Презентація: "Хімічні властивості етену та етину".

Про матеріал
Презентація до уроку з хімії на тему: " Хімічні властивості етену та етину" за підручником Григорович О.В. Хімія 10 клас Рівень стандарту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічні властивості етену та етину.

Номер слайду 2

Для алкенів та алкінів характерними є реакції приєднання: • водню — гідрогенізація; •галогеноводнів (HF, HCl, HBr, HI) — гідрогенгалогенування;• води — гідратація. Хімічні властивості етену та етину. У 9 класі ви вже вивчали реакції гідрогенізації (гідрування) та галогенування етену й етину. Ці реакції ілюструють ненасичений характер цих вуглеводнів, а саме можливість молекул етену й етину приєднувати молекули інших речовин, тобто вступати в реакції приєднання. Але етен та етин здатні приєднувати не тільки молекули водню та галогенів, їхні хімічні властивості значно ширші.

Номер слайду 3

Гідрогенгалогенування. Процес приєднання молекул галогеноводнів (HF, HCl, HBr, HI) називають гідрогенгалогенуванням. Реакція відбувається так само, як і приєднання водню або галогенів: кратний зв’язок між атомами Карбону розривається (перетворюється на одинарний), а за місцем розриву зв’язку приєднуються атоми Гідрогену й галогену: Етин у цю реакцію вступає в один або два етапи залежно від співвідношення реагентів. У разі співвідношення 1 : 1 одна молекула етину приєднує одну молекулу галогеноводню, і реакція відбувається в один етап:

Номер слайду 4

Якщо хлороводню у два рази більше за етин, то на другому етапі до утвореного хлороетену приєднується ще одна молекула галогеноводню: Реакція гідрогенгалогенування відбувається за звичайних умов і лише з хлороводнем — за незначного нагрівання.

Номер слайду 5

2. Гідратація. Процес приєднання молекули води називають гідратацією. Якщо попередні властивості етену й етину принципово не відрізнялися, то гідратація цих сполук відбувається по-різному. Гідратація етену відбувається під час пропускання його крізь розчин кислот (сульфатної чи ортофосфатної). При цьому до одного атома Карбону приєднується атом Гідрогену, а до іншого — група –OH. Продуктом реакції є спирт:

Номер слайду 6

Гідратація етину (реакція Кучерова) відбувається за наявності солей Меркурію(II). Спочатку утворюється нестійкий ненасичений спирт (вініловий спирт, його нестійкість позначено квадратними дужками із зірочкою), який одразу перетворюється на етаналь (оцтовий альдегід): Цю реакцію відкрив та детально дослідив М. Г. Кучеров, тому її називають його ім’ям. Неможливість існування ненасичених спиртів, у яких група –OH приєднана до карбонового ланцюга поряд із подвійним зв’язком, довів український учений О. П. Ельтеков і сформулював правило, що назване його ім’ям.

Номер слайду 7

3. Часткове окиснення. Під частковим окисненням часто розуміють неповне згоряння. І етен, і етин за умови нестачі кисню згоряють кіптявим полум’ям унаслідок утворення вуглецю: Часткове окиснення етену відбувається під час пропускання етену крізь розчин калій перманганату з утворенням етиленгліколю (реакція Вагнера): В органічній хімії у схемах реакцій окиснення часто не пишуть хімічну формулу окисника, а замінюють її символом [O]. Тим самим позначають процес додавання атомів Оксигену. В іншому випадку в рівняннях реакцій було б досить складно добирати коефіцієнти. Під час реакції відбувається знебарвлення розчину калій перманганату, тому цю реакцію разом зі знебарвленням бромної води використовують, як якісну для виявлення ненасичених сполук

Номер слайду 8

1. Складіть реакції:

Номер слайду 9

2. Складіть назви сполук за структурними формулами:

Номер слайду 10

ж) 3-бромо-2,4-диметилпент-2-ен; з) 3-бромо-4-метилгекс-2-ен; и)  3-бромо-4-метилпент-2-ен; і)  3,3-диметилбут-1-ин; к) 1,3-дибромо-3- метилбут-1-ин; л) 1,4-дихлоробут-2-ин; м) 4,4-дибромопент-2-ин.3. Складіть структурні формули сполук:

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
6517
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку