Презентація Суцвіття.Запилення

Про матеріал
Даний матеріал презентації «Суцвіття. Запилення» дасть можливість вчителю використати у проведенні уроку, просто та доступно пояснити учням, що таке суцвіття, типи суцвіть, різницю між простими та складними суцвіттями, а також із різними видами запилення рослин, формуючи при цьому ключові, предметні, міжпредметні компетентності, виховуючи інтерес до природи в цілому та теми зокрема.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суцвіття. Запилення Великонизгірецька ЗОШ І-ІІІ ступенів Семенівська ОТГ. Вчитель біології: Бурило Г.В.

Номер слайду 2

Мета Познайомити учнів із типами суцвіть простих та складних, значенням суцвіть; запиленням, видами запилення у рослин біологічним значенням запилення.Формувати ключові компетентності, предметні, міжпредметні. Виховувати інтерес до знань, теми, предмета, проведення штучного запилення, любов до природи…

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання Записати частини квітки та їх функції. Біологічне значення квітки. Повторення: зовнішня будова листка; внутрішня будова листка та його функції;

Номер слайду 4

Позначити органи квітки

Номер слайду 5

Де у квітці знаходяться чоловічі, а де жіночі клітини ? Як вони називаються? Які головні частини квітки?

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу План 1. Суцвіття. 2. Пристосування рослин до запилення. 3. Запилення та його види.

Номер слайду 7

Суцвіття Прості суцвіття – це сукупність квіток, які знаходяться на одній осі (пагоні). Складні суцвіття утворені з декількох простих, зібраних на загальній осі.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу У конвалії, черемшини, смородини квітки зібрані в просте суцвіття - китиця. У кульбаби, соняшника або ромашки - просте суцвіття кошик. У бузку складне суцвіття мітелка.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Запилення перенос пилку з тичинок на приймочку маточки. Злиття гамет у зав'язі маточки й утворення зиготи можливо лише якщо відбудеться запилення квітки. Відстань між тичинками й маточкою пилок долає різними способами - і за допомогою вітру, і за допомогою різних тварин. До певного виду запилення пристосована будова квіток кожної рослини.

Номер слайду 12

Запилення

Номер слайду 13

Запилення Перехресне запилення Перенесення пилку з тичинок однієї квітки на приймочку маточки іншої квітки. Воно є: а) комахами; б) вітром; в) водою; в) птахами; г) іншими тваринами.

Номер слайду 14

Ознаки рослин, які запилюються вітром Велика кількість легкого пилку. - Довгі, іноді роздвоєні, опушені, клейкі маточки. - Довгі тичинки. - Квітки без запаху, дрібні і непривабливі, зібрані у досить довгі суцвіття

Номер слайду 15

Вітрозапильні рослини ліщина вільха береза

Номер слайду 16

Комахозапилення

Номер слайду 17

Петунія, гвоздика Петунії й гвоздики запилюються нічними метеликами, тому рясне виділення «ароматних» речовин у цих рослин починається з настанням сутінків. Зі світанком ці квіти перестають поширювати запахи. Зате вдень повітря наповнюється ароматами конюшини, липи й інших рослин, що запилюються бджолами. До вечора ці квіти пахнути перестануть. Уночі немає необхідності розтрачувати ароматичні речовини - бджоли відпочивають.

Номер слайду 18

Петунія каскадна

Номер слайду 19

Петунія

Номер слайду 20

Петунія

Номер слайду 21

Петунія

Номер слайду 22

Польова гвоздика у неї нектар захований у глибині довгої трубки, утвореної зрослими пелюстками віночка. Така квітка запилюється тільки метеликами – широка частина віночка дозволяє метеликові зручно розташуватися, а довгий хоботок легко дістає нектар із квіткових «надр».

Номер слайду 23

Польова гвоздика

Номер слайду 24

Ротики = левовий зів Тичинки й маточки левиного зіву заховані в глибині квітки й закриті щільно зімкнутими пелюстками. «Розкрити» їх може тільки комаха з достатньою вагою, сівши на посадкову площадку з нижніх пелюсток, це джміль.

Номер слайду 25

Антирридіум = ротики

Номер слайду 26

Орхідеї. Їхні квітки не тільки зовні нагадують самку комахи - запилювача, але й випускають властивий їй запах. Так вони залучають комах - самців, що доставляють пилок до квіток саме цього виду рослин.

Номер слайду 27

Кульбаба, бузок утворять суцвіття — системи пагонів, що несуть на собі квітки, які розташовані у безпосередній близькості одна біля другої.

Номер слайду 28

Запилення мухами

Номер слайду 29

Розпізнавання пилку Багато рослин цвітуть одночасно (згадайте квітучий луг!). Одночасно утворюється велика кількість пилку рослин різного виду. Рильце маточки й пилкове зерно мають унікальну здатність «розпізнавати» один одного. Пилок сливи ніколи не проросте в маточці квітки яблуні, а пилок квітки кульбаби - у маточці квітки шипшини. Таким чином, статеве розмноження в природі можливо тільки в рослин одного виду.

Номер слайду 30

Ознаки рослин, що запилюються водою Квітки рослин, що запилюються водою, утворюють пилок, який не тоне. Це такі рослини як стрілолист, латаття, глечики

Номер слайду 31

Запилення птахами

Номер слайду 32

Запилення птахами

Номер слайду 33

Запилення у лісовій підстилці

Номер слайду 34

Самозапилення Запилення відбувається в межах однієї квітки — на його приймочку попадає пилок з його ж тичинок. Арахіс фіалка, томат.

Номер слайду 35

Фіалка запашна і 3-колірна

Номер слайду 36

Самозапилення Арахіс Горох Картопля

Номер слайду 37

Самозапилення

Номер слайду 38

Штучне запилення

Номер слайду 39

Закріплення вивченого матеріалу 1. Що таке суцвіття? 2. Що таке прості суцвіття? 3. Що таке складні суцвіття? 4. Види простих і складних суцвіть. 5. Запилення. 6. Види запилення.

Номер слайду 40

Пояснити малюнок

Номер слайду 41

Успіхів у вивченні біології рослин

ppt
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
1289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку