Презентація "Техніка підтримки психологічного здоров’я педагогів: майндфулнес

Про матеріал
Психологічне здоров'я вчителя напряму пов'язане з якістю навчання і виховання учнів, а дітей з особливими освітніми потребами особливо, бо в таких діток зазвичай є психо - емоційні порушення. Як контролювати свій емоційний стан і навчати цього дітей, про це йдеться в матеріалі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Техніка підтримки психологічного здоров’я педагогів майндфулнес

Номер слайду 2

Навіщо це нам? Навчитись стабілізувати свій емоційний стан та правильно реагувати на конфліктні ситуації і часом агресивну поведінку учнів з ООП. Останні наукові дослідження показують, що регулярна практика вправ mindfulness: дозволяє бути більш успішним в роботі і навчанні;покращує пам'ять, підвищує здатність до концентрації на тому, що дійсно важливо; підвищує когнітивні здібності нашого мозку; розвиває емпатію та співчуття;підвищує опір організму до вірусних захворювань;нормалізує тиск;уповільнює старіння клітин мозку і розвиток хвороб, пов'язаних зі старінням організму.

Номер слайду 3

«Майндфулнес» - це може бути просто здатність помічати те, що ми звичайно не помічаємо, тому що наші голови занадто зайняті проблемами, переживаннями.

Номер слайду 4

Цікаві факти про mindfulness. До 2016 року 22% компаній зі списку Fortune Global 500 почали використовувати mindfulness в рамках своїх корпоративних навчальних програм (Google, Apple, Facebook, Intel, Toyota, Deutsche Bank, Ford Motor, Black Rock та інші). Harvard Business School, а також найбільша бізнес-школа Європи INSEAD, називають mindfulness потужним інструментом, для розвитку найважливіших навичок сучасного топ-менеджера (приклад статті: «Як медитація допомагає керівникам»). Якщо ви візьмете перші 15 вузів найпрестижніших університетів світу за рейтингами THE (Times Higher Education) і QS World University Rankings, то в кожному з цих вузів є навчальні програми з медитації і в кожному з них проводяться дослідження медитаційних практик. У 1979 році доктор медицини Джон Кабат-Зінн відкрив Клініку зниження стресу на основі самоусвідомлення при Медичному центрі Массачусетського університету (США). З того часу mindfulness застосовується у різних країнах світу для зменшення симптомів депресії, стресу й тривожності у школах, лікарнях, в'язницях, при роботі з ветеранами війни, дітьми з особливими освітніми потребами потребами, вагітними тощо. В нашій країні також існують школи, які впроваджують практику самоусвідомлення у навчальний процес.

Номер слайду 5

Суть практики в тому, щоб повернути свою увагу до того, що відбувається "тут і зараз", робити кожну дію усвідомленою замість того, щоб думати про тисячі речей одночасно. Майндфулнес – це потужний інструмент, що допомагає розуміти власні думки, емоції і дії в момент їх виникнення, та брати їх під свій контроль, уникаючи автоматичних реакцій. Це медитація, яку можна практикувати як вдома на самоті, так і в моменти, коли емоційна стабілізація вкрай необхідна.

Номер слайду 6

Майндфулнес - це просторе, врівноважене усвідомлення теперішнього. Або щохвилинне усвідомлення наших думок, почуттів, тілесних відчуттів і навколишнього середовища з повним їх прийняттям та без засудження. Хоча сама практика є доволі простою, найскладніше завдання полягає у тому, щоб зробити її частиною своєї щоденної рутини, регулярно виділяючи хоча би кілька хвилин. Для початку зайдіть у тиху кімнату або місцину, де вам ніхто не заважатиме (хоча з часом ви зможе практикувати майндфулнес будь-де). Розпочати краще з комфортного та спокійного для Вас місця. Сядьте зручно з рівною спиною (краще щоб спина не торкалася спинки стільця), ноги торкаються підлоги, очі розплющені. Дивіться перед собою, зробіть три-чотири глибокі вдихи через ніс і видихніть через рот. (Усвідомлення власного дихання стоїть в основі концепції майндфулнесу). Поступово переведіть дихання у звичне для вас та закрийте очі. Спрямуйте всю свою увагу на дихання: дихайте спокійно, відчуваючи його ритм та навколишню тишу. До Вас будуть приходити різні думки, не відганяйте їх, прийміть їх – це абсолютно нормально. Не будьте критичними до своїх думок, дайте їм простір для блукання у вашій свідомості. Перемкніть свою увагу на дихання, не критикуючи себе за думки. Абсолютно нормально, що вони займають значну частину часу та уваги. Тренуйтеся фокусувати увагу на диханні. Ближче до закінчення спробуйте відчути своє тіло, згадайте предмети, які знаходяться у кімнаті, і згодом відкрийте очі.

Номер слайду 7

Техніка стабілізації та повернення зі світу думок у реальність. Назвіть:5 речей навколо вас 5 звуків які ви чуєте5 відчуттів у тілі5 предметі ( по пам’яті)

Номер слайду 8

Вправа 1 Спостереження за диханням1. Сядьте зручно, закрийте очі, хребет повинен бути достатньо прямим.2. Направте свою увагу на дихання. Помітьте, як прохолодне повітря входить в ніс та виходить тепле повітря; як ледь помітно піднімаються і опускаються легені.3. Коли виникають думки, емоції, фізичні відчуття або зовнішні звуки, просто прийміть їх, даючи їм простір, щоб просто прийти і піти, не осуджуючи і не концентруючись на них.4. Коли ви помітите, що ваша увага вже розсіялася, і ви втягнулися в думки або почуття, просто відмітьте, що увага розсіялася, а потім переключіть увагу на ваше дихання.

Номер слайду 9

Вправа 2 4 стихії Вправа, яка допоможе заспокоїтись, відчути опору і налаштуватись на день«Земля» - сядьте зручно і відчуйте ступнями землю (відчути як пальці ступні торкаються землі).«Повітря» – глибоко вдихнути повітря через ніс і повний глибокий видих ротом. І другий вдих, піднімаючи руки, ніби обіймаючи повітря і на видиху плавно прогладжуємо повітря, ніби торкаємося приємної тканини.«Вода» - можна зробити декілька повільних ковтків води, або можна набрати слини у роті та ковтнути її, облизати губи, відчути вологу у роті.«Світло або тепло» - можна розтерти руки перед собою, відчути тепло, а потім поставити руку на груди і відчути як тепло проникає в наше тіло. Можна пригадати якийсь приємний момент, відчути як ви від цього наповнюєтесь теплом.

Номер слайду 10

Вправа 3відчуття1. Тримаючи чашку в руках, помітьте, яка вона та дотик, який малюнок на чашці, якого вона кольору;2. Доторкніться губами до чаю (кави) в чашці і відчуйте смак, відчуйте запах ;3. Наберіть в рот трохи чаю (кави) і посмакуйте;4. Проковтніть чай (каву), відчуваючи смак … 5. Відчувайте всіма органами чуття як ви вживаєте напій.

Номер слайду 11

Вправа 4я тут і зараз. Щодня зупиняйте себе по дорозі будь – куди. Звертайте увагу на небо, природу довкола, на перехожих…Потім запишіть те, що ви помітили. Або сидячи за ноутбуком напишіть 6 речень починаючи з «Тут і зараз…»

Номер слайду 12

Неформальна практика. Робити щось одне в певний момент часу. Бути повністю на цьому зосередженим. Коли розум почне блукати повертати його. Повторювати третій крок багато разів. Спостерігати за тим на що саме ми відволікаємося найчастіше, це допоможе нам краще пізнати себе і свої труднощі.

Номер слайду 13

На завершення. Всу більше людей у світі практикують майндфулнес: "Вчені усього світу спрямовують свою цікавість і дослідження цього питання. Тому що вони дійсно важливі не тільки для нас з вами, людей у повсякденному житті, а також дуже важливо для таких професій як лікарі, вчителі, бізнес. Бізнес дуже сильно зараз цікавиться "майндфулнес", - наголошують експерти. Експерти пояснюють, чому в сучасному світі в людей так часто виникає вигорання:"Тому що для мозку це стає не цікаво. Людина проходить через одне й те саме, через рутину день у день і мозок просто засинає… Саме так у нас і починається вигорання". Практика майндфулнес є дуже актуальною для сьогоднішнього життя. Концепція "майндфулнес" є простою. Вона полягає у збільшенні поінформованості, ясності і прийняття нашого сьогоднішнього сприйняття реальності.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Журавель Людмила Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Психологія, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
696
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку