Презентація Тема: "Які властивості має повітря"

Про матеріал
Тема: Які властивості має повітря Мета:сформувати уявлення про повітря та його склад; дослідницьким методом з’ясувати та усвідомити закономірності про повітря; продовжити формувати навички виконання досліджень та формулювання висновків; вчити працювати у команді; виховувати любов до навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які властивості має повітря. Підготувала: Вчителька географіїКриничанського ліцею №2 Одінцова Любов Сергіївна

Номер слайду 2

Наша Земля оточена повітряною оболонкою - атмосферою. Повітря заповнює весь вільний простір. Воно є у воді й на суходолі, за бортом літака та у глибокій шахті, у ґрунті й у гірських породах, у різних предметах й у рослинах. Повітря є у тілі людини і тварин.

Номер слайду 3

Розгляньте картину української художниці-живописиці, професорки, дійсної членкині Академії мистецтв України, лауреатки Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України Тетяни Яблонської «Свіже повітря» (мал. 129). Підберіть якомога більше прикметників, якими можна його описати.

Номер слайду 4

Запитання. Пригадай, із чого складається повітря.

Номер слайду 5

Запитання. За діаграмою (мал. 131) з’ясуй, які ще гази входять до складу повітря.

Номер слайду 6

Повітря — це суміш газів, до складу якого входять: азот, кисень, вуглекислий газ. У повітрі також міститься водяна пара та різні тверді домішки: пил, кристалики льоду, морської солі, сажа, попіл тощо.

Номер слайду 7

Давайте переглянемо дослід за посиланням або проскануйте кодhttps://www.youtube.com/watch?v=Vg2 Hx. E6j_qw&feature=youtu.be

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Завдання. Порівняй діаграми (мал. 132). Чи змінюється склад повітря, яке ми видихаємо? Які висновки можна зробити на основі аналізу поданої інформації?Це цікаво. Щодня доросла людина вдихає близько 14 кг (12 000 л) повітря. Автомобілі споживають набагато більше повітря, ніж люди, спалюючи його у своїх двигунах.

Номер слайду 10

Збільшення кількості вуглекислого газу у повітрі, яке ми видихаємо, можна перевірити на простому досліді. Дослідження. Візьми склянку з вапняною водою і через скляну трубку зроби кілька видихів у воду. Вапняна вода у склянці помутніє. Це є свідченням того, що у видихуваному повітрі багато вуглекислого газу.

Номер слайду 11

Працюємо разом. Подумайте, що є джерелом кисню на Землі. Чому за значного споживання кисню його кількість не зменшується? Що може вплинути на зміну газового складу повітря?

Номер слайду 12

Дослідження. Чи має повітря масу? Переконайся, провівши дослід з м’ячем. Поклади на терези два м’ячі - один без повітря, а другий - накачаний повітрям. Порівняй і зроби висновок.

Номер слайду 13

Нагріваючись, повітря розширяється, стає менш щільним, а тому легким. Тепле легке повітря піднімається вгору - відбувається висхідний рух (1). Холодне повітря більш щільне і важке, тому воно опускається - відбувається низхідний рух (2) (мал. 133).

Номер слайду 14

Висновок : повітря проявляє пружні властивості!!!

Номер слайду 15

Як люди використовують властивості повітря у повсякденному житті. 

Номер слайду 16

ЗАПИТАННЯ ЗАВДАННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ1. Які гази входять до складу повітря?2. Як змінюється склад повітря під час дихання?3. Повітря, яке містить велику кількість вуглекислого газу, є шкідливим для дихання. Подумай, хто підтримує природну рівновагу у складі повітря.4. Поміркуй, чому взимку ми вдягаємо шуби і пухові куртки?

Номер слайду 17

Вибір обгрунтуй!

Номер слайду 18

Домашнє завдання§34 вивчити нові поняття та закономірностіВиконати тестове завдання

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сергіївна Наталія
    Дякую, колего! Дуже вдала та змістовна робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2023
Переглядів
2836
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку