Презентація "Світ юридичних професій"

Про матеріал
Дана презентація на тему "Світ юридичних професій" містить визначення поняття та посилання на законодавче регулювання (станом на початок 2020 року) наступних правничих професій: юрист, нотаріус, адвокат, суддя, державний та приватний виконавець, прокурор, слідчий, арбітражний керуючий. Також звертає увагу на те, що виникають нові юридичні професії, як наприклад медіатор та приватний детектив, які на даний час не мають законодавчого регулювання. Може бути використана на уроках правознавства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ юридичних професій Підготувала вчитель правознавства Криворізького НВК №81 Трощинська Л. Ю. Кривий Ріг, 2020

Номер слайду 2

Юрист, укр.: правник, правознавець (від лат. «ius» — «право») – фізична особа, яка має професійні знання у галузі юридичних наук, законодавства й практики його застосування. Дуже розповсюдженою юридичною професією є професія юрисконсульта. Юрисконсульт – це постійний консультант на підприємстві чи в державному органі з практичних питань права, захисник інтересів цього підприємства чи державного органу в різних інстанціях, тобто це працівник юридичної служби підприємства чи установи. Зазвичай, штатного юрисконсульта має кожне більш-менш велике підприємство. Якщо штат працівників великий, то юрисконсульт – не один, а створюється ціла юридична служба – юридичний відділ з декількома працівниками.

Номер слайду 3

Нотаріус – це фізична особа, яка уповноважена державою здійснювати нотаріальну діяльність: посвідчувати різні права та факти, що мають юридичне значення; посвідчувати договори, доручення; завіряти копії документів; складати заповіти; вчиняти інші нотаріальні дії, передбачені Законом. Законодавство: Закон України «Про нотаріат» На сьогодні в Україні діють державні нотаріальні контори та приватні нотаріуси. Документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу.

Номер слайду 4

Адвокат – фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Законодавство: стаття 131-2 Конституції України;Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» З 01.01.2019 виключно адвокат має право представляти інтереси фізичних та юридичних осіб в судах України (виключення стосується трудових та малозначних спорів, наприклад стягнення аліментів на утримання дитини). З 01.01.2020 дані приписи застосовуються й до представництва державних органів та органів місцевого самоврядування.

Номер слайду 5

Суддя – це особа, яку держава уповноважує здійснювати правосуддя, тобто вирішувати суперечки в судах: кримінальні, цивільні, адміністративні та господарські справи. Правосуддя в Україні здійснюють виключно суди (Cтаття 124 Конституції України)Законодавство: Розділ VIII Конституції України;Закон України «Про судоустрій та статус суддів» Символами судової влади є державні символи України - Державний Герб України і Державний Прапор України. Суддя здійснює правосуддя в мантії та з нагрудним знаком.

Номер слайду 6

Судові рішення та рішення інших органів (наприклад, нотаріусів, комісій по трудових спорах) виконуються Державною виконавчою службою Приватними виконавцями(державними виконавцями)Законодавство: Закон України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів»Закон України «Про виконавче провадження» Інститут приватного виконавця в Україні є молодим, адже його запроваджено лише у 2016 році.

Номер слайду 7

Прокурор (лат. procurare — «розпоряджатися, піклуватися») – це посадова особа органів прокуратури, яка здійснює нагляд за дотриманням законів у державі і підтримує державне обвинувачення у суді. Законодавство: стаття 131-1 Конституції України;Закон України «Про прокуратуру»

Номер слайду 8

Слідчий – це посадова особа правоохоронних органів (наприклад, територіального відділу Національної поліції), яка здійснює розслідування злочину (досудове слідство). Слідчі проводять слідчі дії: допитують свідків і підозрюваних, оглядають місце події, проводять очні ставки, обшуки і виїмки, відтворюють обставини події, проводять слідчі експерименти, пред’являють до впізнання, призначають експертизи, приймають рішення про арешт. Усі слідчі дії спрямовані на збирання і перевірку доказів у кримінальній справі. Слідчий повинен вміти говорити з людьми, тобто бути психологом, бути уважним до деталей, у нього має бути чудова пам’ять. Законодавство: ст. 40 Кримінального процесуального кодексу

Номер слайду 9

В жовтні 2019 в Україні було введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства, яким передбачено процедуру визнання банкрутом не тільки юридичних, а й фізичних осіб. Арбітражний керуючий – це особа з вищою юридичною або економічною освітою, яка отримала відповідне свідоцтво та за призначенням господарського суду керує процедурою реалізації майна фізичної особи, реструктуризації боргів фізичної особи, санації (відновлення платоспроможності) або ліквідації юридичної особи.

Номер слайду 10

Ринок послуг постійно розвивається, то ж в Україні планується законодавче врегулювання нових професій, на яких зможуть працювати особи з юридичною освітою. Медіатор – це особа з вищою освітою, яка шляхом проведення конультацій та надання рекомендацій допомагає сторонам конфлікту (спору) здійснити комунікацію, досягти порозуміння та проводити переговори. Звернення до медіатора це спосіб уникнути розгляду спору в суді. Головна суть медіації полягає в: процесом керує нейтральний посередник; структуровані переговори; пошук рішень, які влаштовують всіх учасників конфлікту; контроль сторін над процесом; зняття психологічного напруження.

Номер слайду 11

Приватний детектив – це особа з вищою юридичною освітою, яка за дозволом відповідних державних органів, надає клієнтам на платній договірній основі детективні послуги (наприклад, розшукує зниклих безвісти, проводить розслідування в сімейно-побутовій сфері) з метою захисту їхніх законних прав та інтересів. В Україні законодавство не забороняє приватну детективну діяльність, але не регулює її.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 травня 2020
Переглядів
2664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку