Презентація: ТИХИЙ ОКЕАН: НАЙВЕЛИЧНІШИЙ

Про матеріал
Презентація призначена для ілюстрації лекції викладача при дистанційній формі роботи. Створено на основі вільних матеріалів з інтернету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тихий Океан: найвеличніший

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тихий океан — найбільша частина Світового океану, його площа більша всієї суші на планеті на стільки, що могла б «вмістити» ще одну Африку. Він займає 46% загальної площі водної поверхні Землі, його площа більша, ніж вся поверхня планети Марс. На його місці можна було б 10 раз розмістити Росію, 530 раз Фінляндію або 1.116.775 раз Князівство Ліхтенштейн.

Номер слайду 4

Але, крім загальновідомих є ще чимало цікавих фактів про Тихий океан, які відомі меншою мірою. У Тихому океані міститься більше половини всієї рідкої води на Землі. Точніше, цілих 53%. У найширшій частині Тихий океан має ширину у 19800 км. На протилежних берегах в цих ділянках його узбережжя знаходяться Колумбія і Індонезія.

Номер слайду 5

Тихий океан — останній, до якого добралися європейці. Спочатку, 1512 року португальці Ді Абреу й Серрано досягли його акваторії із заходу через острова Молуккського архіпелагу. А в 1513 році Васко Нуньєс де Бальбоа пройшов Панамський перешийок зі сходу.

Номер слайду 6

Свою назву Тихий океан отримав XVI столітті, коли його перетнув під час кругосвітнього плавання Фернан Магеллан. Його кораблям пощастило, і більше ніж за три місяці шляху вони жодного разу не потрапили в шторм.

Номер слайду 7

Подорож Тура Геєрдала в 1947 році довела можливість перетину океану стародавніми мореплавцями на примітивних суднах: плоти його команди пропливли з Перу до архіпелагу Туамоту (майже 7000 км) за 101 день.

Номер слайду 8

Вік Тихого океану вражає – близько 750 млн. років. Він удвічі древніший від найдавніших динозаврів, які будь коли бродили по Землі. Середня його глибина більша, ніж в будь-якому іншому океані. Вона лише трохи не дотягує до 4 кілометрів, і становить 3984 метра.

Номер слайду 9

Рівень води в Тихому океані вищий, ніж у його «сусідів» — закон «сполучених посудин» тут не діє. Середня температура води в Тихому океані вища, ніж в будь-якому іншому. Але саме середня, так як в південній його частині, наприклад, вода все одно набагато холодніша, ніж в екваторіальній.

Номер слайду 10

Крижаний покрив у південній частині Тихого океану формується в районах близьких до Антарктиди, а в північній — лише в Охотському, Беринговому і Японському морях. Айсберги потрапляють в океан із берегів Аляски.

Номер слайду 11

Припливи на деяких ділянках тихоокеанського узбережжя досягають висоти у 9 метрів, що робить їх одними з найбільш високих у світі. Кількість островів у Тихому океані — від 20 до 30 тисяч. Їх число точно до сих пір ніхто не підрахував. До того ж ведуться суперечки, чи вважати самотні скель, що стирчать з води, островами, чи ні.

Номер слайду 12

Саме в Тихому океані знаходиться найбільший у світі архіпелаг, Малайський. На його островах є цілих 330 вулканів, з яких понад 100 діючі. Маріанські острови — архіпелаг у Мікронезії, дивує своїм стабільним кліматом: найбільша різниця між найнижчою й найвищою температурами повітря була зареєстрована тут в 1934 році та склала 11,8 °C.

Номер слайду 13

Майже по всьому периметру океану (крім південної частини) проходить лінія підвищеної вулканічної активності, яка пов'язана з рухом земної кори та зіткненням тектонічних плит. Ця лінія називається Тихоокеанським вогняним кільцем, і в ній відбувається більша частина всіх сильних землетрусів у світі.

Номер слайду 14

Тихоокеанське вогненне кільце – найбільш сейсмонебезпечна зона на нашій планеті. Тут відбуваються найруйнівніші землетруси. У разі потужних підводних землетрусів швидкість руху хвиль цунамі в Тихому океані іноді досягає 800 км / ч., піднімаючись у вузьких затоках на висоту до 40-50 метрів.

Номер слайду 15

11% площі дна Тихого океану припадає на гірські хребти. Під поверхнею Тихого океану приховано близько 10 тисяч гірських піків. Дослідження більшості з них вкрай утруднено через велику глибину. Землетруси і виверження вулканів на дні Тихого океану відбуваються частіше, ніж в будь-яких інших океанах.

Номер слайду 16

У північній частині Тихого океану є велика сміттєва пляма. Пляма утворилася внаслідок того, що океанські течії зносять сюди різноманітний мотлох, який людство викидає. Велика тихоокеанська сміттєва пляма містить в собі більше 100 млн. тон сміття, в основному пластика, а його розмір коливається від 700 тис. до 1,5 млн. км² в залежності від оцінки.

Номер слайду 17

Велика тихоокеанська сміттєва пляма містить в собі більше 100 млн. тон сміття, в основному пластика. Площа забруднення точно не встановлена ​​і, за різними оцінюваннями, може становити від 700 тис. до 115 млн км². Це становить від 0,4 до 0,8% загальної площі Тихого океану. На один квадратний метр простору тут припадає майже 4 шматки пластикового сміття.

Номер слайду 18

Більше 50% всієї біомаси Світового океану також зосереджено саме в ньому. Різноманітність життя тут неймовірно велика. Видовий склад фауни в зоні тропіків тут у кілька разів багатший, ніж в інших акваторіях. Всього тут водиться близько 100 тисяч видів живих істот – риб, плазунів, раків, крабів, молюсків, земноводних і т.п. Одних лише ракоподібних тут водиться більше тисячі видів.

Номер слайду 19

Найбільші в світі двостулкові молюски, тридакни, облюбували для проживання тихоокеанське узбережжя країни Палау. Це гігантський молюск, раковина якого може досягати двох метрів завдовжки і важити до 400 кг. Її використовують як матеріал для будівництва та виготовлення сувенірів.

Номер слайду 20

Найбільші у світі водорості, ламінарії, виростають теж саме в Тихому океані. Вони іноді досягають ста п’ятдесяти метрів в довжину і ростуть цілими лісами. Їхня загальна площа становить від 6 до 7 мільйонів квадратних метрів, що більше за Амазонку і вдвічі перевищує територію Індії.

Номер слайду 21

Великий Бар’єрний риф в Тихому океані – найбільший в світі, знаходиться в Кораловому морі, уздовж східного узбережжя Австралії, біля узбережжя штату Квінсленд. Він витягнувся на 2500 кілометрів, а ширина – 2 км на півночі та 150 км на півдні і займає площу близько 344.400 км², що можна порівняти з площею Конго, Фінляндії та Малайзії. Це єдиний результат життєдіяльності організмів на землі, який видно з космосу.

Номер слайду 22

Найбільша у світі натуральна перлина була знайдена в Тихому океані біля філіппінського острова Палаван між стулками гігантської тридакни. Її довжина — 24 см, ширина — 16 см, а вага — понад 6 кг.

Номер слайду 23

Через Тихий океан проходить лінія зміни дат, що пролягає приблизно по меридіану 180° довготи. По різні боки від цієї умовної межі час відрізняється на одну добу. Через акваторію Тихого океану проходять найважливіші транспортні потоки, що з'єднують Американський і Євразійський материки один з одним. Більше 30% всіх розвіданих нафтогазоносних родовищ розташовано на тихоокеанському дні.

Номер слайду 24

Дякую за увагу! ©Світлана МАЄВСЬКА

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
До підручника
Географія 7 клас (Чернов Б.О., Стадник О.Г., Миколів І.М.)
Додано
14 грудня 2023
Переглядів
712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку