Презентація Тенденції економічного і соціального розвитку держав Північної Америки та Західної Європи

Про матеріал
Презентація демонструє матеріал до уроку "Тенденції економічного і соціального розвитку держав Північної Америки та Західної Європи" за підручником «Всесвітня історія (рівень стандарту)» 11 класу закладів загальної середньої освіти  Гісем О. В., Мартинюк О. О.. Допоможе учням краще засвоїти та упорядкувати новий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тенденції економічного і соціального розвитку держав Північної Америки та Західної Європи

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ1. Якими були характерні риси економічного розвитку країн Заходу в першій половині XX ст.? 2. Що було притаманно соціальному розвитку цих країн у зазначений період? 3. Дайте визначення поняття «індустріальне суспільство» та назвіть його основні характеристики

Номер слайду 3

1947р.- “ план Маршалла ”3 квітня 1948 план затверджений Конгресом СШАТермін дії – 4 роки1948-1951 pp. Дія “плану Маршалла”.погодились уряди 17 країн60%коштів отримали: Велика Британія, Франція, Італія, ФРН. Відмовились країни постсоціалістичного табору і Фінляндія.1951 р. “План Маршалла” було замінено законом“Про взаємне гарантування безпеки”. Здійснення плану призвело до конфронтації і поляризації двох груп країн у світі — капіталістичних і соціалістичних

Номер слайду 4

Науково-технічна революція (НТР) — якісний стрибок у розвитку продуктивних сил, перебудова технічних основ матеріального виробництва шляхом перетворення науки на провідний чинник виробництва, у результаті якого відбувається трансформація індустріального суспільства в постіндустріальне. Заснування МВФ на Бреттон-Вудській конференції. США. 1944 р.

Номер слайду 5

НТРКаса супермаркету. Лондон (Велика Британія). 1950-ті рр. Телевізор «Grammont». Франція, 1951 р.

Номер слайду 6

«Держава добробуту» — модель державного розвитку в індустріально розвинених країнах, яка передбачає досягнення високого рівня життя. Для неї характерні передусім масове споживання і соціальний захист. Її становлення в країнах Заходу припадає на кінець 1940-х — 1950-ті рр., а розквіт — на 1960-ті — початок 1970-х рр. Транснаціональна корпорація (ТНК) — міжнародна компанія, що здійснює виробництво промислових продуктів на основі прямих іноземних інвестицій та контролює свої закордонні філії.

Номер слайду 7

Стів Возняк і Стів Джобс. США. 1970-ті рр.«Еппл-1». 1976 р. Реклама одного з перших смартфонів. 1993—1994 рр.

Номер слайду 8

КОНЦЕПЦІЯ ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОГО СУСПІЛЬСТВА Д. Белла (1970 р.)Ознаки постіндустріального суспільства в концепції Д. Белла. Перехід від виробництва товарів до виробництва послуг. Переважання серед робітництва класу професійних фахівців і техніків. Провідна роль теоретичних знань як основи нововведень в економіці, політиці й соціальній структурі суспільства. Орієнтація в майбутньому на методи контролю й оцінювання можливих напрямів розвитку технологіїПрийняття рішень на засадах «інтелектуальної технологїї»

Номер слайду 9

СОЦІАЛЬНИЙ РОЗВИТОК КРАЇН ЗАХОДУ Характерні риси1960-х рр. рівень народжуваності скоротився. Рух за емансипацію сексуальна революціявиникли молодіжні рухи

Номер слайду 10

Бітники — літературний і молодіжний рух США середини 1950 — початку 1960-х рр. Проголошували добровільну відмову від облаштованого й забезпеченого життя, обирали бідність і жебракування, заперечували існуючу соціальну мораль.

Номер слайду 11

Хіпі — міжнародний молодіжний рух, започаткований у 1965 р. в Сан-Франциско (США) в умовах лібералізації і демократизації суспільства, один із найяскравіших проявів контркультури. Рух мав пацифістське забарвлення, значно вплинув на мистецтво, особливо на рок-музику. Він став одним із символів епохи. Його учасники називали себе «поколінням квітів» або «поколінням любові». Із рухом хіпі пов'язана сексуальна революція. Рух занепав на початку 1970-х рр.

Номер слайду 12

Зміни. Рекламний білборд у штаті Айова (США) нагадує про те, що «один фермер годує 75 осіб». 1990-ті рр. Власниця невеликого магазину жіночого одягу в Північній Кароліні. США. 2000-ні рр.

Номер слайду 13

старіння населення 2000-ні рр. Студент бере участь у кампанії з інформування про ВІЛ/СНІД із нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв СНІДу. США. 1990-ті рр. Гей-парад у Нью-Йорку (США). 1976 р.

Номер слайду 14

ФЕМІНІСТСЬКИЙ РУХ у другій половині XX — на початку XXI ст.  Символ фемінізму — модифіковане дзеркало Венери. Катрін Світцер — перша жінка — учасниця Бостонського марафону. Чоловіки намагаються виштовхати її з дистанції. 1967 р. Жіноча демонстрація за рівні права і мир. Нью-Йорк (США). 1976 р.

Номер слайду 15

ШВЕДСЬКА СОЦІАЛЬНА МОДЕЛЬ. Соціальна модель Швеції забезпечує рівноправність чоловіків та жінок, зокрема в питанні догляду за дитиною. 1980-ті рр.

Номер слайду 16

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ1. Коли тривав економічний бум у країнах Західної Європи? 2. Що таке «держава добробуту»? 3. Хто є автором концепції постіндустріального суспільства? 4. Де виник рух хіпі? 5. Із якою подією пов'язують початок другої хвилі феміністського руху? 6. Коли виникла шведська соціальна модель?7. У чому полягає концепція постіндустріального суспільства? 8. Що було характерним для соціального розвитку країн Заходу в зазначений період?9. Які соціальні проблеми загострилися в останній третині XX — на початку XXI ст. 10. Який процес назвали «смертю селянства».

Номер слайду 17

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сфера. Тенденції розвитку. Економічна. Соціальна. Складіть таблицю «Тенденції економічного і соціального розвитку держав Північної Америки та Західної Європи в другій половині XX — на початку XXI ст.».2. Підготуйте повідомлення (презентацію) про рух бітників або хіпі (за вибором).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Суржко Катерина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 жовтня 2021
Переглядів
14222
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку