Презентація "Теорія хімічної будови органічних сполук"

Про матеріал
Презентація містить дев'ять слайдів, що висвітлюють передумови створення теорії та її основні положення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теорія як вища форма наукових знань. Теорія хімічної будови органічних сполук

Номер слайду 2

Короткі історичні відомості про створення теорії будови органічних сполук. До початку XVIII ст. панувала хибна думка про те, що органічні речовини можуть утворитися лише в живому організмі під впливом так званої "життєвої сили” . Таке уявлення дістало назву Віталістична теорія . У 1807 році швецький хімік Єнс Якоб Берцеліус запропонував  термін «Органічна хімія» — розділ хімія, котрий вивчає речовини, виділені з організмів.

Номер слайду 3

Крах віталістичної теоріїУ 1828 році німецьких хімік Фрідріх Велер уперше синтезував органічну речовину - сечовину з неорганічних речовин. Це був перший синтез органічної речовини в лабораторії, який довів помилковість віталістичної теорії.

Номер слайду 4

Передумови створення теорії Валентність Карбону у всіх органічних сполуках IV нім. учений Фрідріх Кекуле Атоми Карбону сполучаються не лише з іншими елементами, а й між собою англійський вчений Купер

Номер слайду 5

Теорія хімічної будови органічних сполук О. М. Бутлерова«Хімічна натура складної частинки визначається натурою елементарних складових частинок, їх кількістю та хімічною будовою» О. М. Бутлеров 1861р.

Номер слайду 6

Основні положення теоріїАтоми у молекулах органічних сполук сполучені між собою хімічними зв’язками в чітко визначеній послідовності відповідно до їх валентності. Послідовність сполучення атомів у молекулі Бутлеров називає хімічною будовою. Її відображає структурна формула.

Номер слайду 7

Основні положення теорії2. Властивості речовин залежать не тільки від їхнього якісного та кількісного складу, але й від їхнього хімічної будови. Зміна будови спричиняє зміну властивостей, тобто появу нової речовини.

Номер слайду 8

Явище ізомерії. Ізомери. Явище існування речовин з однаковими: хімічним складом, молекулярною формулою та відносною молекулярною масою, але з різною хімічною будовою називається ізомерією. Речовини з однаковим якісним і кількісним складом, але з різною будовою, а тому з різними властивостями називаються ізомерами.

Номер слайду 9

Застосовуємо знання Бутан і ізобутан:а) ізомери;б) гомологи;в) ізомери і гомологи?Виконайте завдання 1-4 ст.18.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Франчук Мар'яна Віталіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Інші матеріали
Додано
8 вересня 2022
Переглядів
1018
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку