Презентація "Тепло. Джерела теплової енергії. Температура. Горіння, умови його виникнення і припинення. Виділення тепла і світла під час горіння речовин".

Про матеріал
Презентація до уроку за темою "Тепло. Джерела теплової енергії. Температура. Горіння, умови його виникнення і припинення. Виділення тепла і світла під час горіння речовин". За підручником авторства Засєкіна Т, Білик Ж, Лашевська Г.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тепло. Джерела теплової енергії. Температура. Горіння, умови його виникнення і припинення. Виділення тепла і світла під час горіння речовин.

Номер слайду 2

Потри руку об руку. Що відчуваєш? У який спосіб ще можна зігріти руки?

Номер слайду 3

Роздивися малюнок

Номер слайду 4

Назви́ джерела тепла.

Номер слайду 5

Які з них є природними, а які штучними?

Номер слайду 6

Знайди пристрої, у яких тепло виділяється внаслідок згоряння палива.

Номер слайду 7

Виокреми прилади, у яких тепло породжується електричним струмом.

Номер слайду 8

Класифікуй прилади й пристрої на ті, що нагрівають, і ті, що охолоджують.

Номер слайду 9

Як зігрітися?Відомо, що для зігрівання потрібно рухатися або зайти в тепле приміщення, і тепло «огорне» тебе. Під час виконання роботи нагріваються деталі механізмів, унаслідок тертя спалахує сірник. Причиною цих явищ є рух частинок, з яких утворено речовини. Такий рух називають тепловим, а енергію цього руху — внутрішньою (або тепловою). Щоб нагріти тіло, змусь його частинки рухатися інтенсивніше!

Номер слайду 10

Як порівняти гаряче-холодне?Наші відчуття дають змогу розрізняти ступені нагріву тіл: теплий, холодний, гарячий. А для точного вимірювання температури використовують термометр. Щоб виміряти температуру тіла, до нього прикладають термометр і чекають, поки теплообмін між тілом і термометром припиниться.

Номер слайду 11

Найчастіше для визначення температури ми послуговуємося шкалою Цельсія, в якій t = 0 °C відповідає таненню льоду, а t = 100 °C — кипінню води.

Номер слайду 12

Що найгарячіше?

Номер слайду 13

Найбільші температури мають зорі. А однією із найгарячіших на Землі є електрична блискавка, її температура перевищує навіть температуру Сонця. Cильно нагріте тіло світиться.

Номер слайду 14

Повітря прогрівається від поверхні землі. Із підняттям угору на кожну тисячу метрів температура повітря знижується приблизно на 6 °С. Температура біля підніжжя гори Кіліманджаро становить +25 °С. Визнач, чи буде вкрито вершину гори снігом. Візьми до уваги температуру замерзання води й висоту Кіліманджаро — 0 °С і 5 895 м відповідно.

Номер слайду 15

Як виникає вогонь?Трикутник вогнюІз переліку згрупуй умови виникнення та умови припинення вогню:1. Припинити доступ кисню (засипати піском або вкрити піною з вогнегасника). 2. Прибрати паливо (горючу речовину). 3. Нагріти речовину до температури займання. 4. Забезпечити доступ кисню. 5. Наявність палива (горючої речовини). 6. Зменшити температуру (залити вогонь водою, яка забирає надлишок теплової енергії та перетворюється на пару).

Номер слайду 16

Значення вогню. Наразі вогонь — звична річ. Та 800 тис. років тому опанування вогню докорінно змінило життя первісної людини, адже:вогонь став ефективним засобом захисту від хижих тварин, він проклав межу між людиною і тваринним світ;приготовлене на вогні м’ясо людина перетравлювала легше й ефективніше, ніж сире, її організм почав отримувати більше поживних речовин, а це сприяло розвиткові мозку;завдяки вогню людина опанувала ремесла — почала виготовляти глиняний посуд, виплавляти метал.

Номер слайду 17

На Землі можливе й спонтанне виникнення вогню. Його джерелами стають блискавки, виверження вулканів тощо. Спершу люди підтримували вогонь, який виникав у природі. Потім навчилися добувати його самостійно — тертям прута (а). А пізніше винайшли ефективніший спосіб — викресати іскри за допомогою кременя і кресала (б).

Номер слайду 18

Вогонь — це результат хімічної реакції (тобто взаємодії речовин), яка супроводжується значним виділенням тепла й світла.

Номер слайду 19

Вогонь може швидко розповсюджуватися, адже на нашій планеті є всі умови для цього — вдосталь деревини, вугілля, торфу, нафти, природного газу і, звісно ж, кисню, без якого горіння неможливе.

Номер слайду 20

Проаналізуй динаміку лісових пожеж в УкраїніВизнач: а) якого року трапилося найбільше лісових пожеж; б) у якому році площа лісових пожеж була найбільшою; в) яка область України найбільше потерпає від лісових пожеж.

Номер слайду 21

Бесіда. Наведи ́приклади теплових явищ, які тобі доводилось спостерігати у: природі, вдома, в технічних пристроях, у своєму організмі. Назви́ умови виникнення та припинення горіння. Назви́ випадки, коли вогонь — це благо, а коли — горе.

Номер слайду 22

Домашня робота. Перегляньте мультфільмhttps://www.youtube.com/watch?v=n. A6g1 Xr. Dbt. I . Дайте письмову відповідь на питання «Чому виникають пожежі?».

Номер слайду 23

Використані джерела: Засєкіна Т. М. Природничі науки. Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти./ Засєкіна Т., Білик Ж., Лашевська Г. – Київ: Видавничий дім «Освіта», 2022. – 235 с.

pptx
Додано
18 січня 2023
Переглядів
1146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку