Презентація "Теорія віршування"

Про матеріал

Презентація з української літератури містить потрібний теоретичний матеріал для визначення складових вірша (поезії), а також матеріали з поетичного слова для практичних навиків з даного напрямку теорії літератури. Вчителі та учні можуть користуватися даною презентацією для повторення та закріплення знань про віршування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теорія віршування. Елементи римотворення. Створено вчителем української мови та літератури Федорівського НВК Шаргородського району Вінницької області Сівірінською І. Д.r

Номер слайду 2

Системи віршування. Силабічна система віршування (довільне розташування наголошених складів)- думи Силаботонічна система віршування (ритмічне розташування наголошених і ненаголошених рядків)- вірші – (НАГОЛОС) започаткував І. Котляревський

Номер слайду 3

Стопа Двоскладова: основна: Хорей(-U), ямб(U-) супутна: пірихій (UU), cпондей(--) Трискладова: дактиль (-UU) амфібрахій (U-U) анапест (UU-)

Номер слайду 4

Рядок хорей дактель. Двостопний (-U / -U) (-UU/ -UU)Тристопний (-U/-U/-U) (-UU/-UU/-UU)Чотиристопний хорей (-U/-U/-U/-U/) Чотиристопний дактель (-UU/-UU/-UU/-UU)П*ятистопний хорей (-U/-U/-U/-U/-U)П*ятистопний дактель(-UU/-UU/-UU/-UU/-UU)

Номер слайду 5

рима чоловіча (тверда) : рак-мак жіноча (напівм*яка): Надія-мрія дактилічна (м*яка) : тінь - лінь

Номер слайду 6

Спосіб римування паралельне,суміжне (ааббвв) перехресне (абаб) охоплююче (абба) довільне (абвгдгбад)

Номер слайду 7

строфа ПРОСТА: двовірш (аа бб вв) тривірш (ааа ббб ввв) чотиривірш (аабб абаб) п*ятивірш (абааб) СКЛАДНА: шестивірш… чотирнадцятивірш(сонет)

Номер слайду 8

завдання Є в коханні будні і свята,Бо у ньому радість і жаль,Бо не можна життя заховати. За рожевих ілюзій вуаль.(В. Симоненко)

Номер слайду 9

завдання. Помилялись не тільки люди,Помилялись навіть святі. Згадайте :Ісус від Іуди Мав останній цілунок в житті. Ми не святі, не боги, а значить,Не варто втішати себе дарма,Але, як твій промах. Лиш ворог бачить,-Друзів у тебе нема.(В. Симоненко)

Номер слайду 10

ключ3-стопний анапест4-вірш. Перехресне римування абаб. Жіноча рима

Номер слайду 11

завдання. Найогидніші очі порожні,Найгрізніше мовчить гроза,Найнікчемніші дурні вельможі,Найпідліша брехлива сльоза. Найпрекрасніша мати щаслива,Найсолодші кохані вуста,Найчистіша душа незрадлива,Найскладніша людина проста. Але правди в житті не розмішуй,Не ганьби все підряд без пуття,Бо на світі той наймудріший,Хто найдужче любить життя.(В. Симоненко)

Номер слайду 12

ключ3-стопний анапест4-вірш. Перехресне римування абаб. Жіноча рима

Номер слайду 13

завдання. Земле рідна! Мозок мій світліє,І душа ніжнішою стає,Як твої сподіванки і мріїУ життя вливаються нове. (В. Симоненко)

Номер слайду 14

ключ4-стопний хорей4-вірш. Перехресне римування абаб. Жіноча рима

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. мечева Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
3715
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку