Презентація "Суспільно-політичне життя в Україні 2014 – 2020 рр."

Про матеріал
Презентація містить 17 слайдів для уроку з історії України, 11 клас . Ілюструє поняття: громадянське суспільство, асоціація з ЄС, безвізовий режим, люстрація, декомунізація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суспільно-політичне життя в Україні 2014 – 2020 рр.

Номер слайду 2

Влада в Україні

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Прем’єр-міністри Яценюк А., Гройсман В.

Номер слайду 5

Голова ВРУ Парубій А.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Люстрація (від лат. lustratio — очищення через жертвопринесення) — заборона діячам високого рангу, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво працювати на державній службі. Термін зазвичай вживається щодо процесів у посткомуністичних державах Східної Європи з кінця 80-х років XX століття, де люстрація застосовується до високопосадовців комуністичного режиму, колишніх агентів таємної поліції, іноді — до всіх членів комуністичних партій. Зокрема, люстрація була проведена в Чехії, Польщі, Німеччині, Угорщині, Румунії, Грузії, Литві, Латвії, Естонії та інших державах.

Номер слайду 9

Люстрація в Україні — встановлена Законом України «Про очищення влади» або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Номер слайду 10

16 вересня 2014 року, після кількаденних бурхливих демонстрацій, Верховна Рада прийняла в другому читанні (серед кількох варіантів)законопроект «Про очищення влади» (про люстрацію). 25 вересня його підписав Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Прем'єр-Міністр Арсеній Яценюк завізував його (що не передбачено Конституцією), після чого Кабінет міністрів передав до адміністрації президента закон із пропозицією його підписати. Закон був розкритикований правозахисниками та експертами як такий, що не відповідає європейським і міжнародним нормам прав людини та був прийнятий з порушення процедури. Тим не менше, закон не був ветований Президентом та набув чинності 16 жовтня 2014 року.

Номер слайду 11

Декомунізація, квітень 2015 р.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

С. 234 (§28)Знайдіть помилку

pptx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
1152
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку