Презентація "Технологія індивідуального та сенсорного розвитку дитини М Монтессорі та її роль у вивченні математики"

Про матеріал
Презентація "Технологія індивідуального та сенсорного розвитку дитини М Монтессорі та її роль у вивченні математики"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія індивідуального та сенсорного розвитку дитини М Монтессорі та її роль у вивченні математики. Підготувала. Студентка групи 01 ППП(м)Вишневська Ілона

Номер слайду 2

Марія Монтессорі 31 серпня 1870 —  6 травня 1952«Ніколи не кладіть у ваші думки те, чого не було у ваших руках. Перед тим, як дати дитині розумову роботу, необхідно дати їй можливість попрацювати руками». М. Монтессорі.

Номер слайду 3

Технологія педагога М. Монтессорі допомагає здійснити розвиток дитини через систему сенсорних матеріалів, які побудовані за принципом: від простого до складного, з розвитком окремих сфер відчуттів (слухати тишу і звуки, розрізняти кольори, форму, вагу). Цей матеріал спонукає до розумової дії, вчить розрізняти, впорядкувати враження з навколишнього світу, крім того дає дитині можливість повторити вправи, посильні для її віку. А сенсорне виховання створює необхідні передумови для формування психічних функцій, що мають провідне значення для можливості подальшого навчання.

Номер слайду 4

М. Монтессорі розглядала сенсорний розвиток як важливу складову частину і основу формування особистості: без розвинутих органів чуття не може бути інтелекту і вихованої людини. Чуттєве сприймання є основою розумового і морального життя. Метод М. Монтессорі не просто вказує дитині на якості предметів і явищ навколишнього світу, а дає можливість самостійно набувати знання і відкривати свій внутрішній світ, що значно важливіше, ніж повідомлення з боку дорослих.

Номер слайду 5

Сенсорне виховання, спрямоване на формування повноцінного сприй-няття навколишньої дійсності, служить основою пізнання світу, першим сту-пенем якого є чуттєвий досвід. Головний напрямок сенсорного виховання полягає в озброєнні дитини сенсорною культурою. Сенсорне виховання має здійснюватися за принципом формування, збагачення і поглиблення орієнтування дітей (починаючи з раннього віку) у навколишньому світі.

Номер слайду 6

Головні завдання сенсорного виховання:формування у дітей системи перцептивних дій;системи сенсорних еталонів;уміння самостійно їх застосовувати у власній діяльності. Цілеспрямований розвиток сенсорних здібностей проходить такі етапи: 1. Етап формування сенсорних еталонів та стійких, закріплених у мовленні уявлень про кольори, геометричні фігури та співвідношення між величинами кількох предметів. 2. Етап вивчення способів обстеження предметів, а також набуття уміння розрізняти їхню форму, колір та розмір і виконувати щоразу складніші окомірні дії. 3. Етап розвитку аналітичного сприймання: уміння орієнтуватися в поєднанні кольорів, аналізувати форму предметів, виділяти окремі вимірювальні величини.

Номер слайду 7

Показники компетентності дитини:знає, що форма, колір, величина – постійні ознаки предметів, які варто враховувати під час виконання різноманітних дій;групує однорідні предметить за формою, величиною, кольором;співідносить різнорідні предмети одночасно за величиною і формою;зіставляє предмети за кольором, формою, величиною, встановлює їх схожістьчи відмінність;розуміє поняття: «високо – низько», «вгорі – внизу», «далеко – близько», «в», «на», «під», «за»; може показати розташування предметів у просторі;розпізнає на смак овочі, фпукти, ягоди, використовує слова «солодкий», «кислий», «гіркий» тощо;визначає предмети на дотик і зіставляє однакові та різні предмети;називає звуки за силою голосу (тонкий – гучний);розпізнає голоси тварин і звуки природи.

Номер слайду 8

Сенсорна зона розроблена: для того, щоб дитина навчилась виявляти різницю між якостями предметів (форма, розмір, вага, колір, запах, текстура, смак та ін.). Діти працюють з геометричними тілами, дзвониками, пазлами, тканинами, звуковими, смаковими та нюховими «коробочками».

Номер слайду 9

Математична:(в них помістила геометричні фігури, предмети різної величини, ваги, предметні та сюжетні картинки, блоки з циліндрами-втулками та ін., діти з задоволенням виконують цікаві вправи, розроблені для розвитку слухового та зорового сприйняття, розширення словникового запасу та розвитку моторики.

Номер слайду 10

Марія Монтессорі, як лікар, розуміла, що для духовного розвитку дитини важливо навчити його відчувати. Вона розкрила свій талант педагога насамперед у навчанні дітей моториці і сенсориці. В тривалих систематичних дослідженнях був накопичений багатий матеріал, який піддався ретельному аналізу. Монтессорі - матеріали за рівнем ясності, структурі і логічної послідовності відповідають періодам найбільшої сприйнятливості розвитку дитини. Ці періоди, сприятливі для навчання певним видам діяльності, виявлення обдарувань, виховання вміння володіти собою і формування відносини до світу, можуть бути оптимально використані за допомогою розвиваючих матеріалів.

Номер слайду 11

Тому варто використовувати в роботі з дітьми систему сенсорних вправ Марії Монтессорі, за допомогою яких діти вчаться:мислити;розрізняти;групуватикласифікувати. Ці вправи розвивають почуття дотику, тактильні відчуття, навчаючи дітей бачити руками.

Номер слайду 12

Наприклад: мішечки «Знайди пару»(вміст яких камінці великі і маленькі, пісок, крупи)або пару клаптиків тканини, які різняться за фактурою(шовк, хутро). Для розвитку візуальних відчуттів краще використовувати матрьошок, бруски, палички та ін. Під час роботи з цими предметами слід не розкривати логіки, не давати пояснень. Тільки Сказати: «Зараз я поставлю матрьошки в ряд. Подивіться, як я це роблю» Дитина повинна сама зрозуміти закономірность і сама повторити декілька раз. Це забезпечить розвиток хроматично-зорового сприймання кольорів.

Номер слайду 13

Багато уваги потрібно приділяти розвитку стереогностичних відчуттів де продовжується розвиток тактильних відчуттів та відчуття об’єму. Ознайомлення з методами класифікації за категоріями, та якостями різних матеріалів, збагачує активний словник дітей. Аби досягти цієї мети є такі вправи:«Чарівний мішечок»«Попелюшка»«Що важче»«Знайди і розклади»«Пересипаємо ложкою»

Номер слайду 14

В іграх слід використовувати знайомі дітям матеріали та обладнання, різного кольору та величини: цеглинки, кубики, кульки, боби, горох, зерно. На розвиток смаку, слуху ,нюху необхідно використовувати вправи, типу:«Я хочу знайти таку саму за смаком»«Постукаємо, побрязкаємо»«Шукаємо такі ж пахощі» (гвоздика, ваніль, лавровий лист, м’ята какао) Використовуючи ці вправи, можна досліджувати особистість дитини в процесі її формування і становлення, надаючи простір вільному прояву закладених природою сил і здібностей.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
1016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку