Презентація Сучасні техніки формувального оцінювання

Про матеріал
В предоставленій презентації описані сучасні техніки формувального оцінювання, які підвищують мотивацію, розвивають вміння вчитися та допомагають учням досягти кращих результатів навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні технікиформувального оцінювання. Підготувала. Брянцева Н. О. вчитель початкових класів. Хрестищенської гімназії

Номер слайду 2

Формувальне оцінювання- це оцінювання, яке допомагає учню "навчитися вчитися". Це коли учень має навчитися ставити конкретні цілі свого навчання, планувати, як їх досягти, вчитися самостійно знаходити та виправляти свої помилки, оцінювати свої успіхи та невдачі, планувати шлях від неуспіху до успіху.

Номер слайду 3

Принципиформувального оцінювання. Центрованість на учневі. В центрі уваги - учень. Головна мета - як покращувати і розвивати навчання. Спрямовується вчителем. Автономія, академічна свобода і високий професіоналізм вчителя, так як саме він визначає, що оцінювати, яким чином, як реагувати на інформацію, отриману в результаті оцінювання. Різнобічна результативність. Співучасть учня в оцінюванні розвиває навички самооцінювання, учні глибше занурюються в матеріал, краще його засвоюють. Впливає на навчальний процес. Мета формувального оцінювання - покращити якість навчання, воно не пов’язане з певною бальною шкалою та може бути анонімним. Визначається контекстом. Форми і критерії оцінювання залежать від конкретної ситуації. Неперервність. Використовуючи набір простих технік, вчитель організує зворотний зв’язок: листи самооцінювання, ментальні карти, оцінювання за результатом та ін. Опора на якісне викладання. Формувальне оцінювання повинно базуватися на високому професіоналізмі вчителя.

Номер слайду 4

Об’єкти формувального оцінювання:процес навчання учнів, - результат навчальної діяльності на певному етапі навчання.

Номер слайду 5

Формувальне оцінювання здійснюється шляхом:педагогічного спостереження учителя за навчальною та іншими видами діяльності учнів;аналізу учнівських портфоліо, попередніх навчальних досягнень учнів, результатів їхніх діагностувальних робіт;самооцінювання та взаємооцінювання результатів діяльності учнів;оцінювання особистісного розвитку та соціалізації учнів їхніми батьками;застосування прийомів отримання зворотного зв'язку щодо сприйняття та розуміння учнями навчального матеріалу

Номер слайду 6

Результати педагогічних спостережень (зміни в поведінці учня, його емоційних реакціях, мотивації, вольових проявах, зниження чи підвищення результативності навчальної діяльності тощо) рекомендовано фіксувати у зошиті спостережень учителя. Зошит спостережень учителя ведеться у довільній формі, є його особистим документом,не підлягає перевірці з боку адміністрації

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Учитель може самостійно розробити оцінювальний аркуш для групи учнів з метою визначення рівня засвоєння матеріалу кожного розділу відповідно до навчальної програми  Читає вголос правильно, свідомо, плавно, цілими словами нескладні за змістом і формою тексти. Правильно інтонує прості речення будь-якого виду. Пояснює значення більшості слів, ужитих у прямому та переносному значеннях. Розповідає про свої загальні враження, почуття від прочитаного. Усно переказує текст з опорою на допоміжні матеріали (ілюстрація, план, опорні слова, словосполучення)Бере участь у колективному обговоренні прочитаного. Сприймає й обговорює прості медіапродукти. Діагностична робота. Підсумок за темою1. Аксьонов Дмитро         2. Баландіна Марія         3. Воіна Римма         Читання. Тема «До школи, до книги, до друзів душа поривається знов!»

Номер слайду 9

  Аналізує звуко-буквений склад слова. Правильно вимовляє слова з дзвінкими приголосними звуками в кінці слова і складу перед глухим. Правильно вимовляє й записує слова з апострофом. Правильно наголошує загальновживані слова. Переносить слова з рядка в рядок складами (одна буква, збіг приголосних, й, ь, дж, дз, ьо, йо, апостроф)Розташовує 5-6 слів за алфавітом з орієнтацією на першу літеру. Дотримується культури оформлення письмових робіт: розташовує самостійно заголовок у рядку, дотримується поля, правого і лівого краю сторінки, абзаців, робить акуратні виправлення. Діагностична робота. Підсумок за темою1. Аксьонов Дмитро         2. Баландіна Марія         Українська мова. Тема «Досліджую звуки і букви, склад, наголос»

Номер слайду 10

  Відтворює послідовність чисел у межах сотніВизначає розрядний склад двоцифрового числа; подає числа у вигляді суми розрядних доданків. Порівнює числа різними способами. Володіє навичками додавання і віднімання чисел у межах 100 Вимірює і порівнює величини часу (хвилина – хв, година – год, доба, тиждень); користується годинником і календарем для визначення часу та планування своєї діяльності, спостережень за явищами природи тощо. Розпізнає і класифікує геометричні фігури за істотними ознаками; називає елементи геометричних фігур. Розв’язує прості сюжетні задачі; складає сюжетні задачі на одну дію. Діагностична робота. Підсумок за темою1. Аксьонов Дмитро         2. Баландіна Марія         Математика. Тема «Узагальнюємо і впорядковуємо знання і вміння за 1 клас»

Номер слайду 11

  Розпізнає державні символи України, шанобливо ставиться до них. Розпитує і збирає інформацію про свій край і державу, історичні події, відомих осіб. Розпитує старших про минуле, бере активну участь у спільних заходах державного значення. Дотримується встановлених правил поведінки під час державних свят, класних, шкільних і громадських заходів. Діагностична робота. Підсумок за темою1. Аксьонов Дмитро      2. Баландіна Марія      Я досліджую світ. Тема «Людина в суспільстві»

Номер слайду 12

Учнівські портфоліо передбачають систематизацію робіт учнів у другому класі діти започатковують ведення портфоліо Портфоліо. У вигляді папки з прикріпленими аркушами таблиці для переліку робіт, графою для дати, іншому форматі, за спільним рішенням учителя та учнів.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Підсумкове тематичне оцінюванняздійснюється протягом навчального року; за результатами опанування здобувачами теми, кількох тем, розділу програми виконанням діагностувальних робіт. Діагностувальні роботи усні письмові у формі тестових завдань, комбінованої роботи, практичної роботи, усного опитування тощо.

Номер слайду 15

Підсумкове завершальне оцінюванняздійснюється в кінці навчального року, передбачає узагальнення інформації про навчальний поступ протягом навчального року (педагогічні спостереження, результати тематичного оцінювання, аналіз учнівських портфоліо),не передбачає проведення окремих діагностичних робіт,фіксується у Класному журналі і свідоцтвах досягнень.

Номер слайду 16

Підсумкове оцінювання

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Техніка «СВІТЛОФОР»Я зрозумів — зелена картка;Я не зовсім зрозумів, або Я не все зрозумів — жовта;Я не зрозумів  — червона.

Номер слайду 19

ТЕХНІКА « ПІДНЯТОЇ РУКИ»Я зрозумів і можу пояснити — великий палець спрямований угору;Я не зовсім зрозумів, або Я не все зрозумів — великий палець великий палець руки спрямовано в сторону;Я не зрозумів — великий палець спрямований униз.

Номер слайду 20

ТЕХНІКА «ОДНОХВИЛИННЕ ЕСЕ»Техніка, яка використовується з метою представлення учнями зворотного зв’язку про вивчене з теми. Для написання есе вчитель може поставити такі запитання: Що найголовніше ти дізнався сьогодні?Які питання залишилися для тебе незрозумілими?

Номер слайду 21

Техніка « Шкала»На полях зошита учень креслить шкалу і відзначає хрестиком на якому рівні, на його думку, виконана робота. Внизу – не впорався, посередині – впорався, але виникли проблеми, вгорі – все вийшло. Під час перевірки вчитель обводить хрестик, якщо згоден з оцінкою учня, або малює свій, якщо не згоден.

Номер слайду 22

Техніка « Рюкзак»Зібрати досягнення, здобуті на уроці. Від учня до учня передається «рюкзак», у який кожен «кладе» свої досягнення здобуті на уроці.

Номер слайду 23

Техніка « Вимірювання температури»Метод використовують для виявлення того, наскільки учні правильно виконують завдання. Для цього діяльність учнів призупиняється запитанням: «Що ми робимо?». Відповідь на поставлене запитання – демонстрація розуміння завдання  або процесу його виконання. У разі роботи в парах або групах учитель просить пару або групу продемонструвати процес виконання завдання. Інші спостерігають.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Техніка «Незакінчене речення»Тепер я знаю…Тепер я вмію…Сьогодні я навчився/навчилася…Найбільш цікавим для мене виявилось…Найбільше мені сподобалось…

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Отже, цінність формувального оцінювання в тому, що воно підвищує мотивацію, розвиває вміння вчитися та допомагає учням досягати кращих результатів навчання.

Номер слайду 31

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
719
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку