Презентація "Судове красномовство. Духовне красномовство. Соціально-побутове красномовство "

Про матеріал
З’ясувати особливості судового, духовного, соціально-побутового красномовства; формувати уміння розрізняти його види, аналізувати, створювати власні промови; розвивати навички критичного мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Судове красномовство. Духовне красномовство. Соціально-побутове красномовство

Номер слайду 2

Судове красномовство - галузь риторики, що є системою ідей, положень, поглядів про майстерність судоговоріння і закономірності професійного мовлення представників правосуддя. Це ораторські виступиюристів, підсудного та цивільних осіб у процесі розгляду судової справи з позицій законодавства. Розрізняють два види судового красномовства: кримінальне та цивільне.

Номер слайду 3

Релігійне (церковно-богословське) красномовство — це вид словесного мистецтва, тобто промови священнослужителів на релігійну тематику або оцінка тієї чи тієї церковної, світської події через релігійні канони. Церковне красномовство — це проповіді, бесіди, напучення, коментування Біблії. Основним жанром церковного ораторства є проповідь-коментар до Біблії. Гомілетика (від гр. homile tike — мистецтво спілкування) — один із видів красномовства, що вивчає правила побудови церковної проповіді.

Номер слайду 4

Соціально-побутове красномовство — це висловлення з приводу якоїсь важливої події в приватному житті. Жанри суспільно-побутового красномовства: ювілейні промови, вітальне слово, застільне слово (тости), надгробне слово (поминальне).

Номер слайду 5

Головні принципи побудови вітального виступу — щирість, тактовність, оригінальність, почуття міри. Привітання поділяють на офіційні й неофіційні.

Номер слайду 6

КОМПОЗИЦІЯ ПРИВІТАННЯ: Звертання до адресата ( у кличному відмінку);Вказівка на привід для привітання (подія);Похвала ( компліментарна частина);Побажання.

pptx
Додав(-ла)
Єлісєєва Ольга
Додано
17 лютого 2021
Переглядів
6323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку