10 клас КОВАЛЕНТНІ КАРБОН-КАРБОНОВІ ЗВ’ЯЗКИ У МОЛЕКУЛАХ ОРГАНІЧНИХ СПОЛУК

Про матеріал
10 клас КОВАЛЕНТНІ КАРБОН-КАРБОНОВІ ЗВ’ЯЗКИ У МОЛЕКУЛАХ ОРГАНІЧНИХ СПОЛУК містить завдання на повторення ізомерії і новий матеріал
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОВАЛЕНТНІ КАРБОН-КАРБОНОВІ ЗВ’ЯЗКИ У МОЛЕКУЛАХ ОРГАНІЧНИХ СПОЛУК: ПРОСТИЙ, ПОДВІЙНИЙ, ПОТРІЙНИЙ. Сібова Ю. П.

Номер слайду 2

Хімічна розминказаповнити пропуски:• Атоми в молекулах з’єднані не безладно, а в певній _______(1)__________ згідно з їх_______(2)__________.• Властивості речовин залежать не тільки від того, які атоми й у якій послідовності входять до складу молекул, а й від _______(3)__________ сполучення атомів у молекулі.• Атоми та групи атомів взаємно _______(4)__________ один на одного.• _______(5)__________ ізомерія — вид ізомерії, коли речовини відрізняються порядком з’єднання атомів у молекулах і яка пов’язана з будовою карбонового ланцюга.• Ізомери — речовини, які мають _______(6)__________ молекулярну формулу, але різний порядок з’єднання атомів у молекулі, а тому й різні властивості.• У молекулі вибирають _______(7)__________ ланцюг і починають нумерувати його з того боку, де _______(8)__________ стоїть радикал-замісник.• _______(9)__________ вказують положення радикала-замісника, а якщо однакових радикалів декілька, то цифрою вказують кожний з них, але перед назвою радикала ставлять_______(10)__________ — ди-, три-, тетра- тощо.• Якщо радикали стоять біля одного й того самого атома Карбону, то цифру вказують_______(11)__________.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

новий матеріал. Які типи зв’язків ви знаєте?Які зв’язки переважають в органічних сполуках? (ковалентні)Як утворюється ковалентниий зв’язок?Між двома атомами утворюється одна або кілька спільних електронних пар за рахунок неспарених електронів. Щоб утворився зв’язок, потрібно, щоб перекрилися орбіталі неспарених електронів. Згідно з сучасними уявленнями усі особливості органічних сполук пов’язані з властивостями елемента Карбону: у нього на зовнішньому шарі 4 електрони, тому він не схильний активно приєднувати чи віддавати електрони, займає в цьому проміжне положення між металами та неметалами, здатний утворювати стійкі сполуки з ковалентним зв’язком.

Номер слайду 7

Ковалентний зв'язок характеризується такими параметрами: кратністю – визначається числом спільних електронних пар міжатомами Карбону, буває одинарний, подвійний, потрійний енергією – вказує на його міцність (к. Дж/моль)довжиною – визначається відстанню між центрами ядер атомів (1 нм) полярністю – зумовлена зміщенням електронної густини до більшелектронегативного атома (δ- і δ+) просторовою напрямленістю – взаємне розташування зв’язків, кутміж ними

Номер слайду 8

Існують два варіанти перекривання орбіталей: Незважаючи на те, що чотири валентні електрони атома Карбону різні ( S1 і P3), зв’язки в молекулах алканів рівнозначні. Це пояснюється гібридизацією орбіталей. Гібридизація орбіталей – це процес вирівнювання різних орбіталей за формою та енергією. В результаті утворюються однакові гібридні орбіталі. Залежно від виду та кількості орбіталей, що беруть участь у гібридизації, розрізняють такі її види: SP3 – гібридізація. SP2 – гібридізація. SP – гібридізація  Із кулястих та гантелоподібних (симетрична об’ємна вісімка)орбіталей утворюються однакові грушоподібні (несиметрична об’ємна вісімка) орбіталі.

Номер слайду 9

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куценко Свiтлана
    Дякую. Ваша праця допомагає людям.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
2995
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку