Презентація "Тема "Кулінарія". Проєкт "Вироби із тіста""

Про матеріал
Матеріал презентації може бути корисним для підготовки та проведення уроків з теми "Кулінарія" як у 10-11 класах так , частково, і у 7-9 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт «Вироби з тіста»Підготувалавчитель трудового навчання та технологій Посад-Покровського ліцею спеціаліст вищої категоріїЧемерейко Т. М. Тема «Кулінарія»

Номер слайду 2

Організаційно- підготовчий етап. Загальна інформація :

Номер слайду 3

Види борошна. Вид борошна зумовлюється видом переробленого зерна. Основними видами борошна є пшеничне й житнє. Для дитячого та дієтичного харчування виробляється вівсяне, рисове та гречане борошно, для кондитерської і харчоконцентратної галузей – кукурудзяне та соєве. Все ширше використовується борошно з тритікале (хлібопечення, макаронна і кондитерська промисловість та ін.). Вимоги до якості борошна. Якість борошна оцінюють такими показниками: колір, запах, смак, крупність помелу, вологість, зольність (білість), масова частка домішок, зараженість шкідниками хлібних злаків, масова частка клейковини та її якість, число падіння. Колір, крупність помелу, зольність (білість), масова частка клейковини нормуються по кожному сорту борошна.

Номер слайду 4

Види розпушувачів

Номер слайду 5

Приладдя та інвентар для приготування виробів із тіста.

Номер слайду 6

Вимоги до якості готових страв із тіста. Вироби з тіста повинні мати правильну форму, рівномірно запечену поверхневу кірочку, яка щільно прилягає до м‘якушки без тріщин і надривів. Колір кірочки світло-золотистий або світло-коричневий. Тісто добре пропечене, еластичне, при легкому надавлюванні на поверхню пальцем набуває первинної форми, не крихке, помірно пористе, без пустот. Смак і запах повинні відповідати виробу і його складу, проте без присмаку гіркоти, надмірної кислотності. Не допускаються сторонні запахи і присмаки. Готові вироби зберігають у чистому, сухому приміщенні у спеціальному посуді.. При цьому їх укладають так, щоб вироби не втратили форми. Термін реалізації 24 год. При більш тривалому зберіганні вироби черствіють внаслідок зміни стану крохмалю та білків. М‘якушка стає сухою, твердою, крихкою. Кірочка втрачає пружність, стає зморшкуватою. Об‘єм виробів зменшується.

Номер слайду 7

Конструкторський етап. Технологія приготування обраного виробу з тіста.1. Оберіть рецепти виробів із дріжджового , бісквітного або пісочного тіста.2. Підготуйте продукти для приготування обраного виробу.3. Підготуйте інструменти, пристосування, посуд для приготування виробу.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Технологічний етап. Приготування виробів із різних видів тіста ( за вибором). етап. Приготуйте страву з дотриманням технологічної послідовності та правил охорони праці. Сервіруйте стіл з дотриманням правил подачі приготовленого виробу з тіста.

Номер слайду 12

Організація робочого місця та санітарно-гігієнічні вимоги для приготування виробів і страв із тіста Підгорнути рукави так, щоб вони не доторкались до продуктів і посуду. Спецодяг для виконання практичної роботи повинен бути чистим. Не можна приколювати спецодяг булавками, зберігати в кишенях речі особистої гігієни. Волосся зібрати під косинку, руки вимити з милом Під час приготування страви слід стояти прямо, не сутулячись. Неправильна постава призводить до швидкої втоми. Підготувати необхідний посуд та інструменти для роботи. Підготувати продукти відповідно до рецепту , розсортувати їх. Посуд і пристосування для замісу і розробки тіста розташовують праворуч від працюючого, продукти – ліворуч. Обробну дошку розміщують навпроти себе, на відстані 8 -10 см від краю стола. Прилади та обладнання для обробки та випікання виробів із тіста розташовують на робочому столі біля плити. Закінчивши приготування страви , весь посуд почистити, вимити і просушити. Вимити стіл і плиту.

Номер слайду 13

Правила охорони праці при роботі з харчовими продуктами Наповнюваити каструлю водою, не доливши до країв (трішки більше половини). Стежти, щоб під час закипання вміст посудини не виливався через краї. При сильному кипінні зменшіть вогонь. Знімайте кришку з гарячої каструлі, рушником або прихваткою від себе. Закладайте продукти у кип’ячу рідину дуже обережно, щоб вода не розбризкувалась. Знімаючи гарячий посуд з плити, користуйтеся прихватками. Не користуйтеся посудом з прогнутим дном і зламаними ручками.

Номер слайду 14

Правила охорони праці при роботі ножем та терткою.будьте обережними під час роботи з ножем;перевіряйте справність леза та ручки ножа, міцність насадки ручки ножа; пальці лівої руки мають бути зігнуті і знаходитись на невеликій відстані від леза ножа;під час короткочасної зупинки роботи ніж кладіть на видне місце;передавайте ножі та виделки тільки ручкою вперед;остерігайтеся проколів та порізів;під час роботи з ручними терками міцно тримайте продукт у правій руці, не обробляйте занадто маленькі шматочки;після закінчення роботи помийте ніж (тертку) й покладіть у призначене для зберігання місце.

Номер слайду 15

Правила охорони праці при роботі з електричною духовкою та газовою плитою. Перед підключенням духової шафи до мережі треба переконатися, що провід непошкоджений; Вмикати духовку слід сухими руками, стоячи на гумовому килимку; Перевіряти стан розігрівання духовки пальцями забороняється, необхідно стежити за показниками терморегулятора; Щоб уникнути опіків, виймайте готові вироби з духовки, користуючись прихватками; Після того як з духовки вийняті готові вироби, їй дають охолонути. Після цього проводять санітарну обробку шафи розчином соди. Перед користуванням газовою плитою слід відчи­нити кватирку і провітрити приміщення. Перевірити, чи закриті всі крани на плиті та на трубі перед плитою. Відкрийте кран на трубі перед плитою, устано­вивши ручку на голівці крана вздовж труби. Запаліть сірник, піднесіть його до пальника і лише тоді відкрийте кран цього пальника. Під час роботи газової плити, кватирку слід три­мати відчиненою. Слідкуйте щоб на поверхню електроплити не попадала рідина, жир. Закінчивши користування газовою плитою, закрийте кран пальника.

Номер слайду 16

Заключний етап. Визначте орієнтовну вартість виробу з тіста. Проведіть самооцінку виконаної роботи. Презентуйте страву. Бажаю натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кравчук Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 квітня 2023
Переглядів
1781
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку