Презентація "Технологія та обладнання гарячого дугового зварювання чавуну""

Про матеріал
Презентація розкриває поняття, види чавуну, матеріали та іструменти, що необхідні для його зварювання, особливості технологічного процесу та вимоги безпеки праці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Полтавський професійний ліцей. Презентація на тему:«Технологія і обладнання гарячого дугового зварювання чавунів”.

Номер слайду 2

Чавуном називається сплав заліза з вуглецем. Вміст вуглецю в якому становить від 2.14 до 6.67%. Практично застосовують чавуни з вмістом вуглецю до 4%.

Номер слайду 3

Види чавунів. Чавуни поділяються на білі, сірі й ковкі . За хімічним складом на леговані та нелеговані. У білому чавуні вуглець хімічно зв’язаний у карбіди залізоцементит, який дуже твердий і крихкий. Тому білий чавун не піддається механічній обробці та зварюванню: його використовують для одержання ковких чавунів.

Номер слайду 4

Чавуни поділяються. Ковкий чавун одержують після тривалого томління при температурі 900-1000 градусів з наступним повільним охолодженням. Сірий чавун використовується в якості конструкційного матеріалу. У ньому більша частина вуглецю знаходиться у вільному стані (графіт). Сірий чавун добре обробляється температура плавлення становить 1100-1200 градусів. Чим більше вуглецю, тим нижча температура плавлення і вища рідкотекучість.

Номер слайду 5

Хімічні властивості Марганець зв’язує вуглець і перешкоджає виділенню графіту, чим сприяє відбілюванню чавуну. Кремній зменшує розчинність вуглецю у залізі, сприяє розпаду цементиту з виділенням вільного графіту. Сірка погіршує зварюваність чавуну, знижує міцність і сприяє утворенню гарячих тріщин.

Номер слайду 6

Електроди та зварювання Чавун зварюють дуговим зварюванням металевими або вугільними електродами, а також газовим або термітним зварюванням. Найкращі результати отримують при використанні електродів для зварювання низьковуглецевих і низьколегованих сталей марок УОНИ-13/45 УОНИ-13/55. Для виправлення дефектів чавунних деталей використовують електроди марок ОМЧ-1, ВЧ-3, СТЧ-4, ЄПЧ. ОЗЧ-1 мають мідний стрижень і товсте покриття із залізним порошком або із мідною оболонкою.

Номер слайду 7

Способи зварювання чавуну Розрізняють такі способи зварювання чавуну:-холодне (без попереднього підігріву);-гаряче (з підігрівом до 600-700 градусів);-напівгаряче (з підігрівом до 300-400 градусів). Найкращі результати дає гаряче зварювання.

Номер слайду 8

безпек. А ПРАЦІМати спецодяг із брезенту або щільного сукна. Не заправляти куртку в штани, а штани в чоботи, не робити на спецодязі відкриті кишені. Прикривати голову беретом або будь-яким головним убором без козирка. Працювати в рукавицях. Забезпечувати мінімальне розбризкування металу шляхом відповідного підбора режимів зварювання. Захист від продуктів горіння зварювальної дуги. При виконанні зварювальних робіт можливий виробничий травматизм, тому дотримуйтесь правил техніки безпеки!

pptx
Додано
22 липня 2019
Переглядів
1738
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку