Презентація " Театр Кабукі "

Про матеріал
Театр «Кабукі»- театр Японії. Чудова презентація для показу учням цікавої інформації .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Японський театр «Кабукі»

Номер слайду 2

Сторінка історії театру. Театр «Кабукі»- театр Японії. Його мистецтво бере свій початок від ритуальних танців при храмах ще з XVII ст. Величні рухи супроводжувалися дзвінкими голосами юних танцівниць. Прекрасні виконавиці цього жанру підкорювали серця і простого люду, і вельмож Японії. Вони поступово додавали до своїх виступів романтичні та світські танцювальні рухи, виступаючи на відкритих сценах Японії під акомпанемент флейти і барабанів. Зрештою театр Кабукі став поєднанням традиційних стародавніх танців, сюжетів народних балад і віршованих імпровізацій та драматичного і танцювального мистецтва, в якому всі ролі виконувалися жінками.

Номер слайду 3

  «Кабукі»-чоловічий театр. Саме слово «кабукі» означає мистецтво співу і танцю. Елементи пантоміми та комічні діалоги були привнесені акторами-чоловіками, які поступово зайняли місце жінок. Публічність жінок, які танцювали у Кабукі, не подобалася консервативній японській владі. Врешті-решт жінкам було заборонено виконувати будь-які ролі у театрі Кабукі, і надзвичайної популярності набуло мистецтво оннагата — виконання всіх ролей театру чоловіками. І в наш час необхідною специфічною рисою театру Кабукі є те, що всі ролі у ньому виконуються чоловіками. Не дивно, що в культурі сучасної Японії саме чоловіків вважають тими, хто зберіг традиційні жіночі риси, — ніжність, м’якість, чарівну вроду. Заборону участі жінок у Кабукі було скасовано понад сто років тому, але сучасні японські актриси не досягають вершин надзвичайної майстерності перевтілення чоловіків-акторів.

Номер слайду 4

«Жива» сцена. Театр Кабукі має своєрідну особливість — це авансцена розташована просто у глядацькому залі. Зміна декорації відбувається прямо посеред акту, актори продовжують грати, а завіса не опускається. Робітники сцени одягнуті у чорне (вважаються «невидимими») у цей час змінюють декорації. Сьогодні театри Кабукі технічно удосконалені — з’явилися сцени, що обертаються, механічні люки, що значно підвищило ефектність театральних постановок.

Номер слайду 5

«Мова поз» та грим. Характерними рисами театру Кабукі є «мова поз» та грим. Особливість чоловічого гриму — нанесення на обличчя кольорових ліній, кожна з яких має певний сенс, проте не використовуються маски. Жіночий японський грим відрізняється від європейського лише перебільшенням рис.

Номер слайду 6

Так все ж - лялькові люди або ожилі ляльки? Спочатку, років 300-400 тому, Кабукі був театром маріонеток. Тому, коли люди замінили ляльок, акторам довелося стати живими маріонетками. Сцена нагадує ляльковий театр - яскраві кольори, неприродні рухи, абсолютно білі особи під пишними перуками, на яких яскравою плямою виділяються червоні губи. Намальоване сонце, здається, світить, як справжнє, а хвилі смарагдовою тканини переливаються, як справжнє море. Костюми на акторах з дорогої парчі, а предмети інтер'єру - справжній антикваріат. Тут витончено страждають і красиво помирають. 

Номер слайду 7

Найкращий актор. Найдосконаліша лялька - головна героїня - з її повільними рухами, з високим голосом - втілення ідеального кохання. Вона страждає, а за неї борються і вмирають, а глядач в цей час з усіх сил намагається розгледіти тендітну дівчину в загримованому чоловікові. 

Номер слайду 8

Досвід…Є династії акторів Кабукі, які налічують до 17 поколінь. Вони передають свій безцінний мистецтво бути маріонеткою з покоління в покоління. Раніше, якщо в сім'ї актора народжувалася дівчинка, це було сумна подія, бо продовжити справу своїх пращурів міг тільки хлопчик. Вимоги, що пред'являються до актора, дуже суворі. Він повинен пройти ретельну підготовку з багатьох видів театрального мистецтва - танців, музики. Техніка акторської гри в театрі Кабукі - не результат досягнень акторів, а накопичений досвід, який передається з покоління в покоління. 

Номер слайду 9

Вистави. Театр Кабукі у наш час складається із трьох видів вистав: історичні п’єси (з придворного життя, п’єси про ворожнечу між феодалами);«простонародні» п’єси;танцювально-драматичні п’єси.

Номер слайду 10

Сучасний театр. У сучасній Японії театр Кабукі — найпопулярніший вид театрального мистецтва серед усіх традиційних японських драматичних жанрів. Багато провідних акторів цього театру часто знімаються у кінофільмах і на телебаченні. 24 листопада 2005 р. театр Кабукі увійшов у «Третю Декларацію шедеврів усного спадку людства» ЮНЕСКО.

Номер слайду 11

Найпопулярніший театр Японські театри не були популярні в світі, але за останнє десятиліття світова мода на все японське дійшла і до театрального життя. Тому сьогодні вистави традиційних театрів Країни вранішнього сонця є важливою подією в культурному житті будь-якого європейського міста.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
31 жовтня 2020
Переглядів
7889
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку