Презентація, "Світлотінь"

Про матеріал
Презентація на тему "Світлотінь", до уроку образотворчого мистецтва, за матеріалами підручника С.Н. Железняк, О.В. Ламонова "Образотворче мистецтво, 5 клас"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світлотінь. Бєляєва Олена Сергіївна, вчитель образотворчого мистецтва. Образотворче мистецтво 5 клас. Дистанційне навчання(за підручником С. Н. Железняк, О. В. Ламонова)

Номер слайду 2

Пояснення нового матеріалу. Перед нами лежить аркуш паперу. Ставлення до нього в нас має бути трохи інше, ніж у людини, яка вирішила, скажімо, написати листа. Для нас, як і для художника, аркуш ніби вікно у той простір, який він уявляє і хоче намалювати. З лінійних малюнків ми починаємо свої перші художні спроби. Для того щоб зобразити предмет об’ємним, ми маємо виявити на ньому світло і тіні. Як вони розміщуються?Закономірності розміщення світла і тіней на предметі легше помітити, якщо освітити його направленим збоку електричним світлом (наприклад, настільною лампою, що стоїть недалеко від предмета).

Номер слайду 3

Розміщення світла і тіней на предметіНайсвітлішим місцем є полиск (рос. – блик). Це та поверхня, що розміщена найближче до світла і перпендикулярно до його променів, ніби перетинає їм шлях. Освітлені ділянки поруч із полиском - зона світла. Що більший кут нахилу поверхні від напрямку променів, то більше вона занурюється у півтінь. Той бік предмета, на який зовсім не потрапляє світло, міститься в тіні. Але якщо уважно придивитися до тіньового боку предмета, можна помітити, що він ледь-ледь освітлений. Звідки? Це - відблиск, віддзеркалення світла від освітлених ділянок поруч. Таке ледь помітне випромінювання на тіньових ділянках називають рефлексом. Рефлекс завжди міститься у власній тіні предмета. Власна тінь - це темний, протилежний освітленому, бік предмета. Предмет має і падаючу тінь. Це тінь від предмета, вона виникає з протилежної сторони від світла.

Номер слайду 4

Тональна шкала Отже, послідовність зміни тону (ступінь яскравості, різниці між темним і світлим) на поверхні предмета така: полиск - світло - півтінь - власна тінь - рефлекс - тінь, що падає. Виконуючи малюнок, «затемнювати» тіні та півтіні треба штрихом, а не замальовувати олівцем як заманеться.

Номер слайду 5

Штрих - це коротка рисочка, лінія, яку ми робимо гостро заточеним графітним олівцем. Білий папір просвічується між тонкими лініями, і тому з першого разу досягти темного тону неможливо. Щоб його досягти, поверх першого шару штрихів ми маємо накласти другий, третій і т. д. Змінювати напрямок штриха треба поступово. На предметах штрих треба накладати за їхньою формою, повторюючи напрямки і зміни форми. Це також допомагає зобразити об’єм.

Номер слайду 6

Передача об’єму на предметах різної форми

Номер слайду 7

Дай відповідь1. Якою є послідовність зміни тону на поверхні предмета?2. Що таке рефлекс?3. Чим відрізняється власна тінь від тіні, що падає?4. З яких простих геометричних форм складаються навколишні речі?5. Який предмет яскравіше освітлений: той, що ближче до джерела світла, чи той, що далі? Чому?

Номер слайду 8

Практична робота. Завдання 1. На окремому аркуші (в клітинку) виконай тринувальні вправи штрихування за прикладом

Номер слайду 9

Практична робота. Завдання 2. Виконай малюнок в альбомі. Покладіть на стіл зігнутий в різних місцях папір, наприклад паперовий літачок. Освітіть його з невеликої відстані штучним світлом (настільною лампою) і спробуйте відтворити гру світлотіні на ньому.Інструменти та матеріали: аркуш паперу, олівець, гумка, чорна ручка

Номер слайду 10

План роботи:• На аркуші паперу скомпонуйте зображення.• Порівняйте його пропорції загалом. Порівняйте пропорції різних частин зображення між собою: довжину до висоти та ширини.• Виправте помилки в побудові.• Виявте, яка поверхня освітлена найяскравіше і як виглядає тло поруч.• Де найтемніша тінь? Чи не змінилося сприйняття тла поруч із тінню?• Поспостерігайте, які різні півтонові співвідношення на гранях, по-різному нахилених до витоку світла.• Відтворіть різницю тону на грані згину паперу і подалі від нього. Де створюється більший контраст? Навчальні відео на допомогу: Як скласти паперовий човник https://www.youtube.com/watch?v=n1v4h. WMKOB0 Як намалювати паперовий човник https://www.youtube.com/watch?v=Smxc4e. WEct0 Бажаю творчих успіхів!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чумаченко Вікторія Вікторівна
    Презентацію неможливо загрузити((.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ШУЛЬЖЕНКО ІРИНА ОЛЕКСІЇВНА
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 листопада 2020
Переглядів
7340
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку