Презентація "Світ невидимий. Дивовижна глина. Яку невидиму силу має слово?"

Про матеріал
Мета:поглибити знання дітей про народні промисли України;викликати інтерес до розвитку гончарства; вчити ліпити із пластиліну посуд; активізувати пізнавальну діяльність дітей; розвивати самостійне мислення,уміння досліджувати,уяву,доказове та зв’язне мовлення,пам’ять,увагу,дрібну моторику,критичне мислення,навички вільного спілкування; виховувати інтерес до народних промислів,культурної спадщини українського народу,пошану до людей праці,естетичний смак.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ невидимий. Дивовижна глина. 3-Б клас Тема уроку: Підготувала: Дорош І. М.

Номер слайду 2

I. Ранкова зустріч1. Емоційне налаштування. Добрий день,добрий день - ми вітаємось,Одне одному усміхаємось!Усміхнімось всім довкола: Небу,сонцю,квітам,людям.І тоді обов’язково. День до вас привітним буде.

Номер слайду 3

2. Гра «Мікрофон»

Номер слайду 4

3. Вправа «Скринька з чарівними словами»

Номер слайду 5

II. Актуалізація опорних знань1. Перевірка домашнього завдання- Діти,давайте пригадаємо,в якій області ми опинилися з жевжиками?- Що потрібно забрати в скриню з Полтавщини?- Давайте пригадаємо, як виглядає Полтавщина.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

2. Вправа «Відгадай»У землі ховається,У руках змінюється,Вогнем загартовується,На посуд перетворюється.? ? ??????

Номер слайду 8

3. Повідомлення теми уроку- Так,це глина. Сьогодні ми поговоримо про цей чарівний матеріал і про один із видів декоративно-прикладного мистецтва – гончарство. Це старовинне й неймовірно цікаве мистецтво, яким надзвичайно вправно володіють, зокрема ,гончарі Полтавщини, а саме – Опішні. Побуваємо в Опішні й дізнаємося, як виготовляють глиняний посуд.

Номер слайду 9

III. Сприймання й усвідомлення нового матеріалу. Перегляд відео про Опішню (розповідь вчителя) Опішня – селище міського типу. Полтавського району Полтавськоїобласті України. Старовиннекозацьке містечко. Засноване – перша половина 17 ст. Населення – 5 349 Водойма - р. Ворскла. До Полтави – 45 км. Особливість – головний осередоксучасного українського гончарства

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Перегляд відео: Опішня. Гончарство

Номер слайду 12

2. Читання з позначками- Прочитайте цікаві факти про гончарство.(роздруківка у кожного учня на столі). Читаючи, робіть позначки:+ - відома інформація- - невідома інформація! – інформація, що здивувала? – хочу більше про це дізнатися

Номер слайду 13

Ліпити з глини люди в Україні почали з давніх-давен. Розквіту гончарства сприяла наявність у надрах українських земель високоякісних червоних, червонобурих і світло-сірих глин. Адже глина — один із найпоширеніших природних матеріалів на території нашої країни. • Гончарство — це мистецтво обробки глини та виготовлення з неї різноманітних виробів — посуду, іграшок, прикрас, сувенірів, а також цегли, кахлів тощо. Кераміка (від грецького слова “керамос”, що в перекладі означає глина). • Грудка гончарної глини, вода та кілька рухів рук гончаря, і виникає справжнє диво — з безформної маси глини народжується чарівний виріб. Чого б не торкнулися вмілі руки майстрів — усе сповнюється життям. Щойно вогонь зробить виріб із крихкої глини стійким і каменеподібним, починається розписування. • Їсти з керамічного посуду, як свідчить тисячолітній досвід, дуже корисно. Він не псує смаку їжі (на відміну металевого та пластмасового). Гаряча страва в глиняному посуді довго зберігає тепло, а холодна — холод. При смаженні страва не пригорає.

Номер слайду 14

4. Хмара слів. Чи була в тексті інформація, вже відома нам?Які факти були для вас новими?Про що захотіли більше дізнатися?

Номер слайду 15

5. Розповідь вчителя. В Україні є два відомі центри кераміки - це селища Опішня та Косів. Вироби із цих гончарських центрів мають спільні риси , але водночас і важливі відмінності. Славнозвісний опішнянський посуд вирізняється плетивом мальованого рослинного орнаменту. Елементами опішнянського розпису є ягоди, листя, декоративні квіти, метелики, кривулини, рисочки, крапочки тощо. Опішня славиться також декоративною скульптурою та дитячою іграшкою.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

6. Перегляд відео « Мандри. Опішня. Музей гончарства».- Перегляньте відео та запам’яайте , у якій послідовності відбувається процес створення глиняного посуду (фото керамічного посуду на дошці).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

7. Фізкультхвилинка

Номер слайду 21

8. Вправа « Паспорт Опішні» (роздруківка).- Перевірте себе і запишіть потрібну інформацію.

Номер слайду 22

9. Вправа « Пригадай назву посуду»(онлайн - завдання)Поміркуйте, який посуд для чого потрібний?Учень 1 : Куманець -фігурна посудина для напоїв

Номер слайду 23

Учень 2: Макітра-конусоподібний посуд для сходження тіста, перетирання маку макогоном або подрібнення інших харчових продуктів

Номер слайду 24

Учень 3: Глечик – посудина із широким горлечком для рідини.

Номер слайду 25

Учень 4: Полумисок – різновид столового посуду, що має вигляд неглибокої миски або глибокої тарілки.

Номер слайду 26

10. Творча робота(звучить пісня)- Уявіть себе гончарями . Тож натхненно розпочнемо роботу. Під час ліплення треба мати гарний настрій. Тому що глина вбирає в себе всі думки майстра. І ці самі думки потім випромінює виріб. Виліпіть його з пластиліну і прикрасьте візерунками в опішнянському стилі. А виготовляти посуд ми будемо під чудову музику.11. Презентація робіт

Номер слайду 27

IV. Підсумок уроку1. Рефлексія- З яким настроєм ви закінчуєте урок?- Що нового ви дізнались?2. Самооцінювання-Все вдалося – -Можу працювати краще - 3. Закінчи речення:- Сьогодні я дізнався/дізналася….- Зрозумів/зрозуміла…- Здивувався/здивувалася….- Із задоволенням ….

Номер слайду 28

Дякую за увагу !!!

pptx
Додав(-ла)
Дорош Ірина
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
27 лютого
Переглядів
80
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку