Презентація: СВІТОВИЙ ОКЕАН: ТІЛЬКИ НАЙЦІКАВІШЕ

Про матеріал
Презентація призначена для ілюстрації лекції викладача при дистанційній формі роботи. Створено на основі вільних матеріалів з інтернету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світовий океан: тільки найцікавіше

Номер слайду 2

Світовий океан — це сукупність океанів, морів, заток, проток і річок Землі, води яких утворюють безперервну океаносферу, що оточує всі материки і острови. Він характеризується величезною площею, що становить 70,8% поверхні Землі.

Номер слайду 3

Світовий океан поділять на 4 або 5 основних частин. Тихий океан, Атлантичний океан, Індійський океан, Північний Льодовитий океан та Південний океан. У 2000 році, міжнародною гідрографічною організацією було прийняте рішення виділити Південний океан з вод Тихого, Атлантичного та Індійського океанів. Отже, суша нашої планети омивається аж п’ятьма океанами.

Номер слайду 4

Середня глибина світового океану становить приблизно 3 700 м, Найбільша глибина водної оболонки Землі — 11 022 м. (Маріанський жолоб)У середньому по році, температура поверхневих вод Світового океану становить +17,5°C, в районі екватора +28 °C, у полярних широтах −1,5…-1,9°C.

Номер слайду 5

Більша частина океанських глибин перебуває у темряві, оскільки світло дістає тільки до глибини приблизно 100 метрів. По мірі заглиблення змінюється і колір Світового океану. Безмежна блакить перетікає в насичені темно-сині кольори.

Номер слайду 6

Світовий океан багатий на надзвичайні природні явища, особливість формування деяких із них досі не досліджена науковцями. Так, на дні океану утворюються не тільки хвилі, але й водоспади. Їх формуванню сприяє коливання температур та відмінності рельєфу дна на різних ділянках Світового океану. До того ж у Світовому океані можуть утворюватися молочні моря. Так називають ділянки океану, які світяться. Деякі науковці вважають, що світло випромінюють дрібні організми.

Номер слайду 7

Цікаво, що саме у Світовому океані розмістився і найдовший гірський хребет, який відомий під назвою Серединно-океанічний. Його довжина складає приблизно 60 000 кілометрів. Незважаючи на те, що дослідники дотепер продовжують вивчати океанські глибини зі властивою їм скрупульозністю, саме цей хребет як цілісний об’єкт все ще залишається майже не вивченим.

Номер слайду 8

У Світовому океані постійно відбуваються виверження вулканів, яких, за деякими підрахунками, більше одного мільйона. Звісно, деякі з них вже згасли, тому не проявляють ніякої активності. Інші ж продовжують викидати лаву у води Світового океану. Незважаючи на високі температури навколо місць виверження вулканів, там існує життя, оскільки все ще можна зустріти там жителів водних глибин.

Номер слайду 9

Щодо жителів Світового океану, то синій кит вважається найбільшим його мешканцем, оскільки його довжина становить 33 метри. Акула китова довжиною до 20 метрів зайняла перше місце по розміру серед риб. Звісно, ці дані можуть змінюватися в залежності від того, хто наступний більший за розміром трапиться дослідникам водних глибин.

Номер слайду 10

8 червня 2008 року за сприяння Організації Об’єднаних Націй (ООН) було визнано всесвітнім днем надвеликих водойм, щоб нагадати людям про важливість океанів в житті людини.

Номер слайду 11

Інтернет існує навіть в водних глибинах. Звісно, у пересічної людини немає можливості зануритись на дно, щоб побачити величезні об’єми кабелю. Але саме так телекомунікаційні компанії забезпечують надання послуг міжнародного зв’язку. Звісно, кабель покривається додатковим захисним покриттям, щоб акули та інші жителі океанських глибин його не пошкодили.

Номер слайду 12

За всі часи існування людства в Світовому океані зібралась така кількість артефактів та різноманітних знахідок, що могло б вистачити на відкриття гігантського за розміром музею. Тому сьогодні все частіше можна почути про відкриття підводного музею, або ж експозиції, яка, правда, триває обмежену кількість часу. Такі виставки дійсно викликають захоплення своєї унікальністю.

Номер слайду 13

"Вид моря справляє завжди глибоке враження. Воно — втілення того нескінченного, яке невпинно вабить думку і в якому вона невпинно губиться. Анна-Луїза Жермена де Сталь. Слайд с цитатой и изображением13

Номер слайду 14

Вставка изображения. Дякую! ©Світлана Маєвська

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
380
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку