Брошура "Техніка підтримки психологічного здоров’я педагогів: майндфулнес"

Про матеріал
Психологічне здоров'я вчителя напряму пов'язане з якістю навчання і виховання учнів, а дітей з особливими освітніми потребами особливо, бо в таких діток зазвичай є психо - емоційні порушення. Як контролювати свій емоційний стан і навчати цього дітей, про це йдеться в матеріалі.
Перегляд файлу

Хоча сама практика є доволі простою, найскладніше завдання полягає у тому, щоб зробити її частиною своєї щоденної рутини, регулярно виділяючи хоча би кілька хвилин.

  • Знайдіть зручне місце для практики, де вам буде тихо і спокійно. Займіть комфортне положення сидячи.
  • Встановіть ліміт часу. Якщо ви тільки починаєте, оберіть 5 або 10 хвилин. Якщо для вас це заскладно, практикуйте хвилину або три.
  • Зверніть увагу на відчуття у тілі. Ви можете сидіти на стільці, поставивши ноги на підлогу, в позі лотоса, або зігнувши їх під себе. Просто переконайтеся, що ви стабільно можете перебувати в такому положенні деякий час.
  • Відчуйте своє дихання. Слідкуйте увагою за відчуттями дихання, як воно наповнює і залишає ваше тіло. Приділяйте увагу вдиху і видиху настільки, наскільки можете.
  • Зверніть увагу, коли ваш мозок починає блукати. Ваша увага неминуче змінить фокус із відчуттів дихання і перемикнеться на думки, емоції або інші відчуття. Це цілком нормально. Коли ви помітите цю зміну – через кілька секунд, хвилину чи більше – просто скеруйте, поверніть увагу назад, на відчуття дихання.
  • Проявляйте доброзичливість до свого мандрівного мозку. Не осуджуйте себе і не зациклюйтеся на змісті думок, у яких ви заблукали. Делікатно і м’яко повертайтеся до дихання.
  • Коли будете готові, скеруйте увагу до звуків, які оточують вас назовні або всередині. Ви можете потягнутися або змінити положення тіла та повернутися до інших митей життя. 

                        


Техніка підтримки

психологічного здоров’я педагогів

майндфулнес

 

            Практика майндфулнес (від англійського — “mindfulness”) як «повна усвідомленість», «уважність»,

«зосередженість». Термін ввів американський професор медицини Джон Кабат-Зінн в 70-х роках 20 століття. Майндфулнес означає безоціночну усвідомленість, яка виникає внаслідок свідомого скерування уваги на теперішній момент власного досвіду.

      Ця практика навчає бути повністю присутніми “тут і зараз”, помічати звичні стани нашої свідомості, контролювати нашу увагу та поведінку.

    Люди, які практикують майндфулнес, не настільки вразливі до стресу через те, що можуть “вистрибнути” з румінації та опрацювати події і ситуації, які їх виснажують.

    Постійна практика майндфулнес дає можливість покращити не лише емоційне здоров’я, але й фізичне самопочуття. Вчені дослідили, що майндфулнес сприяє зменшенню больових відчуттів при хронічних захворюваннях, покращенню імунної системи, зниженню артеріального тиску та ризику розвитку серцево-судинних хвороб. 

 

Практики усвідомленого навчання.

Майндфулнес на щодень

Генератор QR онлайн

 

Mindfulness "тут і зараз"

Як і навіщо практикувати

самоусвідомлення у школах

 

 

 

Як навчити майндфулнес дітей

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Журавель Людмила Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
17 жовтня 2023
Переглядів
174
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку