Презентація " Тема уроку : Фізичні й хімічні явища. Хімічні реакції та явища , що їх супроводжують. Хімічні властивості речовин. "

Про матеріал
Тема уроку : Фізичні й хімічні явища. Хімічні реакції та явища , що їх супроводжують. Хімічні властивості речовин. Цілі уроку: Навчитися відрізняти фізичні та хімічні явищя в побутті і житті; визначати ознаки протікання хімічних реакцій за експериментальними даними; удосконалювати навички роботи з хімічними речовинами й лабораторним устаткуванням. Тип уроку: комбінований Форми роботи: розповідь, демонстраційні досліди, робота з опорними схемами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку : Фізичні й хімічні явища. Хімічні реакції та явища , що їх супроводжують. Хімічні властивостіречовин. Цілі уроку: Навчитисявідрізняти фізичні та хімічні явищя в побутті і життівизначати ознаки протікання хімічних реакцій Фізичні явища. Хімічні реакціїУрок підготувала вчитель хімії: Забара Оксана Василівна

Номер слайду 2

Явища, під час яких дана речовина не перетворюється на інші, а звичайнозмінюється агрегатний стан, форма. Тобто утворюються молекули нових речовин, але атоми при хімічних реакціях залишаються незмінними. Фізичні явища

Номер слайду 3

Прокисання молока та перетворення на кисло-молочні продукти. Гниття вишніГниття деревини. Почорніння срібних речей на повітрі

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Перетворення міді на купрум оксид під час нагрівання. Нагріваємо мідну спіраль у полум’ї спиртівки. Мідь втрачає свій блиск і покривається чорним нальотом. Чорний наліт – це нова речовина з новими властивостями. Лабораторні досліди 5-9 Дослідження хімічних реакцій, що супроводжуються виділенням газу, випаданням осаду, зміною забарвлення, появою запаху, тепло-вим ефектом.

Номер слайду 6

Зміна забарвлення

Номер слайду 7

Виділення газу та поява запаху 1.2.3.

Номер слайду 8

Утворення осаду

Номер слайду 9

Виділення чи поглинання тепла. Випромінювання світла Горіння заліза в кисні

Номер слайду 10

Зміна температури під впливом зовнішнього чинника

Номер слайду 11

Зміна агрегатного стану

Номер слайду 12

Зміна форми і розміру

Номер слайду 13

Явища – це будь-які зміни, які відбуваються у навколишньому світі. Унаслідок перебігу хімічних явищ, на відміну від фізичних, завжди відбувається перетворення одних речовин на інші. Хімічні реакції відбуваються зі зміною складу речовин. Підсумок

Номер слайду 14

Хімічні явища, з якими ми зустрічаємося. На кухні

Номер слайду 15

Фронтальна робота Хімічний диктант або onlain тест (за вибором вчителя)Випишіть окремо номери під якими зазначені фізичні і хімічні явища.горіння свічки; утворення туману;плавлення свинцю;протухання яєць;випаровування спирту;плавлення скла;кування металу;випаровування розчину солі;почорніння срібних речей на повітрі;утворення іржі;танення льоду;гниття дерева;обвуглення цукру;перегонка води;світіння електролампочки;прокисання молока;утворення інею;випаровування парфумів.

Номер слайду 16

Усно Флеш карткиІ рівень складності1. До яких явищ – фізичних чи хімічних слід віднести: утворення зеленого нальоту на мідних предметах; утворення цукрової пудри при подрібненні цукру?2. Чи відбувається хімічне явище під час:а) роботи автомобільного двигуна;б) спалювання сірки з виділенням газу з різким запахом;в) перетворення води на лід?ІІ рівень складності1. Учень, називаючи фізичні явища, перелічив:а) почорніння срібної ложки;б) плавлення металу;в) гниття дерева;г) світіння нитки розжарення у лампочці. У яких випадках він припустився помилки?2. Учень, називаючи хімічні явища, перелічив:а) згинання мідного дроту;б) подрібнення деревини;в) притухання яєць;г) підгоряння їжі на пательні. У яких випадках він припустився помилки?

Номер слайду 17

ІІІ рівень складності1. Які явища відбуваються на гноті запаленої свічки? Відповідь обґрунтуйте.2. За певних умов пари сірки складаються з молекул, відносна молекулярна маса яких – 256. Зі скількох атомів складається така молекула сірки? Яка її хімічна формула?IV рівнь складності180. Визначити хімічну формулу сполуки металу і Оксигену та відносну атомну масу металу, якщо кількість атомів металу й Оксигену у сполуці однакова, а маса атомів металу відноситься до маси атомів Оксигену, як 5:2. Домашній експеримент Взаємодія харчової соди із соком квашеної капусти, лимонною кислотою, кефіром. Опрацювати параграф 14, ст. 97. Підготуватися до практичної роботи №3 Onlain тест . join.naurok.ua.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
5277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку