Презентація. "Тактична підготовка. Інженерні загородження. Їх види, способи встановлення та подолання.

Про матеріал
В презентації описано роль та призначення інженерних загороджень, їх класифікація залежно від тактичного призначення та способу впливу на противника. Представлені способи та засоби встановлення інженерних загороджень та способи і засоби їх подолання. Також представлена загальна класифікація інженерних мін. Для кращого сприймання учнями текстовий опис матеріалу доповнений схемами, таблицями, малюнками та світлинами. Презентацію можна використовувати як під час уроків, так і для самостійного опрацювання матеріалу здобувачами освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: Тактична підготовка. Тема: ІНЖЕНЕРНІ ЗАГОРОДЖЕННЯ Роль та призначення інженерних загороджень Види інженерних загороджень: за тактичним призначеннямза характером впливу на противника Способи та засоби подолання інженерних загороджень4. Класифікація інженерних мін

Номер слайду 2

Інженерні загородження застосовуються у всіх видах бойових дій, влаштовують їх за рішенням командира в поєднанні з природними перешкодами, та тісному зв'язку з картою вогню та діями військ. Створюють такі загородження перед позиціями військ та за напрямками, ними прикривають рубежі, проміжки між позиціями, фланги, пункти управління та інші тактичні й стратегічні об’єкти. Вони повинні бути несподіваними для противника, стійкими до впливу вогневих та технічних засобів і не заважати маневрам військ.Інженерними загородженнями називаються інженерні засоби, споруди та руїни, встановлені та облаштовані на місцевості.Інженерні загородження призначені для:стримування просування противника;ускладнення його маневру;нанесення йому втрат живої сили та техніки;створення найбільш сприятливих умов військам для ураження противника всіма видами озброєння.

Номер слайду 3

ІНЖЕНЕРНІ ЗАГОРОДЖЕННЯ ПОДІЛЯЮТЬСЯ: за призначеннямпротидесантніпротитанковіпротипіхотніпротитранспортні

Номер слайду 4

ІНЖЕНЕРНІ ЗАГОРОДЖЕННЯ ПОДІЛЯЮТЬСЯ: протипіхотніпротипіхотні мінні поля, поодинокі міни та фугаси, міни-сюрпризи- земляні вали, рови, вовчі ями (заглиблення в землі у вигляді усіченого конусу) - засіки, завали, - дротяні огорожі, сітки-спіралі, дріт внакид, малопомітна перешкода - рогатки, їжаки, сільця, петлі - перешкоди, що електризуються - водні, вогневі вали та ін.

Номер слайду 5

ІНЖЕНЕРНІ ЗАГОРОДЖЕННЯ ПОДІЛЯЮТЬСЯ: протитанкові- протитанкові мінні поля, окремі міни, фугаси - ескарпи, контрескарпи, протитанкові рови, воронки в ґрунті - залізобетонні, дерев’яні та металеві надовби - завали у лісі, горах та населених пунктах - бар'єри, металеві їжаки, пастки - снігові вали, смуги заледеніння на гірських схилах - затоплення місцевості, ополонки (майни) на річках та водоймах - пожежі, що перешкоджають руху військ

Номер слайду 6

ІНЖЕНЕРНІ ЗАГОРОДЖЕННЯ ПОДІЛЯЮТЬСЯ: протидесантні- протитанкові, протипіхотні та протидесантні (плаваючі, донні) міни вали, ями, стовпи, канави - дротяні мережі, їжаки, рогатки- бетонні тетраедри;- збірні залізобетонні рогатки;- металеві або залізобетонні їжаки;Їх зазвичай встановлюють вздовж берега та у воді з використанням плаваючих засобів.

Номер слайду 7

ІНЖЕНЕРНІ ЗАГОРОДЖЕННЯ ПОДІЛЯЮТЬСЯ: протитранспортні- протитранспортні міни - спеціальні міни та фугаси, застосовані для руйнування дорожнього полотна та залізниць, мостів, тунелів та дорожніх споруд- перекопування доріг, облаштування завалів, барикад, - надовби, їжаки, рогатки, «часник», воронки на дорогах та інші перешкоди

Номер слайду 8

За характером дії на противника інженерні загородження розрізняють. МІННО-ВИБУХОВІНЕВИБУХОВІКОМБІНОВАНІдротові загородженнякомбінації мінно-вибухових, невибухових та їх видівводні елекризовані (електросигналізаційні) мінні поля, групи мін, поодинокі міни із застосуванням будівельних матеріалів та засобів: бетону, деревини, заліза, каменю, тощо. Земляні, снігові, крижані Із застосуванням місцевих умов та природніх засобів:засіки, лісові та гірські завали руйнування, барикади, тощо

Номер слайду 9

Протитанкові надовби — пірамідальні бетоні конструкції фортифікаційного типу чи вриті в землю рядами гранітні глиби. Призначені для ускладнення роботи танкових підрозділів противника. Більш малі протитанкові надовби повинні пошкоджувати днище танка і можуть бути замасковані. Крупні протитанкові надовби повинні своїми розмірами ускладнювати розчистку проходів. Часто використовуються спільно з мінними полями і дротяними загородженнями. ПРОТИТАНКОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯ

Номер слайду 10

Протитанкові надовби. ПРОТИТАНКОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯ

Номер слайду 11

ПРОТИТАНКОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯЗасіка - оборонне загородження у лісовій місцевості. Одне з самих серйозних і найбільш важко-знешкоджуємих перешкод. Будується з дерев діаметром не менше 15 см, повалених рядами чи хрест-навхрест вершинами в сторону противника. Робиться дуже скоро. Завали в лісі влаштовуються глибиною не менше 30 м на узліссях, галявинах і дорогах з дерев діаметром не менше 20 см з відстанями між ними не більше 6 м. Стовбури дерев кріплять до пнів, висота яких повинна бути 60 - 120 см, дротом. Завали в гopax влаштовуються на гірських дорогах, в щелинах, каньйонах обваленням гірських порід вибуховим способом або засобами механізації. Завали в населених пунктах влаштовуються на вулицях в проміжках між будівлями з використанням зруйнованих будівель.

Номер слайду 12

ПРОТИТАНКОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯЗасіки та лісові завали Завали в населених пунктах та горах

Номер слайду 13

ПРОТИТАНКОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯПротитанковий ров – виривається на рівній місцевості або на схилах до 15% з використанням спеціальних машин або за допомогою подовженого заряду. Ескарпи – відривають на схилах, повернених до противника, з ухилом 15-45% Контрескарпи – відривають на схилах, повернених у бік своїх військ, з ухилом 15-45%Влаштовують дані перешкоди з використанням спеціальних машин або за допомогою подовженого заряду.

Номер слайду 14

ПРОТИТАНКОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯПротитанковий ров. Контрескарп. Ескарп+0,Ѕ+0,Soaвvcvмocти

Номер слайду 15

ПРОТИТАНКОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯБар'єри в лісі влаштовуються на дорогах, просіках і на ділянках рідкісного лісу з використанням колод, каміння, колючого дроту. Бар'єри в горах влаштовуються на гірських дорогах, в ущелинах і каньйонах використовуючи валуни та каміння. Барикади влаштовуються в населених пунктах на вулицях і в проміжках між будівлями з цегли, каменю, мішків з землею та інших місцевих матеріалів Їх скріплюють з міцними будівлями і огорожами. Протитанкові їжаки розміщують на дорогах, вулицях населених пунктів, на вузьких проїздах та просіках в два - чотири ряди в шахмат- ном порядку з відстанню між рядами 2 м. Їжаки скріплюють між собою балками або колодами за допомогою дроту та тросів.

Номер слайду 16

ПРОТИТАНКОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯ(постійні)Бар’єри в лісі та в горах. Протитанкові їжаки. Барикади

Номер слайду 17

Основні види протипіхотних інженерних загороджень. Колючий дріт – найбільш розповсюджений засіб для виготовлення протипіхотних дротових загороджень у вигляді дроту з розташованими на ньому гострими шипами. Використовується для створення недорогих загороджень, а також для покращення якостей тих, що вже існують.

Номер слайду 18

Основні види протипіхотних інженерних загороджень. Переносні дротяні загородження застосовують в основному для швидкого закриття проходів, зруйнованих ділянок загороджень, а також у випадках, коли зведення інших загороджень затрудне. Їх зазвичай виготовляють завчасно і в готовому вигляді доставляють до місця встановлення (мало- помітні дротові перешкоди (МДП), спіралі, рогатки та їжаки). Дротові cnіpaлі. Для виготовлення спіралі влаштовують шаблон діаметром близько 1 м, висотою 1,7 м з семи кілків, скріплених між собою у верхній частині обручем. Внизу в один з колів забивають скобу. Дротові рогатки. Три хрестовини з загострених на кінцях колків скріплюють про- дольной жердиною і обплітають колючим дротом. Рогатки скріплюють між собою дротом і закріплюють до землі кілками. Дротові їжаки. Три загострених 1,5-м кілка скріплюють посередині дротом і обплі- тають по кінцях колючим дротом. Єжаки скріплюють між собою і прикріплюють до землі кілками.

Номер слайду 19

ПРОТИПІХОТНІ ДРОТОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯ(переносні)Дротяні спіралі (спіраль «Бурно»)Дротяні рогатки. Дротяні їжаки. Малопомітна дротова перешкода (МДП)

Номер слайду 20

Основні види протипіхотних інженерних загороджень. До постійних загороджень відносяться дротяні мережі на високих і низьких кілках, дротові огорожі, дріт внакид, сильця і ​​петлі, засіки в лісі, обплетення колючим дротом пнів, кущів та ін. Дротові огорожі влаштовуються з одного ряду кілків, обплетених п'ятьма нитками колючого дроту, посилених відтяжками з додатковими двома-трьома горизонтальними нитками наних. Дріт внакид застосовують при обмеженому часі, а також при відсутності кілків або неможливості їх забивання у грунт. Встановлюють в траві, на болотистих ділянках, лісосіках, в місцях, вкритих камінням і валунами. Дротові мережі на високих кілках влаштовуються з трьох - п'яти рядів кілків, забитих в шаховому порядку і обплетених колючим дротом. Дротові мережіна низьких кілках ( «спотикач») влаштовуються з декількох рядів кілків, забитих у грунт в шаховому порядку і обплетених колючим дротом..

Номер слайду 21

ПРОТИПІХОТНІ ДРОТОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯ(постійні)Дротяні огорожі Дріт внакид. Дротові мережі на низьких кілках«Спотикач»Дротові мережі на високих кілках

Номер слайду 22

ПРОТИДЕСАНТНІ ЗАГОРОДЖЕННЯНімецькі загородження на нормандському узбережжі, 1944 р. Протидесантні загородження складаються із протидесантних, протитанкових мін, протипіхотних вибухових пристроїв (мін), мінних полів, груп мін, бетонних і металевих їжаків, надовбів, тетраедрів, які встановлені в місцях можливої висадки противником десанту на узбережжі моря на глибині до 5 м і безпосередньо на березі.

Номер слайду 23

МІННО-ВИБУХОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯ Мінні поля класифікуються. За призначенням: ПротипіхотніПротитанковіКомбіновані (змішані)ПротидесантніХибніЗа способом встановлення: Вручну. Механічним способом (наземними, повітряними засобами)Дистанційне мінування (артилерійське, авіаційне, переносний комплект мінування ПКМ)Поодинокі міни Групи мін Мінні поля. Мінним полем (МП) називається ділянка місцевості (акваторії), на якій у певному порядку або безсистемно встановлено міни (вибухові пристрої).

Номер слайду 24

МІННО-ВИБУХОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯСистеми механічного мінування. Причіпний мінний загороджувач ПМЗ-4 Гусеничний мінний загороджувач ГМЗ-3 Гелікоптер обладнані комплектамирозкладки мін (ВМР-2).

Номер слайду 25

МІННО-ВИБУХОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯЗасоби дистанційного мінування мінування. Засоби авіаційного мінування. Засоби артелерійськго мінування

Номер слайду 26

МІННО-ВИБУХОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯПКМ-1 є найпростішим загальновійськовим засобом дистанційного встановлення протитанкових і протипіхотних мінних полів. Тактико-технічні характеристики: Маса комплекту - 2,6 кг;Час підготовки - до 5 хв.;Дальність мінування - 30-35 м. Комплект складається з:- пускового верстата,- підривної машинки ПМ-4, - 2 котушок з кабелем (2x50м);- сумки для перенесення комплекту. Перевагами системи мінування ПКМ-1 є :- її простота та мобільність; - можливість мінувати, не виходячи з траншеї; - встановлення мінних полів раптово для противника, у потрібному місці й у потрібний час.

Номер слайду 27

МІННО-ВИБУХОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯУніфіковані мінні касети для дистанційного мінування ПКМ-1 Касета КСФ-1 містить 72 протипіхотні фугасні міни типу ПФМ-1. Касета КСФ-1 С містить 64 протипіхотні фугасні міни ПФМ-1 С. (відміна ПФМ-1 С від ПФМ-1 полягає в тому, що перша оснащена механізмом самоліквідації.)Касета КСО-1 містить 8 протипіхотних осколкових мін ПОМ-1 натяжної дії Касета КПОМ-2 споряджена 4 осколковими мінами ПОМ-2 натяжної дії

Номер слайду 28

МІННО-ВИБУХОВІ ЗАГОРОДЖЕННЯСхема встановлення протитанкового мінного поля стройовим розрахунком

Номер слайду 29

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання невибухових загороджень Противотанкові рви, ескарпи та контрескарпи БМП і БТР долають по мостах або переходах. Переходи влаштовують за допомогою танків, шляхопрокладачів (бульдозерів), інженерних машин роззогородження шляхом засипання грунтом або підривним способом. Проходи в надовбах здійснюються шляхом підриву зосереджених зарядів. Для подолання бар'єрів в лісі та горах, барикад та завалів в них проробляють проходи підриванням й розтягуванням колод, каміння. Уламки балок, камені й грунт згортають бульдозерами та іншою інженерною технікою в боки від осі проходу.

Номер слайду 30

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання невибухових загороджень Проходи в дротяних загородженнях проробляються танками (за винятком малопомітних загороджень), вибуховим способом (подовжиним зарядом) або вручну за допомогою ножиць та шанцевого інструменту. Дротяні загородження також долають влаштувавши переходи шляхом накидання на дріт матів з гілок та соломи, досок, жердин, драбин, тощо. В малопомітних загородженнях та переносних дротяних загородженнях проходи пророблюють розтягуванням окремих ланок загороджень за допомогою кішок і гаків, що прикріплюються тросами до танків, тягачів і т.д.

Номер слайду 31

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання невибухових загороджень

Номер слайду 32

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання мінно-вибухових загороджень Мінні загородження, в тому числі встановлені системами дистанційного мінування, наступаючі війська обходять, а при неможливості обходу долають їх за допомогою штатних засобів тралення або по пророблених, за допомогою подовжених зарядів утановок розмінування, проходах. Ширина колійних проходів повинна становити не менше 1,1м кожна колія та проміжок між коліями близько 1,5м. Установками розмінування створюють тропи від 0,4м до 1м для пішого переходу особового складу в колону по одному. Та проходи від 4 до 8 м для проходу техніки.

Номер слайду 33

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Для пророблення проходів в мінних полях противника застосовуються:а) засоби розмінування: ЗРП-2 – заряд розмінування піхотний;УР-77 - установка розмінування;УР-83 П - установка розмінування переносна; б) комплекти розмінування КР-І, КР-О; в) мінні колійні трали: КМТ-5, 7 - котковий мінний трал для танку; КМТ-6, 8 - колійний мінний трал для танку; КМТ-10 - колійний мінний трал для БМП

Номер слайду 34

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання мінно-вибухових загороджень за допомогою установок розмінування УР-77 та УР-83 Установки розмінування призначені для прокладання проходів в мінних полях вибуховим способом. Установки розмінування УР-77 та УР-83 являють собою електро-пускове обладнання подовженого заряду з комплектом запчастин, інструменту та приладдя. Пророблення проходу проводиться шляхом подачі (пуску) подовженого заряду через мінне поле. Рухаючись заднім ходом (УР -77), підтягує заряд на мінне поле та здійснює його підрив. (УР-83 налаштовується для точного укладання заряду на мінне поле під час запуску). Остаточна перевірка проходу і його позначення проводиться саперним відділенням. Заряди знищують протитанкові протиднищеві та протигусінічні міни пророблюючи прохід до 6 м, а протипіхотні фугасні міни та міни натискної дії – забезпечуючі прохід до 12 м.

Номер слайду 35

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання мінно-вибухових загороджень. Установки розмінування. УР 77 УР 83

Номер слайду 36

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання мінно-вибухових загороджень за допомогою заряда розмінування ЗРП 2 «Тропа» Заряд розмінування ЗРП 2 «Тропа» призначений для прокладання вузьких проходів в протипіхотних мінних полях вибуховим способом. Основними комплектуючими заряду є детонуючий кабель у рюкзаку, гальмівний шнур у футлярі, пусковий станок з приладдям та підривна машинка. Після певної підготовки заряду до роботи здійснюється пуск під час якого реактивний движок вилітає зі станка і розмотує за собою детонуючий кабель та гальмівний шнур. Після падіння кабелю на грунт вмикається таймер і через 13-22 сек відбувається підрив детонуючого кабелю, тому у оператора є 13 сек. для того, щоб підтягнути за гальмівний трос кабель до краю мінного поля. Після підриву утворюється прохід шириною 0,4 м, який потребує доопрацювання на предмет дротів розтяжок осколкових мін.

Номер слайду 37

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання мінно-вибухових загороджень. Заряд розмінування піхотний ЗРП 2{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}ЗРП 2 УР 77 УР 83 Вага, кг3415500360 Дальність подачі заряду, м140-160200-500400-460 Довжина проходу, м54-6090114 Ширина проходу, м0,4-0,6 Не менше 66

Номер слайду 38

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання мінно-вибухових загороджень. Котковий та колійний мінні трали

Номер слайду 39

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання мінно-вибухових загороджень Для влаштування проходу вручну призначають відділення із засобами пошуку (комплектами розмінування КР-І, КР-О, міношукачами, приладдям для знешкодження (знищення) мін і позначення проходу). Виявленні міни або витягають і видаляють за межі проходу, або позначають з метою подальшого їх стаскування кішками чи знищення накладними зарядамі. Комплектами розмінування КР-І (інженерний), КР-О (загальновійськовий) призначений для виявлення, позначення і зняття протитанкових, протипіхотних мін та мін-пасток.

Номер слайду 40

Основні способи та засоби подолання мінно-вибухових загороджень. Комплект розмінування КР-ІЧорно-біла стрічка100м для обмеження кордонів перевіреної смуги (проходу) Чотирилапа кішка призначена для:- стаскування з місця виявлених мін- пошук та знищення мін натяжної дії- зрушення з місця замінованих предметів. Довжина шнура - 30 м. Розбірний щуп для пошуку мін в землі та снігуна глибині до 15 см. Ножиці дляперекусування колючого дроту. Покажчики виявлених мін

Номер слайду 41

Основні способи та засоби подолання інженерних загороджень. Подолання мінно-вибухових загороджень Міношукачі призначені для виявлення протитанкових мін з металевими корпусами, встановленими в грунті на глибині до 40 см, у воді - до 1.2 м; мін з дерев'яними, тканинними і пластиковими корпусами з металевими детонаторами, встановленими в грунті на глибині до 12 см і протипіхотних фугасних мін з металевими детонаторами - до 8 см.

Номер слайду 42

Основні критерії розрізнення інженерних мін. Єдиної загальнозатвердженої стандартизованої системи класифікації інженерних мін не існує, але існують декілька критеріїв за якими міни розподіляють на групи (типи):за тактичним призначеннямза способом ураженняза принципом спрацювання датчика ціліза формою, направленістю та розмірами зони ураженняза способом встановленняза ступенем керованостіза типом вибухової речовиниза можливістю зняття та знешкодження за наявністю системи самоліквідаціїза часом встановлення на бойовий взвод

Номер слайду 43

Основні типи інженерних мін. Міна (інженерна) – це засіб, встановлений на місцевості (на землі, під землею, над землею, у воді або іншій поверхні) і призначений під час вибуху викликаного присутністю, близкістю або безпосереднім впливом людини, техніки нанести ушкоджень (руйнування, знищення, пошкодження, поранення, вбивство) живій силі, бойовим та транспортним засобам, системам озброєння, забезпечення та спорудам. за тактичним призначенням міни рзрізняють : Протитанкові (ПТМ) - призначені для знищення або виведення з ладу танків та інших броньованих машин противника. Враження людей та інших бойових засобів не входить в коло завдань даного типу мін, а є побічним, випадковим результатом. Протипіхотні (ППМ) - призначені для знищення або виведення з ладу особового складу противника. Як правило, ці міни нездатні заподіяти істотної шкоди танкам, бронемашинам та автомобілям, але можуть пошкодити колесо автомобіля, обшивку, радіатор.спеціальні.

Номер слайду 44

Спеціальні міни. В свою чергу спецільні міни пділяються:протитранспортні – (автодорожні, залізничні, противертольотні, аеродромні);протидесантні – для виведення зі строю плавзасобів (донні, водні, плаваючі); об`єктові – для руйнування будь яких споруд, об’єктів;сигнальні – для подачі сигналу (димові, світлові, звукові,комбіновані); пастки (сюрпризи) – крім ураження живої сили та техніки породжують у противника нервозність, страх, відбивають бажання скористатися трофейними предметами, приміщеннями, технікою, зброєю, зупиняють роботи по знешкодженню мін розмінуванню місцевості, об’єктів, тощо; особливі (підкрижані, протищупові, проти міношукачів, запалювальні, хімічні, біологічні) Протипіхотні та протитанкові міни повинен знати кожен військовослужбовець і вміти з ними працювати. Спеціальні ж міни це справа підготовлених спеціалістів – саперів.

Номер слайду 45

За способом ураження протитанкові міни розрізняютьпротигусенічні (руйнують траки гусениць, позбавляючи танк можливості рухатись)протиднищева (пробивають днище танка й викликають в ньому пожежу, детонацію боєкомплекту, вихід з ладу трансмісії або двигуна, загибель або поранення членів екіпажу)протибортові (пробивають борт танка і викликають ті ж наслідки, що й протиднищеві)протидахові (пробивають дах танка і викликають ті ж наслідки, що вказані вище міни).

Номер слайду 46

За способом ураження протитанкові міни розрізняють. ТМ-72 Протиднищева магнітної діїЗагальна маса – 6 кг. Маса ВР – 2,5 кг. Тип зривника – неконтактний, електромагнітний. Корпус – металевий ТМК-2 Протиднищева, кумулятивна. Загальна маса – 12 кг. Маса ВР – 6-6,5 кг. Тип зривника – штировийнахильної діїБронебійнйсть – до 110 мм ТМ-62 МПротигусінічнанатискової діїЗагальна маса –10 кг. Маса ВР – 7,5 кг. Зривник –натискової діїСила натискання – 200 – 500 кг

Номер слайду 47

За способом ураження протитанкові міни розрізняють. ТМ-83 Протибортова, кумулятивна (ударне ядро) Загальна маса – 20,4 кг. Маса ВР – 9,6 кг. Дальність ураження цілі – 50м. Бронебійнйсть – до 150 мм Зривник комбінований не контактної дії – сейсмічний для активації міни та інфрачервоний на підрив ПТКМ-1 РПротидахова, «вистрибуюча», кумулятивна (ударне ядро) Загальна маса – 20 кг. Маса ВР – 6-6,5 кг. Зривник комбінований не контактної дії – сейсмічний для активації міни, акустичний – на спрацювання, інфрачервоний – на пошук цілі Радіус пошуку цілі – до 250 м. Бронебійнйсть – до 110 мм

Номер слайду 48

За способом ураження протипіхотні міни розрізняютьфугасні (завдають ураження вибуховою хвилею, відривають кінцівки, руйнують тіло і т. п.)осколкові (завдають ураження осколками свого корпусу або готовими забійними елементами (кульками, роликами, стрілками). кумулятивні (завдають ураження кумулятивним струменем, найчастіше відриваючи кінцівки). ПМН-2 Фугасна натискної діїМаса міни – 0,4 кг. Маса ВР – 0,1 кг. Сила натискання для спрацювання 5-25 кг. Корпус – пластиковий ПОМЗ 2м. Осколкова натяжної діїМаса міни – 1,77 кг. Маса ВР – 0,75 Радіус ураження - 6-9 м. Зусилля для спрацювання - від 1кг Довжина датчика цілі – по 4 м. Корпус – чавунний

Номер слайду 49

За способом ураження протипіхотні міни розрізняють. ОЗМ 72 Осколкова «вистрибуюча» колового ураження. Маса міни – 5 кг Маса ВР – 0,66 кг Радіус суцільного ураження – 30 м. Довжина датчиків цілі – по 15 м. Зривник натяжної дії Уражаючих елементів – 2400 шт МОН 50 Осколкова спрямованої діїМаса міни – 2 кг Маса ВР – 0,7 кг Дальність ураження – 50 м. Кут сектора ураження – 54°Зривник натяжний (обривний) або електричний. Уражаючих елементів – 540 шт. C3 A2  (ELSIE)кумулятивна натискної діїМаса міни – 80 г. Маса ВР – 7,8 г. Сила натискання для спрацювання 8-14 кг. Корпус – пластиковий

Номер слайду 50

За принципом спрацювання датчика цілі ПРОТИТАНКОВІ міни розрізняютьнатискної дії (спрацьовують при натисканні на датчик цілі гусеницею, колесом машини. Більшість ПТ мін спрацьовує при силі натискання в 200-500кг)нахильної дії (спрацьовують при відхиленні корпусом машини антени (стрижня) від вертикального положення)магнітної дії (спрацьовують від впливу на датчик цілі магнітного поля машини)теплової дії (термічної) (спрацьовують при впливі на датчик цілі тепла, що виділяється танком)сейсмічної дії (спрацьовують при струсі, вібрації ґрунту під час руху машини)інфрачервоної дії (спрацьовують при затемненні корпусом машини променя світла інфрачервоного діапазону, джерелом якого є чутливий датчик-запобіжник). Можливі різні комбінації датчиків цілі, причому не обов'язково, щоб спрацьовування датчика цілі викликало вибух міни. Спрацьовування одного датчика цілі може мати на меті лише активізацію іншого датчика. Наприклад, в міні ТМ-83 сейсмічний датчик цілі при попаданні танка в зону його діяльності включає інфрачервоний датчик, який при впливі на нього танка викликає вибух міни. За принципом спрацювання датчика цілі міни можуть бути контактними і безконтактними.

Номер слайду 51

За принципом спрацювання датчика цілі ПРОПІХОТНІ міни розрізняють Можливі й інші датчики та різні їх комбінації. Міна може мати не один, а два-три датчика цілі, причому кожен з них може викликати спрацьовування міни незалежно від інших. Спрацювання міни відбувається тільки при одночасному спрацьовуванні датчиків, або ж спрацьовування одного датчика викликає активізацію іншого. Варіанти можуть бути різними.натискної дії (спрацьовування міни відбувається під час натискання на датчик ноги людини (сила натискання в більшості протипіхотних мін – 5-25 кг))натяжної дії (спрацьовування міни відбувається при натягуванні дротяного датчика ногою)обривної дії (спрацьовування міни відбувається при порушенні цілісності тонкого дроту)сейсмічної дії (спрацьовування міни походить від струсу грунту від кроків людини)інфрачервоної дії (міна спрацьовує при затемненні променя світла інфрачервоного діапазону, джерелом якого є датчик-запобіжник або ж спрацьовування міни відбувається від впливу на датчик тепла, що випромінює тіло людини)магнітної дії (міна реагує на метал, наявний у людини)акустичної дії (міна реагує на звуки, що видаються людиною (розмова, шерех одягу тощо)оптичної дії (міна реагує на появу в зоні відеодатчика тіла, ідентифікованого як людина)

Номер слайду 52

За формою, направленістю та розмірами зони ураження. Спрямованої дії (секторної)Колової дії (радіусної) Для збільшення зони ураження деякі міни встановлюють на підвищенні (пагорб, стовп, стовбур дерева), а деякі можуть «вистрибувати» на декілька метрів і вибухати. Вручну. За допомогою механічних засобів мінування (гусеничні, причіпні та вертольотні мінні розкладники)За допомогою систем дистанційного мінування (ракетні, авіаційні та артилерійські системи мінування) Більшість мін, що встановлюються засобами механізації можуть встановлюватись і вручну. Міни ж для дистанційного мінування зазвичай доставляються та встановлюються лише цим способом. За способом встановлення

Номер слайду 53

За часом встановлення на бойовий взвод. Миттєвого приведення в бойове положення після видалення запобіжного блокуючого пристрою. Приводяться в бойовий стан після видалення запобіжного пристрою через проміжок часу, необхідного для відходу мінера на безпечну відстань ( від 2 хв. до 72 годин)КерованіНекеровані Під керованістю міни вважається, як дистанційне переведення її в бойове положення та в безпечне, так і керований сигнал на підрив міни (мінного поля), така можливість дає змогу наприклад, пропустити своїх бійців, і підірвати міни коли в зоні ураження опинеться противник. За ступенем керованості

Номер слайду 54

За наявністю системи самоліквідаціїМіни, які мають систему самоліквідаціїМіни, які не мають системи самоліквідаціїМіни, що знімаються та знешкоджуються. Міни, що знімаються, але не знешкоджуються. Міни, що не знімаються та не знешкоджуються. За можливістю зняття та знешкодження За типом вибухової речовини. Всі проттанкові та протипіхотні міни відносяться до мін з хімічною вибуховою речовиною

Номер слайду 55

Приклади датчиків цілі для мін-пасток. Розвантажувальної дії (спрацьовування міни відбувається не під час натискання на датчик, а навпаки – під час розвантаження. Хоричної дії (спрацьовування міни відбувається у разі зміни об’єму. Наприклад, міна спрацює коли в приміщенні збереться не менше 10 осіб)Баричної дії (спрацьовування міни відбувається у разі зміни тиску оточуючого середовища . Наприклад, збільшення висоти замінованим літаючим засобом)Реакція на Вмикання або вимикання (спрацьовування міни відбувається під час вмикання чи вимикання якогось приладу. Наприклад, телефону, магнітофону, перемикача світла, автомобіля…)Зміна положення(міна спрацьовує під час зрушення (нахилу, повороту) її з місця, або предмету в середині якого є міна)Інерційної дії (міна реагує на зміну швидкості руху)Фотодії (датчик міни реагує на потрапляння на нього світла. Вмикання світла, відкривання дверей, шафи, пакету тощо)Реакція датчика міни на сигнал міношукача

Номер слайду 56

Міни-пастки

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кропивка Евгений
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Holoiukh Yurii
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
29 травня 2021
Переглядів
17267
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку