийнято називати силою різання.

Номер слайду 3

За напрямком різання поділяють на: різання вздовж волокон у площині повздовжнього розрізу стовбура (мал. а); різання поперек волокон перпендикулярно до їхнього напрямку (в торець) (мал. б); різання поперек волокон у площині повздовжнього розрізу стовбура (мал. в). Проте, крім основних трьох випадків, може використовуватися й різання під різними кутами до волокон.

Номер слайду 4

Що називають струганням. Струганням деревини називають процес різання, за якого площина різання збігається з оброблюваною поверхнею. Струганням надають деталям правильної форми і розмірів, які зазначені на кресленні. Крім того, поверхня стає рівною, чистою і гладенькою. У результаті цієї технологічної операції можна отримати плоскі й криволінійні поверхні.

Номер слайду 5

Способи стругання деревини. Стругають деревину ручним і механізованим способами за допомогою різальних інструментів, які мають загальну назву рубанок

Номер слайду 6

Ручне стругання деревини. Для ручного стругання деревини застосовують рубанки, які приводяться в дію мускульною силою людини. Залежно від призначення вони мають різну конструкцію та виготовлені з різних конструкційних матеріалів, проте загальний принцип їхньої роботи та загальна будова однакові.

Номер слайду 7

Будова рубанка. Рубанок подвійний: а - загальний вигляд; б - будова рубанка: 1 - підошва; 2 - ріг; 3 - лоток; 4 - заплечики; 5 - клинок для кріплення залізка; 6 - ніж; 7 - упор; 8 - пробка; 9 - притискна планка; 10 - притискний гвинт; 11 - регулювальний гвинт

Номер слайду 8

Інструменти для стругання плоских поверхонь а - шерхебель металевий, б - напівфуганок металевий, в - рубанок з одинарним ножем; г - фуганок; д - подвійний рубанок, е - шліфтик, є - торцевий рубанок; ж - цинубель; з - рубанок циклювальний

Номер слайду 9

Електромеханічні рубанки. Для полегшення роботи столяра та тесляра промисловість випускає різноманітні ручні електромеханічні рубанки

Номер слайду 10

Принцип дії електромеханічного рубанка. Робочою частиною цього інструмента є ніж, який закріплено на валу, що обертається. У результаті руху ручного інструмента вздовж оброблюваної поверхні з неї зрізується певний шар матеріалу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Слободянюк Олександр Володимирович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шигалевський Владислав Юрійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 жовтня 2022
Переглядів
2879
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку