Презентація "Світ інформації"

Про матеріал
Презентація з історії до теми "Світ інформації" створена для учнів 5 класу, які працюють за програмою НУШ (за підручником І. Васильків "Досліджуємо історію і суспільство"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ інформації

Номер слайду 2

Згадайте....— звідки дізнаємося різноманітні новини;— значення слова «інформувати»;— відомі вам правила безпечної поведінки в інтернеті

Номер слайду 3

Інформація – це дані та відомості про оточуючий світ

Номер слайду 4

За способом сприйняття: слухова – те, що чуємозорова – все, що ми бачимо (в тому числі і на пристроях, якими користуємося), читаємо чи розглядаємо;тактильні – те, що сприймаємона дотикнюхова – про яку дізнаємося з допомогою нюху;смакова – з допомогою якої відчуваємо смак.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

За призначенням Особиста – така, якавідома певній людині. Масова, тобтозагальнодоступна. Спеціальна – призначена абозрозуміла певній групі людей

Номер слайду 7

Простір ЗМІ, або інакше інфопростір, – це середовище обміну, трансформації та поширення інформації, канали якого – усі наявні форми мас-медіа.

Номер слайду 8

Усю інформацію, отриману зі ЗМІ, можна умовно розділитиі думки інших людей з приводу того, що відбулося(судження) те, що дійсно відбулося (факти,події),

Номер слайду 9

Фейк –спеціально поширювана відверто неправдива інформація. Так називають не лише сфальсифіковані тексти, а йпідроблені світлини, відеоролики, сторінки в соцмережах

Номер слайду 10

Але людина є істотою розумною, тому вчиться розрізняти й оцінювати інформацію, тобто набуваємедіаграмотності. Важливим єнавик розпізнавати брехню,неточності або бажання ввести воману, який є неодмінним елементомкритичного мислення.

Номер слайду 11

Історики працюють з історичними інформаційнимивідомостями, досліджують факти і події, що минули. Томуісторію теж можна вважати наукою про інформацію.

Номер слайду 12

Історичний факт – це реальна, не вигадана подія з минулого. Наприклад: «24 серпня 1991 рокуухвалено Акт проголошення незалежності України і нашадержава відновила свою незалежність». Або ж: «Від ве-ресня 1996 року грошовою одиницею України сталагривня»

Номер слайду 13

Уся історія складається з ланцюга історичних подій і явищ, які становлять історичний процес Пов’язані між собою історичні факти складаються в історичні події. Вони є логічно завершеними та обмеженими в часі та просторі.

Номер слайду 14

Записати в зошит терміни: інформація, інфопростір, факт, судження, фейк. Вправа «Правда — неправда». Створити два повідомлення про життя своєї громади / школи: — одне фейкове, одне — правдиве.

pptx
Додано
6 грудня 2022
Переглядів
2043
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку