Презентація "Сучасні наземні й космічні телескопи"

Про матеріал
Сучасні наземні й космічні телескопи - технологічні досягнення людини в астрономії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні наземні й космічні телескопи. Архипова Людмила Дмитрівна, вчитель фізики та астрономії Фастівського НВК “ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 – ЦВПВ “Гарт”

Номер слайду 2

Телескоп БТА на Північному КавказіКупол обсерваторії, де встановлено БТА

Номер слайду 3

БТА — великий азимутальний телескоп із діаметром дзеркала 6 метрів. Споруджений 1975 року в СРСР, встановлений у Спеціальній астрофізичній обсерваторії на Північному Кавказі, неподалік станиці Зеленчуцька на висоті 2070 м, на плато поблизу гори Пастухова. Телескоп БТА

Номер слайду 4

Загальна маса конструкції телескопа становить близько 850 т, а маса рухомої частини — близько 650 т. Головне дзеркало має діаметр 605 см. Його вага становить близько 42 т. Телескоп БТА

Номер слайду 5

Very Large Teleskope (VLT) VLT - комплекс із чотирьох окремих дзеркальних телескопів з апертурою 8,2 м кожен, що працюють в оптичному діапазоні та утворюють величезний інтерферометр.

Номер слайду 6

Very Large Teleskope (VLT) Телескоп побудований та керується Європейською південною обсерваторією (ESO) на обсерваторії Паранал, що розташована на горі Серро Паранал (висота 2635 м над рівнем моря) в пустелі Атакама в північній частині Чилі. Телескоп почав працювати у 1998 році.

Номер слайду 7

Великий бінокулярний телескоп LBT– це високотехнологічне обладнання для сучасних астрономічних досліджень. LBT– телескоп з двома велетенськими дзеркалами діаметром 8,4 метри. LBT розміщений на висоті 3190 метрів над рівнем моря на горі Грем в Аризоні. Змонтовані дзеркала на одній поверхні і одночасно наводяться на різні космічні об'єкти. За схожість з біноклем і дала назву телескопу.

Номер слайду 8

Великий бінокулярний телескоп. Друге основне дзеркало було встановлене в січні 2006 року та стало до ладу в січні 2008 року. Телескоп зібрали в Італії. В Арізону його доставили влітку 2002 Телескоп було змонтовано у жовтні 2004 року. Перше спостереження з єдиним на той час дзеркалом -12 жовтня 2005 року, яке дало змогу побачити NGC 891у сузірї Андромеди.

Номер слайду 9

Великий бінокулярний телескоп. Великий бінокулярний телескоп в 10 разів чутливіший ніж Обсерваторія Кека та спеціально розроблений для того, щоб точно вивчити внутрішню область зірки.

Номер слайду 10

Великий телескоп. Канарських островів Телескоп-рефлектор обсерваторії «Дель Рок де лос Мучачос» на Канарських островах (о. Пальма, м. Лас Пальмас) в Іспанії.

Номер слайду 11

Великий телескоп. Канарських островів Телескоп має дзеркало діаметром 10,4 м, котре складається з 36 шестикутних сегментів, і передову технологію спостереження за космічними тілами. Став до ладу 24 липня 2009 р. і на той час був найбільшим у світі.

Номер слайду 12

Космічний телескоп ,,Габбл“Космічний телескоп «Габбл» — американський оптичний телескоп, розташований на навколоземній орбіті 1990 року. Спільний проект NASA і Європейського космічного агентства (ЄКА). Телескоп названо на честь Едвіна Габбла.

Номер слайду 13

Космічний телескоп ,,Габбл“«Габбл» — унікальна багатоцільова орбітальна обсерваторія, найбільша серед запущених у космос у XX сторіччі. Є першим апаратом із серії «Великі обсерваторії». Телескоп працює і може використовуватися до 2030—2040. Його наступник James Webb Space Telescope (JWST) запланований до запуску в травні 2020.

Номер слайду 14

Гамма-обсерваторія «Комптон» Гамма-обсерваторія «Комптон» (англ. Compton Gamma Ray Observatory, скор. CGRO) — космічна обсерваторія, що працювала на орбіті Землі з 1991 по 2000 рік і детектувала випромінювання в інтервалі від 20 ке. В до 30 Ге. В.

Номер слайду 15

Гамма-обсерваторія «Комптон» Обсерваторія складалася з 4 головних телескопів на одному кораблі, які спостерігають у рентгенівському та гамма-діапазонах, а також з різноманітних спеціалізованих приладів та детекторів

Номер слайду 16

Космічна рентгенівська обсерваторія «Чандра» Космічна обсерваторія, запущена НАСА 23 липня 1999 (за допомогою шатла «Колумбія») для дослідження космосу у рентгенівському діапазоні

Номер слайду 17

Космічний телескоп «Спітцер»Космічний апарат наукового призначення, запущений НАСА 25 серпня 2003 року (за допомогою ракети «Дельта») і призначений для спостереження космосу в інфрачервоному діапазоні.

Номер слайду 18

Неможливе сьогодні стане можливим завтра. К. Е. Ціолковський

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1.  Viktor
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Куріна Юлія Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сиротенко Валентина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
9 грудня 2019
Переглядів
23184
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку