Презентація: "Теорія будови органічних сполук".

Про матеріал
Презентація до уроку з хімії на тему: " Теорія будови органічних сполук" за підручником Григорович О.В. Хімія 10 клас Рівень стандарту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теорія будови органічних сполук.

Номер слайду 2

Форми наукових знань: явищаоб’єктифакти поняттязаконитеоріїТеорія – сукупність узагальнювальних положень у науці, які відображають відношення і зв’язки між фактами, об’єктами, явищами.

Номер слайду 3

Передумови виникнення.2. На той час відкривались все нові і нові сполуки Карбону, кількість яких лавиноподібно зростала. 1. Теорія будови органічних сполук стала результатом узагальнення багатющого фактологічного матеріалу, який накопичила органічна хімія на початку XIX ст. 3. Вчені початку XIX ст. не могли пояснити різноманіття органічних сполук, а так само і явище ізомерії.

Номер слайду 4

Фрідріх Велер в одному з листів до Йенса Берцеліуса так описував органічну хімію: Фрідріх Велер1800-1882«Органічна хімія може зараз кого завгодно звести з розуму. Вона здається мені дрімучим лісом, повним дивних речей, безмежної хащі, з якої не можна вибратися, куди не насмілюєшся проникнути ... »

Номер слайду 5

4. Англійський учений Едуард Франкланд, спираючись на ідеї атомістики, в 1853 р. ввів поняття валентність. Э. Франкланд1825-1899 Валентність - це властивість атомів хімічних елементів утворювати хімічні зв'язки. Вона визначає число хімічних зв'язків, якими даний атом сполучений з іншими атомами в молекулі.

Номер слайду 6

Теорія хімічної будови - результат узагальнення ідей видатних вчених-органіків з трьох європейських країн: німця Ф. Кекуле, англійця А. Купера та російського А. Бутлерова. У 1857 р. Ф. Кекуле відніс вуглець до чотирьохвалентних елементів. У 1858 р. А. Купер зазначив, що атоми вуглецю здатні з'єднаються один з одним в різні ланцюги. Ф. Кекуле1829-1896 А. Купер1831 -1892

Номер слайду 7

Теорія О. М. Бутлерова – це вчення про можливе розташування та взаємний вплив атомів у молекулах органічних речовин. У 1858 році в Парижі на зібранні хімічного товариства О. М. Бутлеров поділився думкою про структуру органічних сполук. У 1861 році на з’їзді німецьких лікарів та натуралістів у м. Шпейєрі він виступив з доповіддю «про теорію хімічної будови» і запропонував увести в хімію нове поняття «Структура».

Номер слайду 8

Бу́тлеров Олекса́ндр Миха́йлович (1828-1886) - хімік, основоположник теорії хімічної будови, яка лежить в основі сучасної органічної хімії, засновник школи хіміків-органіків. Учень Mиколи Зініна. У 1849 році закінчив Казанський університет і там же викладав у 1850—68 роках. З 1869 року — професор Петербурзького університету, з 1874 — ординарний академік Петербурзької академії наук. Наукова діяльність Бутлерова була спрямована на створення і утвердження теорії будови органічних сполук. За цією теорією властивості хімічні сполуки залежать від кількості і якості атомів, з яких складається молекула, від послідовності і характеру їхнього зв'язку та взаємного впливу.

Номер слайду 9

Атоми у молекулах розміщуються у певній послідовності*, згідно їхньої валентності. Властивості органічних речовин залежить не лише від кількісного і якісного складу молекул, а і від їхньої хімічної будови. Деякі хімічні речовини мають однаковий склад, але різну хімічну будову. Таке явище називають ізомерією, а речовини — ізомерами. Основні положення теорії хімічної будови органічних сполук*Послідовність сполучення атомів у молекулі називають хімічною будовою (структурою) молекули. Різновид хімічної формули, що графічно відображає розташування атомів і порядок зв'язків у молекулі, називають структурою.

Номер слайду 10

О. Бутлеров дійшов висновку, що починаючи з четвертого представника насичених вуглеводнів, атоми Карбону можуть утворювати і розгалужені, і нерозгалужені ланцюги. Структурна формула бутану — C4 H10. Скорочена структурна формула:номальний бутан (n—бутан; нерозгалужений ланцюг): CH3−CH2−CH2−CH3;ізобутан (розгалужений ланцюг): CH3−CH−CH3. | CH3 Ці вуглеводні — ізомери. Вони мають однаковий склад, проте їхні властивості помітно відрізняються. Ізомер з розгалуженим ланцюгом має нижчу температуру кипіння.

Номер слайду 11

Ізомерія — явище існування речовин з однаковим складом молекул, але різним сполученням атомів.Ізомери — речовини з однаковим якісним і кількісним складом молекул, але різною хімічною будовою, і різними властивостями. Гомологи — речовини, молекули яких мають схожу будову, але відрізняються за складом на одну або декілька груп −CH2−.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Завдання. Передбачте, до якого класу органічних речовин належать: вуглеводень, який знебарвлює бромну воду летка речовина, що добре розчиняється у воді і горить блакитним полум’ям

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Параграф 2 стор. 10,№3 стор. 15 Письмово

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
964
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку