Презентація "Суспільні блага"

Про матеріал
Презентація "Суспільні блага"Презентація "Суспільні блага"Презентація "Суспільні блага"Презентація "Суспільні блага"Презентація "Суспільні блага"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суспільні блага

Номер слайду 2

Що таке суспільні блага?Прикладом може бути повітря, або телебачення, що передається через ефір. Громадські блага забезпечує держава за умови, що вони приносять істотні вигоди для суспільства.

Номер слайду 3

Суспільні блага. Суспільні блага - це такі блага, які споживаються всіма членами суспільства, виробляються державою, за умови що вони приносять істотну вигоду суспільству. Суспільне благо призводить до позитивних зовнішніх ефектів для всіх, як тільки воно стає доступним для однієї людини. Наведіть приклади суспільних благ.

Номер слайду 4

Види суспільних благ

Номер слайду 5

Найважливішою характеристикою суспільних благ є територіальна межа їх споживання, що вимагає знайти те співтовариство, яке споживає дане благо. Межі цієї спільноти можуть не збігатися з кордонами суспільства, що фінансує і виробляє благо.

Номер слайду 6

З погляду диференціації кордонів споживання та надання виділяються глобальні, загальнонаціональні та місцеві громадські блага.

Номер слайду 7

Глобальні суспільні блага або доступні всім жителям планети, або надаються жителям певного регіону Землі, кільком країнам. До числа глобальних суспільних благ економісти відносять боротьбу із забрудненням повітря і тд.

Номер слайду 8

До загальнонаціональних суспільних благ відносяться національна оборона, підтримання правопорядку, діяльність федеральних виконавчих, законодавчих і судових властей.

Номер слайду 9

Під місцевими суспільними благами розуміються будь суспільні товари та послуги, доступ до яких має не все населення країни, а лише деяка географічна частина (кілька регіонів, один регіон, місто, район і т.д.)Діапазон конкретних прикладів місцевих суспільних благ досить широкий: від регіональних екологічних програм до вуличного освітлення і фонтанів в міському парку.

Номер слайду 10

Оскільки суспільні блага є неподільними і на них не поширюється принцип виключення, то держава як виробник суспільних благ позбавлене можливості перешкодити використанню неподільного блага тим, хто не платить за нього. Потенційні ж споживачі отримують користь із суспільного блага незалежно від того, заплатили вони за нього чи ні, в результаті чого їх переваги не виявляються. Така ситуація отримала назву "проблема безбілетника".

pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
5990
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку