Презентація "Технологія вишивання швом " хрестик"

Про матеріал
Мета : Ознайомити учнів з характерними особли­востями української народної вишивки, - Навчити учнів вишивати хрестиком. Поглибити знання учнів про народну вишивку. Розвивати дрібну моторику рук та творчу фантазію. Виховувати любов до образотворчого мистецтва,естетичні смаки дітей, національну самосвідомість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія вишивання швом «хрестик»Автор: Стренадко Ольга Володимирівна. Вчитель трудового навчання та технологій. Спеціаліст І категоріїМалокомишуваської гімназії Оскільської сільскої радиІзюмського району. Харківської області 

Номер слайду 2

Мета : Ознайомити учнів з характерними особли­востями української народної вишивки, - Навчити учнів вишивати хрестиком. Поглибити знання учнів про народну вишивку. Розвивати дрібну моторику рук та творчу фантазію. Виховувати любов до образотворчого мистецтва,естетичні смаки дітей, національну самосвідомість.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вишиті на полотні візерунки – колоритна візитка українського народу. Здавна жінки прикрашали вишивкою вбрання, скатертини, подушки. Дівчата оздоблювали кольоровими нитками весільні рушники, закладаючи в орнамент таємний код на щастя та долю. Сьогодні можна придбати чи замовити у майстрині не тільки розшиту сорочку чи плахту, а й сумки, гаманці, серветки, постіль, іграшки для дітей. Яскраві вишиті вироби прикрашають домівки та офіси, кафе, ресторани. Особливо популярною є техніка вишивання хрестиком, завдяки якій можна створити справжні шедеври мистецтва.Є різні техніки вишивання, та найбільш поширеною є вишивка хрестиком, ця техніка вишивання є історично найбільш популярною в Україні на протязі багатьох століть. Таким способом можна вишити квітку, геометричну фігуру чи навіть портрет.

Номер слайду 5

Історія вишивки хрестиком сягає 5-6 століття до н.е. Достоту невідомо, хто був автором першої вишитої роботи, але найдавнішу вишивку було знайдене на території сучасного Китаю. В той час майстрині використовували кам’яну голку, а замість ниток використовували жили тварин і волосся. В Київській Русі рукоділля було в пошані, вишитий одяг носили лише князі та вельможі. Як правило, в роботі використовувалися дорогі матеріали, часто оздобою служило дорогоцінне каміння, золото та срібло. Сьогодні вишиванки стали доступними для загалу, стібки вишивають на звичайній тканині, натуральними або синтетичними нитками. Ручна робота коштує недешево, тож багато жінок прагнуть самостійно навчитися гарно вишивати.

Номер слайду 6

Чому хрестик став найпопулярнішою технікою вишивання ?Серед усіх відомих на теренах України оздоблювальних технік хрестик — наймолодший. Лише в останній половині XIX ст. цей вид декоративного шва завоював популярність серед селян та містян. Що ж сприяло поширенню? По-перше, збільшення різноманіття фабричних тканин. Відкриття мануфактур та фабрик спричинило появу маркізету, міткаю у крамничках. На додачу у магазинах для рукоділля почали пропонувати схеми для техніки вишивки хрестиком і готові набори з нитками та голками. По-друге, техніка вишивки хрестик дуже проста. Навіть дитина її освоює за один вечір. Тому вона витіснила складні монохромні техніки (низинка і т. п.).І ще вагома перевага хрестику — його мобільність. Недарма схеми для техніки вишивання хрестиком називають першими растровими картинками. Простий геометричний принцип дозволяє створювати із хрестика геометричні, рослинні, зооморфні та антропометричні візерунки. Зараз хрестиком прикрашають текстиль для дому (рушники, скатертини, серветки), верхній одяг (пальта, шалі, светри), весільне вбрання та обрядові речі (рушники для вінчання, крижмо). Цікаво дізнатися, що техніка вишивки хрестиком на канві поширена не лише у слов’янських країнах. Існують цілі клуби із вишивання хрестиком в Англії, Шотландії, США, Новій Зеландії.

Номер слайду 7

Популярні техніки вишивання швом « Хрестик»: Серед всіх наявних можна відзначити наступні техніки вишивки хрестом:простий хрест;прямий хрест;подовжений хрест;болгарська хрест;рисовий шов;італійський хрест;козлик;зірочка;родосський шов. Різновидів хрестикових швів безліч, а ми будемо сьогодні зна­йомитися лише з одним з них.

Номер слайду 8

Інструменти та пристосування для вишивання. Маленький хлопчик, зліз на стовпчик, одягу не носить, їсти не просить. Личко рябе. Що воно таке? (Наперсток)Я блискуча, гостренька, маю вічко маленьке, за собою несу до­вгу — довгу косу. (Голка з ниткою)Два кільця, два кінця, а посередині цвях. (Ножиці)Дійсно, для вишивання треба мати ножиці, бажано із заокру­гленими доверху кінцями, набір голок з вушками різної величини. Наперсток потрібний у разі вишивання на товстому матеріалі, ко­ли необхідно сильніше натискати на голку. Для вишивання необхідні також і п’яльці, ниткопротягувач. Під час підготовки до вишивання потрібні олівець, сантиметрова стрічка, шпильки, кілочок

Номер слайду 9

Шов «простий хрестик»Мабуть, це техніка, яказнайома всім. Саме її мають на увазі, коли говорять про вишивку хрестиком. Перш за все, вона популярна через те, що її легко освоїти і з її допомогою можна вишивати практично все. Отже, як же виконується вишивка простим хрестом? У цій техніці виконується 2 похилих стібка, виконаних таким чином, що вони являють собою перехрещення двох ниток. Тобто спочатку потрібно вивести нитку муліне з верхнього правого кута в нижній лівий, а потім з верхнього лівого - в нижній правий. Існує безліч методик, як вишивати простим хрестиком. Але в основному використовується дві - за кольорами і «паркування». Саме на її прикладі пояснюється все про вишивку.

Номер слайду 10

Технологія виконання шва « простий хрестик»Вишивати шов «хрестик» зручніше на тканинах полотняного переплетення. На тканинах з не полотняним переплетенням його вишивають, використовуючи трафарет або канву. Потрібно слідкувати, щоб у процесі вишивання швом «хрестик» усі вер­хні стібки лицьового боку вишивки перетинали нижні в одному напрямі. Для того, щоб між хрестиками не виднілися нитки тканини, необхідно тов­щину вишивальної нитки добирати відповідно до розмірів хрестика та товщини тканини. При вишиванні хрестиком важливо додержувати таких правил:1. Правильно лічити нитки, щоб точно вишити узор.2. Вибрати таку послідовність вишивання узору, щоб усі верхні стібки вишивки розміщувалися в одному напрямку.3. Вершини хрестиків, що стикаються, мають збігатися в одній точці. Якщо подивитися на просвіт, то у цих точках видно отвори. 

Номер слайду 11

Слід пам'ятати: Правила безпечної роботи під час вишивання. Надіти робочий одяг. На робочому місці розмістити інструменти, матеріали та пристосуван­ня, необхідні для вишивання. Голки та шпильки зберігати в спеціальній коробці або подушечці. Забороняється залишати голку без нитки. Забороняється вколювати голку в робочий одяг. Забороняється використовувати тупі, іржаві голки. При необхідності працювати з наперстком. Забороняється підносити голку та ножиці до очей. Ножиці слід класти зімкнутими лезами, направленими від себе. Після закінчення роботи прибрати своє робоче місце; інструменти по­класти в спеціальну коробочку.

Номер слайду 12

ПРАКТИЧНА РОБОТА «ВПРАВИ НА ВИКОНАННЯ ШВА «ХРЕСТИККористуючись інструкційною карткою виконайте шовІнструменти та матеріали: тканина, нитки, голка, ножиці. Хід роботи. Послідовність виконання шва «хрестик».1. Підготувати основу з тканини полотняного переплетіння білого кольору розміром 20х20 см;2. В вушко голки вставте нитку муліне;3. Закріпіть нитку;4. Голку введіть із вивороту на лицьовий бік у нижньому лівому куті;5. Покладіть нитку по діагоналі в напрямку верхнього правого кута;6. Вколіть голку і виведіть її в нижньому куті клітини;7. Так прошивайте стібки до кінця шва зліва направо;8. Потім перехрестіть їх стібками, що йдуть справа наліво;

Номер слайду 13

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Вишити 3 рядочків швом «хрестик»

Номер слайду 14

https://kalyna.store/blog/tehnyki-vishivannyahttps://povitrulya.com.ua/ua/articles/cross-stitching-for-beginners-id46.htmlhttps://handmadebase.com/uk/embroidery-cross-equipment-performance-d/https://naurok.com.ua/instrumenti-ta-pristosuvannya-dlya-vishivannya-vidi-vishivalnih-shviv-171929.html. Використані джерела:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
НУШ
Додано
23 січня 2023
Переглядів
3545
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку