Презентація " Таємничий код української вишивки"

Про матеріал
У презентації зібрано матеріали про давні традиції та прикмети пов'язані з вишивкою хрестиком, значення візерунків, відображення процесу вишивання у піснях та віршах, особливості вишивки різних областей України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Таємничий код. Української вишивки. ПРО ВИКОНАВЦЯЧернівці 2017

Номер слайду 2

Мета заходу: Навчитись розгадувати та відтворювати таємні коди української вишивки. Розвивати професійні навички, увагу, охайність та формувати навички само - та взаємоконтролю. Виховувати почуття любові до своєї країни, своїх традицій, своєї історії.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Зміст 30-40 вишиванок на всі випадки життя (сватання, весілля, вагітність, роди,і т.п ) було у бідних дівчат. У багатих – більше 100.

Номер слайду 5

Зміст Вишиванка у дитини з’являлась в 3 роки, її шили з крижми. До цього часу малюка вдягали в сорочечки пошиті з маминих сорочок.

Номер слайду 6

Зміст На Гуцульщині досі жива традиція, за якою кожного року до Паски мама повинна всім членам сім’ї вишити по сорочці.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

:

Номер слайду 12

: «Вишиванка»З вечора тривожного аж до ранку. Вишивала дівчина вишиванку. Вишивала дівчина, вишивала,Чорну та червоную нитку клала. Ой, та чорна ниточка — розставання,А червона ниточка — то кохання. Тому чорна ниточка часто рвалась,А червона ниточка легко слалась. Встану я в неділеньку спозаранку,Подарую милому вишиванку. Сердся мій соколику чи не сердся,Будеш ти носить її коло серця. На війноньку лютую проводжала,Сорочечку вишиту одягала. Оберігом будь йому на полі бою. Захисти від куль його та неволі. З вечора тривожного аж до ранку. Вишивала дівчина вишиванку. Вишивала дівчина, вишивала,В тую вишиваночку душу вклала.

Номер слайду 13

Прикмети та звичаї під час вишивання. Перш ніж почати вишивати сорочку, жінка повинна попоститись, помолитись і обов’язково помити руки, знявши таким чином негативну енергетику з пальців. Перші стібки виконують в четвер зранку – це енергетичний пік тижня. Під час роботи моляться, думають тільки про хороше, мріють про щасливу долю. З поганим самопочуттям і сумними думками за вишивання сідати не варто. Дрібні огріхи не випорюють, щоб не внести хаосу в долю. Життя не йде по шаблону. Як не можна наново пережити вчорашній день, так і не варто переробляти роботу, а треба йти далі, тому нічого страшного, якщо десь орнамент піде трохи не так. Обидва боки повинні бути вишиті однаково чисто. Видимий бік символізує наші діяння, а зворотній думки і бажання. Обидві сторони повинні бути в гармонії між собою, в цьому полягає сенс буття. Найдієвіші обереги – вишиті вночі у повні. Місяць – жіноча планета, і коли він у повні, енергетика і інтуїція жінки особливо сильна.«Щасливі» голки купують у понеділок. До речі, вважається, що саме голка передає вишиванці більшу частину енергетики людини. А «обов’язок» нитки запам’ятовувати її. Якщо жінка не вміє вишивати, сорочку можна замовити в майстрині вишивальниці, але перед цим обов’язково зустрітись, поспілкуватись, обмінятись енергією. Замовляти оберіг тільки в тієї людини, яка сподобалась. В дні церковних свят не вишивають. Розробила Долід Надія

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Пропоную використати цей шрифт: Arnold Bocklin. C Initials :

Номер слайду 17

Коло. Відомо, що найбільш древніми є прості геометричні орнаменти. Коло є одним із початкових. Як символ сонця воно походить із язичницької релігії, де означає божественну, життєдайну енергію. Коло це також безперервність буття і вічність. Загалом цей символ, що може зображатись у багатьох варіаціях, має чи не найбільше різноманітних значень. Круг із крапкою всередині є центром світобудови, в українській символіці – це також символ сонця. Круг як символ божественної чистоти для нас – це вінок нареченої. Коло як сонце із променями, що виходять на зовні, дарує силу та енергію. Водночас промені, обернуті всередину – навпаки забирають енергію, таке коло може символізувати пустоту."Чистий" символ кола нечасто можна зустріти саме у вишивці (більше на дерев`яних виробах чи у писанках), та він завжди присутній у поєднанні з іншими фігурами, як елемент складнішого візерунку. Круг можна розпізнати у Дереві життя, зокрема на весільних рушниках.

Номер слайду 18

Трикутник. У давніх віруваннях це символ вузької брами, що веде до вічного життя. Символ єдності трьох світів: земного або явного, підземного або невидимого, небесного або духовного. Це три стихії — вода, вогонь та повітря. Три рівні буття, тривимірність світу, Свята Трійця у пізнішій християнській релігії – про значення числа 3, яке відображає трикутник, нам відомо багато. Символ трикутника здавна асоціюється зі стихією Вогню. Деякі дослідники вважають сучасною варіацією трикутника знак тризуб. Трикутники, що доторкаються вершинами один до одного, нагадуючи "пісочний годинник", символізують Світ та Антисвіт. А місце їх дотику є своєрідним місцем переходу із одного світу до іншого. Інколи між трикутниками зображають лінію, що зветься "Кільцем Великого Світіння", яка символізує дзеркало, де один світ віддзеркалюється в іншому і навпаки.

Номер слайду 19

Ромби Земля - символ плодючості, щедро засіяної землі, зображений у вигляді ромбів. Ці знаки, що дійшли до нас з глибокої минувшини - Сонце, Вода і Земля - складають життєдайну трійцю. Вони є неподільними в орнаментах української вишивки.

Номер слайду 20

Квадрат. Ця фігура є однією із центральних в орнаментах багатьох культур. Вона символізує досконалість, гармонію, порядок. Перехрещений квадрат, який часто вишивають зокрема на чоловічих сорочках, означає "земне поле". Квадрат в українській традиції є одним із символів землі. Ідея цієї фігури – у розмежуванні простору, виділенні якоїсь частини (поля). Духовно квадрат символізує Матерію, як коло – символ досконалості – дух. Тобто, квадрат протилежний до кола. Квадрат – знак особливого числа 4, яке українці розуміли як символ першоелементів. Це чотири точки земної кулі: сторони світу; пори року; життєві цикли; частини доби…Квадрати на вишивках можна зустріти розташованими у ряд в стрічкових композиціях, також як частини складніших елементів.

Номер слайду 21

Хрест. Хрест (зокрема різні його модифікації) – один із найпоширеніших знаків у світовій культурі загалом. Він багатогранний і невичерпний та, на відміну від кола і квадрата, символізує ідею центричності, а не розмежування простору. Цікаво, що прямий хрест – це символ Сонця, Творця, чоловічого начала. Косий хрест – уособлення жіночого начала, Місяця. Накладання цих двох фігур дає подвійний хрест, або 8-променеву зірку – символ об`єднання двох начал. Відомо, що ще у дохристиянські часи хрест служив оберегом від злих духів. Перехрещення двох ліній символізувало зустріч Земного з Небесним. Хрест означає також гармонію чотирьох стихій: вогню, води, землі і повітря. Хрест у колі – астрологічний символ Землі.

Номер слайду 22

Сварга, сонцеворот. Відомий під назвою свастика – це той самий хрест, але у русі. Символ сонячного культу, в магічну силу якого вірили усі древні народи. В давніх українців він асоціювався із силою домашнього вогнища, родинним щастям. Сварга може бути ліво- та правосторонньою. Лише остання означає рух за сонцем. Сварга, повернута проти годинникової стрілки, вважалася символом оберегового духовного полум'я, а за годинниковою стрілкою – символом родинного вогнища. Досить частим в українському вишитті є мотив так званої повної сварги (накладання лівооберненої свастики на правообернену). В народі його ще називають круторіжки. Це символ гармонії, створений двома врівноважуючими потоками. В українській вишивці він відомий ще як "колядник", знак єднання із мудрістю предків. Сварга – давній, енергетично дуже сильний знак.

Номер слайду 23

Повна рожа Рожечка , або восьмипроменева зірка утворюється накладанням прямого хреста (символ чоловічого начала, Сонця) і косого хреста (символ жіночого начала, Місяця). Поєднання цих двох сутностей закономірно дає життя усьому. Повну рожу називають також Зіркою Матері. Саме такий символ ми часто бачимо на іконах Богородиці. Восьмикутна зірка – один із найпопулярніших геометричних мотивів в українській вишивці. 8 – невипадкове число. Біофізики кажуть, що саме така зірка – октаедрон – зображає модель побудови енергетичного поля довкола будь-якого живого організму. Людська зигота після поділу має саме 8 клітин, 8 енергетичних потоків, які надалі формують фізичну і духовну основу ембріона.

Номер слайду 24

Кривий танець. Знак, який ще називають безконечником , хвилею або меандром. Остання назва грецька і походить від місцевої ріки Меандр. Та вченими доведено використання цього символу на території України ще 20 тис. років тому. В давній українській символіці його більш м`які вигини асоціюють з водою, гармонійним плином життя. Він утворює "вічний" безконечний орнамент, який снується, наче нитка долі, але завжди повертається до Першоджерела. Він зображає життєвий шлях і водночас є символом вічного буття. Називаючи такий орнамент кривим танком, його пов`язують із обрядовим танцем, який українські дівчата традиційно виконували навесні, заряджаючи своїми рухами землю.

Номер слайду 25

Берегиня – дорогий нам символ, поширений по всій Україні. Вона і життєтворча Мати-природа, і жінка-Мати, яка дарує світові сина. Її створив народ такою загадковою, багатоликою та могутньою, що тримає в собі материнську силу жінки. Вона сама Мати-природа, яка несе в світи і суть творення, і суть захисту, а через це – вічне оновлення та гармонію життя.

Номер слайду 26

Світове дерево. Його ще називають Деревом життя. Цей символ зустрічається у мистецтві тих народів, модель світобудови яких містить три складових: підземне царство, земний світ і небесне царство. Дерево зображає: корінням – минуле, стовбуром – сучасне, кроною – майбутнє. В українській вишивці цей символ можна впізнати не лише у розгалуженому дереві (яке є як симетричним так і асиметричним), а й у колоску, снопі, гілці, навіть виноградній лозі. У ньому водночас закладено істину єднання трьох світів та образ роду, продовження життя. Узори зі Світовим деревом найбільше пасували великим вишитим рушникам. Розмірами у 3-4 метри, вони прикрашали оселі та храми.

Номер слайду 27

Квітка лілії – то символ дівочих чарів, чистоти та цноти. Вишита квітка лілії допоможе розгадати таємницю цих чарів. Лілія є жіночім символом.

Номер слайду 28

Калина — калину пов'язували з народженням Всесвіту, вогняної трійці: Сонця, Місяця та Зірки. Тому назву вона отримала від давньої назви Сонця – Коло. А оскільки плоди калини червоні, вони символізують кров та безсмертний рід. Саме тому весільні рушники, дівочі і навіть чоловічі сорочки прикрашають гронами калини.

Номер слайду 29

Дуб – священне дерево, яке уособлювало Перуна, бога блискавки та грому, чоловічої енергії, розвитку, життя. Тому парубки і молоді чоловіки завжди мали при собі чарівний оберег живильної сили свого роду.

Номер слайду 30

Виноград. Символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім’ї. Сад-виноград – це життєва нива, на якій чоловік є сіячем, а жінка має обов’язок ростити і плекати дерево їхнього роду.

Номер слайду 31

Листя і плоди хмелю можна віднести до молодіжної символіки. Крім центральної України, візерунок поширений на Поділлі. Хмель несе в собі знак розвитку, буяння та кохання. Хмель – це весільна символіка.

Номер слайду 32

Птахи. В залежності від нагоди, з приводу якого був вишитий рушник, різні птахи виспівують відповідний зміст. Так соловейко і зозуля, вишиті найчастіше на дівочих рушниках, сидять на гілці калини і немов співають: “Соловейко щебече, собі пару кличе”, а про вишиту зозулю співають: “до осені дівці да гулять, гулять”. На весільних рушниках дуже часто розсідають пави жар-птиці, які несуть в собі сонячну енергію, і тому символізують теплоту сімейного життя. Вишиті на рушниках соколи, голуби і півні, звернені один до одного голівками з ягідкою калини в дзьобику, зображені в основі дерева - знаку нової сім’ї – символізують шлюбну пару. Серед мотивів птахів є і вірна супутниця людської оселі ластівка, яка завжди приносить добру вістку

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

: «Мамина сорочка»Проводжала сина у дорогуІ молилась щиросердно богу.І казала: « Де б не був, синочку,Бережи матусину сорочку!»Гаптувала в пору злив і грому,Щоб здоровим повернувсь додому. Вишивала,укладала чари,Щоб в полон не брали яничари. Малювала галки та зозулі,Щоб летіли мимо вражі кулі. Вишивала день і ніч по краплі,Лиш би тіла не рубали шаблі. Дарувала сонця щирі зблиски,Щоб покласти внука до колиски. Щоб вернувсь до рідного порога –Вишивала і просила Бога:« Отче Боже і Святая мати,Хай синочок вернеться до хати!» Через роки син прийшов додому,Наче сонце вишиття на ньому. Поклонивсь, припавши на коліна,Та промовив тихо: «Мамо, рідна!Не оця б з молитвами сорочка,--Не було б ні внука ні синочка!» 

Номер слайду 36

5 причин носити українську вишиванку 1. Вишиванка – це зручний і безпечний одяг. Звичайно, це насамперед стосується лляних сорочок. Недарма ж наші предки носили лише одяг з льону – максимально зручний та комфортний як для дорослих , так і для дітей. Льон добре пропускає вологу, нейтралізує неприємні запахи, не токсичний, гіпоалергенний, та й що там говорити – він неймовірно приємний для тіла! Кращою одягу для вашого малюка, ніж дитячі вишиванки з льону, просто не знайти.2. Вишиванки – універсальний одяг. Вони ідеально поєднуються як з джинсами, так і з діловими костюмами. Вам не доведеться довго думати, з чим же носити вишиту сорочку. Вона стане чудовим доповненням практично до будь-якого повсякденного образу, гармонійно поєднуючись зі штанами, джинсами, шортами і спідницями різних фасонів. А що вже говорити про те, як чоловічі вишиванки виглядають поряд з брючним костюмом – елегантно і стримано, але в той же час яскраво і оригінально.3. Вишиванка – це носій традицій і ілюстрація патріотизму. Зарубіжні ЗМІ останнім часом часто іронізують з приводу того, що, мовляв, українці стали масово носити вишиванки і співати патріотичні пісні, проявляючи тим самим свою громадянську позицію. А ми відповімо: чому б і ні? Здавна вишиванка вважається символом і гордістю української культури. Вона зберігає в собі моменти історії, передає традиції наших предків, уособлює дух нації. У жодного народу світу немає подібного одягу: такий колоритний і ” національний” з одного боку, і такий сучасний з іншого.4. Вишита сорочка – потужний оберіг. Як би скептично ви не ставилися до різної магії і забобонів, але факт залишається фактом – з давніх часів і до наших днів налічується чимало випадків, коли сорочка, вишита дбайливими маминими руками, не раз рятувала від нещасть і постійно повертала до рідного порогу. Наші предки вірили в силу вишитих візерунків і вважали вишиванку надійним оберегом від бід і неприємностей. Кожен візерунок на сорочці виконує свою функцію і несе певний сенс.5. Вишиванка – це модно. Джим Моррісон і The Doors Багато світових дизайнерів, таких як Валентино, Дольче Габбана, Ніна Річі, Елі Сааб та багато інших, прикрашають свій одяг вишивкою, в тому числі й українськими орнаментами і візерунками. Вишивка на одязі виглядає дуже ніжно і романтично, здатна освіжити будь-який, навіть сумний комплект. Ось чому вишиванка є такою популярною – це стильний одяг для людей, які знаються на моді.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. сонячна наталія
    Дуже цікаво! Відмінная презентація! Глубокий зміст! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. сонячна наталія
    Дуже цікаво! Відмінная презентація! Глубокий зміст! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 листопада 2019
Переглядів
5924
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку