Презентація "Технологія шліфування деревних матеріалів"

Про матеріал

Презентація на тему: "Технологія шліфування деревних матеріалів"

Розкриті теми:

Поняття - абразив, зернистість, властивість шліф-папіру.

Безпечні прийоми роботи з шліф-папіром

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія шліфування деревних матеріалів

Номер слайду 2

Щоб надати виробам привабливого зовнішнього вигляду, підготувати їх до оздоблення і при цьому досягти більш якісного оброблення, ніж напилками, поверхню виробів шліфують. Виконують таку технологічну операцію шліфувальною шкуркою. Це багаторізцевий різальний інструмент, який складається з наклеєних на поверхню цупкого паперу або тканини дуже твердих дрібненьких частинок у вигляді зерен з гострими вершинами. Матеріали, з яких виготовляються такі зерна, називають абразивами.

Номер слайду 3

Під час руху шліфувальної шкурки по оброблюваній поверхні кожне зерно діє як клин різального інструмента, зрізуючи при цьому її нерівності. Від розмірів та кількості твердих частинок, наклеєних на одному квадратному сантиметрі шліфувальної шкурки, залежить якість обробки. Що більша кількість зерен припадає на один квадратний сантиметр поверхні шліфувальної шкурки, то з більшою чистотою здійснюється обробка заготовки або виробу.

Номер слайду 4

Для вищої якості обробки поверхні необхідно використовувати нову шліфувальну шкурку. На звороті аркуша або стрічки цього інструмента містяться певні написи: відомості про виробника, зернистість шкурки, умови її використання тощо. При виборі шліфувальної шкурки слід звернути увагу на зернистість, яка позначається числом або числом з літерою. Що більше число, то більша кількість зерен наклеєна на одному квадратному сантиметрі основи шліфувального паперу, то дрібніші зерна, а значить, з більшою чистотою можна оброблювати поверхню виробу. Для шліфування виробів з деревних матеріалів краще застосовувати шліфувальні шкурки з номерами 100...140.

Номер слайду 5

Шліфують поверхню деревини чи фанери за допомогою шліфувальної колодки (шліфка) або спеціального пристрою, на яких кріпиться шліфувальна шкурка. Напрямок шліфування повинен збігатися з напрямком волокон деревини Якщо шліфувати поперек волокон утворяться подряпини. Спочатку вони будуть майже непомітними, але після покривання виробу лаком чітко вирізнятимуться й зіпсують зовнішній вигляд виробу. Щоб зачистити дрібні деталі, їх рухають по шліфувальній шкурці. Великі деталі шліфують переміщенням бруска з шліфувальною шкуркою вздовж волокон деревини заготовки

Номер слайду 6

Нині великого поширення як на виробництві, так і в побуті набуло використання електрифікованих шліфувальних машин. Про будову, призначення та прийоми роботи такими інструментами ти дізнаєшся в подальшому на уроках трудового навчання.

Номер слайду 7

1. На робочому місці не повинно бути нічого зайвого.2. Шліфування площинних заготовок виконувати на підкладній дошці.3. Не торкатися руками шліфувальної шкурки та гострих частин заготовки.4. Не здмухувати відходів, змітати їх тільки спеціальною щіткою. Під час шліфування виробів необхідно додержуватися таких правил безпечної праці:

pptx
Додано
25 жовтня 2022
Переглядів
1943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку