Презентація "Т.Г.Шевченко "Іван Підкова".Патріотичні мотиви твору"

Про матеріал
Презентація стане чудовим доповненням до уроку у 6 класі за поемою Т.Г.Шевченка "Іван Підкова". Розробка містить біографічні відомості про Івана Підкову, паспорт художнього твору, репродукцію картини "Козак Мамай" та полотна Т.Г.Шевченки "Гамалія".Учням цікаво буде познайомитися з фотографіями пам'ятників Іванові Підкові в Каневі та у Львові.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література. 6 клас Т.Г.Шевченко. “ Іван Підкова” . Зображення історичного минулого в поемі . Героїзм і відвага козаків та їхнього ватажка. Патріотичні мотиви твору

Номер слайду 2

На берегах холодної Неви, у похмурій столиці Російської імперії Петербурзі, 25 – річний Шевченко не міг забути про рідну Україну

Номер слайду 3

Козак Мамай Надзвичайну популярність мали в Україні народні картини “ Козак Мамай ”, які можна було побачити майже в кожній хаті . Козаків малювали на полотні, стінах, дверях, скринях, посуді , кахлях і навіть на вуликах.

Номер слайду 4

Турецькою «козак» означало «волоцюга», «розбійник». Логічно, що турки дали козакам саме таке прізвисько. Вочевидь, воно прижилось на Україні і з часом зовсім втратило негативе забарвлення,адже саме козаки захищали народ від спустошливих набігів ворогів.

Номер слайду 5

Іван Підкова був таким сильним, що не лише ламав підкови, а й таляри. Узявшись за заднє колесо, міг зупинити віз, запряжений шістьма кіньми. Схопивши зубами бочку меду, перекинув її через голову. Узявши в руки волячий ріг, пробив ним ворота.

Номер слайду 6

Іван Підкова народився на молдовській землі. На Запоріжжі з’явився близько 1550 року, привівши із собою цілий козацький полк. Брав участь у морських походах під проводом Самійла Кішки. Пізніше водив козацькі флотилії самостійно. Очолювані ним козацькі загони завдали поразок татарам під Очаковом, Кафою, Козловом. Кілька разів Іван Підкова обирався кошовим отаманом Запорізької Січі. Був страчений у Львові в 1578 році.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Козацька чайка

Номер слайду 9

Номер слайду 10

2 частина. Минувшина. Морський похід запорожців у Царгород. 1 частина. Сучасність. Дід, дивлячись на високі могили, згадує про козаків. Композиція Возвеличення мужності, героїзму козаків та отамана Івана Підкови . Головна думка Зображення спогадів діда про героїчне минуле рідного краю, коли козаки на чолі з отаманом Іваном Підковою боролися з турецькими загарбниками. Тема Історична поема Жанр Ліро - епос Літературний рід Росія, місто Санкт- Петербург Місце створення 1839 рік Дата написання Паспорт твору

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Картина Т.Г.Шевченка “ Гамалія ”

Номер слайду 13

Пам’ятник Іванові Підкові в Каневі ВасильГалушківський згадував, що Шевченко, піднявшись на Чернечу гору ,сказав :«Тут був козацький цвинтар, тут похований Іван Підкова. Нехай мене тут і поховають»

Номер слайду 14

Пам’ятник Іванові Підкові у Львові

Номер слайду 15

Наші сучасники продовжують славні традиції козаків

ppt
Додав(-ла)
Шаловило Олена
Додано
18 липня 2023
Переглядів
275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку