Презентація "Тахікардія"

Про матеріал
Тахікардія – вид аритмії, характеризується частотою серцевих скорочень більш 90 ударів в хвилину. Варіантом норми тахікардія вважається при збільшенні фізичного або емоційного навантаження. Патологічна тахікардія – наслідок захворювань серцево-судинної або інших систем. Проявляється відчуттям серцебиття, пульсацією судин шиї, занепокоєнням, запамороченням, непритомністю. Може призвести до розвитку гострої серцевої недостатності, інфаркту міокарда, ІХС, зупинки серця.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тахікардія

Номер слайду 2

Тахікардія – це прискорене серцебиття. У нормі, серце дорослої людини в спокої б’ється з частотою від 60 до 90 ударів в хвилину. Для дітей цей показник дещо вищий і сильно залежить від віку. Тахікардія – це збільшення частоти серцевих скорочень вище 90 в хвилину. Приступ тахікардії – це раптове збільшення частоти скорочень серця вище 90 ударів в хвилину, яке виникає в результаті різних причин. Збільшене серцебиття виникає у здорової людини при певних обставинах, а може бути проявом різних захворювань серця або свідчити про Екстракардіальні патології.

Номер слайду 3

Основні причини. Фізіологічне збільшення частоти серцевих скорочень виникає у будь-якої людини при хвилюванні, стресі, фізичному навантаженні, інтенсивній роботі, занятті спортом або при статевих актах. Так само це може бути компенсаторна реакція на недолік кисню, наприклад в задушливому приміщенні, або в гірській місцевості. Приступ тахікардії може виникнути в результаті прийому деяких ліків, кави, алкоголю, так само він виникає при різкій зміні положення тіла, наприклад, якщо різко встати з ліжка вранці. Всі ці ситуації провокують підвищення вироблення залозами гормону адреналіну, який впливає на провідну систему серця. Після усунення діючого фактора, частота серцебиття, як правило, повертається в норму. Патологічне збільшення частоти серцевих скорочень є одним із симптомів різних захворювань. Іноді воно є симптомом різних захворювань серця: ішемічна хвороба, пороки серця, гіпертонічна хвороба, запалення стінок серця (міокардит, ендокардит, перикардит), порушення в роботі провідної системи, в результаті яких може виникнути пароксизмальнатахікардія з неправильним ритмом або синусова тахікардія.

Номер слайду 4

Відчуття хворого при приступі тахікардіївласне відчуття прискореної роботи серця,може реєструватися нерітмічний пульс;тягнуть болі за грудиною і в лівій половині грудей,відчуття нестачі повітря,слабкість,запаморочення,порушення сну. У важких випадках, особливо при пароксизмальній тахікардії, можливі непритомність, напади стенокардії аж до розвитку гострого інфаркту міокарда.

Номер слайду 5

Перша допомога. Якщо вас наздогнав напад тахікардії, і частота пульсу прискорилась більше ніж 120 ударів за хвилину, то зробіть наступне: Викличте швидку, особливо якщо тахікардія трапилась не вперше;Дихайте глибше − послабте краватку, комір, відкрийте вікна;Заспокойтесь і прийміть по можливості горизонтальне положення, продовжуйте глибоко і рівно дихати;Якщо є можливість, умийте обличчя холодною водою. Або на пару секунд опустіть обличчя в таз з дуже холодною водою, і тоді пульс почне заспокоюватися. Спробуйте натиснути на очні яблука до відчуття болю. Існує такий рефлекс Даніні-Ашнера, що допомагає уповільнити частоту серцебиття при натисканні на очні яблука. Однак, якщо ви носите контактні лінзи, то обов’язково зніміть їх перед натисканням.

Номер слайду 6

Лікувальна гімнастика. В сидячому положенні розслабити тіло, руки на колінах. Руки до плечей, лікті розвести в сторони – вдих, опустити руки на коліна – видих. Перекочування з п’ят на носок, ноги розведені в сторони, одночасно зжимання пальців рук в кулаки. Руки вперед, вверх – вдих, через сторони вниз – видих.

Номер слайду 7

Руки в сторони – вдих, руки на коліна, тулуб вниз – видих. Ковзання ніг по підлозі не відриваючи п’ят. На стільці, руки на пояс, на видих розслабити тулуб, плечі вперед, на вдих – випрямитися, розвести лікті і плечі. Спокійне дихання 2 – 3 хвилини.

Номер слайду 8

Лікувальна дихальна гімнастикапісля глибокого вдиху, потрібно затримати повітря й натужиться, проштовхуючи його убік діафрагми й надуваючи живіт, занадто довго затримувати подих не можна, тому що це може спровокувати підвищення тиску;глибоко дихати — вдих і повільний видих, який повинен тривати в три рази довше вдиху, дихати десять хвилин

pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
1003
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку