Презентація з української мови - "Свято Миколая"

Презентація до свята Дня Святого Миколая - "Свято Миколая"

Про матеріал

Виникнення свята, традиції наших предків, заборона і таке інше розкривається в даній презентації. Якраві картинки і старовинні листівки допоможуть яскравіше донести учням зміст матеріалу. Презентація про Святого Миколая для дітей стане вікном у світ стародавніх звичаїв та обрядів, а також, доповненням до традиційного обговорення передноворічних свят.

 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Святий Миколай

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Свято Миколая прийшло до України 1088 року за часів князя Всеволода Ярославовича. На честь святого княгиня Ольга побудувала один з перших храмів Київської Русі в середині IX століття – над могилою Аскольда в Києві. 

Номер слайду 4

Українці з давніх часів вважають Миколая святим – заступником простого люду (до речі, його ім’я в перекладі з грецької означає «перемога наро-ду»), особливо несправедливо скривджених.

Номер слайду 5

А ще він опікується подорожуючими та моря-ками. У нас цього святого називають «скоро-помічним» — адже він завжди спішить на до-помогу потребуючим.

Номер слайду 6

Сотні церков в Україні побудовані на честь Чудотворця Миколая. А в місті Миколаїв йому споруджено великий пам’ятник. 

Номер слайду 7

В українському народному фольклорі багато приказок, у яких згадується Миколай. Так, на Херсонщині, якщо на Миколи йшов сніг, говорили: «Миколай бородою трусить — дорогу стеле», а на Харківщині загадували: «Як на Миколи іній — буде овес».

Номер слайду 8

Постать Миколая, поряд із Богородицею та Ісусом можна зустріти у стародавніх українських щедрівках.

Номер слайду 9

Для наших прабабусь і прадідусів святкування Миколая не обмежувалось отриманням подарунків. На Харківщині 17, 18, 19 грудня справляли так звані Миколині святки. 

Номер слайду 10

У ці дні варили кутю та узвар, щоб наступного року був урожай на плоди й на ячмінь. Існувала й традиція випікання спеціального печива – миколайчиків. 

Номер слайду 11

А на Гуцульщині побутував весільний звичай, коли молодих освячували іконою Миколая. Молодий перед батьком ставав, як перед святим Миколаєм, а наречена перед матір’ю, як перед Богородицею.

Номер слайду 12

В давнину на Миколая укладалися договори і угоди, бо всі були впевнені, що в цей святий день ніхто не зважиться на обман. 

Номер слайду 13

А ще зі свята Миколая в українських містах почи-нали працювати ярмарки, де встановлювалася ціна на хліб і борошно.

Номер слайду 14

Як Святий Миколай ходив  по українських землях

Номер слайду 15

Кажуть, традиція дарувати подарунки дітям на свято розповсюдилась Європою із середньо-вічної Німеччини. Її перейняли Австрія і Польща, а далі й Україна. Це підтверджується тим, що в Україні звичай класти дітям подарунки під подушку зберігся передовсім на Право-бережній Україні, яка свого часу перебувала під владою Речі Посполитої.

Номер слайду 16

Після революційних подій другої половини ХІХ ст. на Галичині серед українського шкільництва виникла потреба в яскравому дитячому святі. Тому Святий Миколай став опікуном українських школярів. 

Номер слайду 17

Дитяче свято потребувало текстового матеріалу – віршів, пісень, драматичних творів. Багато українських авторів відгукнулося на цю потребу. Найперше слід згадати про Івана Франка. 

Номер слайду 18

З приходом на більшу частину українських земель радянської влади Святий Миколай, як і всі інші релігійні символи, був витіснений. Згідно з постановою ЦК КПРС від 1937 року на заміну йому прийшов Дід Мороз, який дарує подарунки на Новий Рік. На Західній Україні, натомість, традиція збереглася.

Номер слайду 19

Ікону Миколая Чудотворця здавна вішали чи не у кожній сільській хаті. До неї молились діти, як до образа свого заступника.

Номер слайду 20

На старих українських іконах можна побачити різні зображення Святителя. 

Номер слайду 21

ppt
Додано
16 вересня 2018
Переглядів
4463
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку